Borttagande av pacemakerelektrod med laser

Kallas också elektrodextraktion med laser, laserextraktion av pacemakerelektrod

Senast ändrad 2015-09-23 av Pernilla Lyckner Ledning, hälso- och sjukvård

Operation

Före behandlingen

(Denna text är publicerad av Thoraxkliniken Sahlgrenska)

En vecka innan operationen skall Du sluta med vissa mediciner som innehåller eller är släkt med acetylsalicylsyra tex. Treo, Treo Comp, Diklofenak, Pronaxen, Orudis, Ipren och Alganex. Du skall också sluta med alla naturmediciner en vecka innan operationen.

Två dagar innan operation skall du sluta med Metformin. Följ ditt blodsocker noga och kontakta din diabetesmottagning vid behov.

Om Du äter någon av följande mediciner så skall den sättas ut före operation:

 • Eliquis – 2 dagar
 • Plavix/Clopidogrel/Grepid – 5 dagar
 • Brilique – 5 dagar
 • Waran – Målvärdet ska ligga under 1,8 (INR). Ta kontakt med din ordinarie AK-mottagning minst 5 dagar innan planerad inskrivning.
 • Efient (Prasugrel) – 7 dagar
 • Trombyl får Du dock behålla fram till operationsdagen.

 

För att undvika infektioner i samband med operationen är det mycket viktigt att duscha flera gånger med ett speciellt medel innan ingreppet.  

Att tänka på inför inläggningen på avdelningen:

 • Ta med en lista på de mediciner Du äter, samt ta med Dig mediciner och inhalationer för denna dag och ytterligare några dagar. För att undvika misstag, ta inte med dosetten utan ta med medicin i originalförpackning.
 • Använder Du CPAP/BiPAP (andningsmask mot sömnapné) tag med denna.
 • Tag med dig fotolegitimation vid inskrivningen.
 • Ta bara med det nödvändigaste såsom innetofflor och necessär.
 • Rollator finns till låns, lämna gärna din hemma.
 • Toalettartiklar i necessär.
 • Smycken och kontanter mår bäst hemma, ev. piercing skall avlägsnas, sjukhuset ansvarar inte för tillhörigheter. Mobiltelefon är tillåten på avdelningen med vissa restriktioner. Får endast användas på vårdsal mellan 09:00 och 21:00. Övrig tid får samtal ske utanför vårdsalen. Detta för att du själv och medpatienter ska få den vila ni behöver.
 • Mobiltelefonen bör om möjligt vara på ljudlöst för att minimera störning för medpatienter. Du kan även hyra egen telefon vid sängen.
 • Tiden kan bli lång, tag gärna med en bok

 

Inskrivningsdagen
Du blir kallad för inskrivning till vår Preoperativa Kärl-Thoraxmottagningen. Där träffar Du sjuksköterska, undersköterska, narkosläkare och kirurg. Sjuksköterskan och undersköterskan ger Dig information om vad som kommer att ske. De tar blodprover, EKG, längd och vikt. Du kommer också att få tala med operatören som ger Dig utförligare information om ingreppet samt en narkosläkare.

Lunch serveras för patienterna mellan kl 11.00-12.00. Anhöriga hänvisas till cafeterian på entréplan. För anhöriga som önskar att övernatta finns olika möjligheter på och utanför sjukhuset. Tala med sköterskan vid inskrivningen så hjälper hon till.

 

Kvällen före operation
Efter att du har varit på inskrivning åker du hem och sover hemma. Du kommer att få information om vilken tid du skall komma till vårdavdelningen för inläggning och operation.

Om du har en operationstid tidigt på morgonen och inte har möjlighet att sova hemma kan du få tillgång till sängplats på någon av våra preoperativa avdelningar på Sahlgrenska eller övernattningsrum på Högsbo sjukhus.

Du får äta till kl 24 och dricka klara drycker så som vatten, saft, te eller kaffe till kl 04.

För att minska risken att det kommer in hudbakterier i operationssnittet så är det viktigt att du noga följer de råd angående dusch som vi ger dig. Du kommer att duscha i två omgångar med en speciell tvål, Descutan®, som är bakteriedödande. Viktigt att vara extra noga med armhålor, ljumskar, navel och naglar där det lätt samlas smuts. Håret ska också tvättas med bakteriedödande schampo.

Efter varje dusch byter du till rena kläder. Glöm inte att bädda rent i sängen. Du bör inte raka armhålor och ben dagarna innan operation, då det finns risk att det blir små hudsår.

Om du har långt skägg tänk på att trimma ner det då förband kan vara svårt att fästa.

 

Operationsdagen – förberedelse inför operationen
På operationsdagens morgon ska du inte ta några mediciner om inte något annat är överenskommet!

När du kommer till avdelningen på operationsdagens morgon blir du omhändertagen av personalen som visar dig till din säng.

På morgonen blir Du eventuellt rakad på bröstkorgen innan Du får göra en tredje dubbeldusch. Du får ta på Dig en ren skjorta och krypa ner i den renbäddade sängen. Efter det får Du en sömntablett som gör Dig lugn och lite slö. Avdelningspersonalen kör Dig till operationsavdelningen, där möts Du av operations- och narkospersonal. Du får flytta över till operationsbordet och man sätter en nål i ett blodkärl. I nålen sprutar man sedan sömnmedel och Du somnar. Operationen kan börja.

 

Efter behandlingen

Efter operationen
När Du vaknar igen är Du på intensivvårdsavdelningen, där finns hela tiden personal hos Dig som tar kontroller och ser till att Du inte har ont. När Du har vaknat riktigt körs Du tillbaka till vårdavdelningen.

Där tas ytterligare kontroller och Du blir hjärtövervakad. Det kan också vara aktuellt att göra en hjärt- och lungröntgen för att kontrollera resultatet av operationen.
Din ICD/pacemaker blir kontrollerad på hjärtmottagningen innan utskrivning.

Rehabilitering
Om Du har fått ett nytt pacemakersystem bör man undvika tungt arbete och höga lyft av armen på den opererade sidan för att inte riskera att elektroderna rubbas ur sitt läge de första två veckorna efter operationen. Därefter har elektroderna läkt fast och man kan röra sig fritt.

På avdelning 12-25 serverar vi mat vid följande tider:
Frukost mellan 08.00-09.00
Lunch mellan 11.00-12.00
Middag mellan 16.00-17.00
Kvällsmat ca 19.00

Telefon och besök
Dina anhöriga är välkomna att ringa till avdelningen. Telefonnummer till:
Avdelning 12: 031-342 10 12
Avdelning 25: 031-342 10 25

Du kan ta emot besök mellan kl 14.00-19.00 varje dag. Var dock noga med att sätta rimliga gränser så att Du orkar. Operation och narkos gör att Du blir trött och måste vila. Två besökare åt gången kan vara nog så mycket. Tänk också på att Du har rumskamrater som behöver lugn och ro. Stark parfym kan vara allergiframkallande och bör undvikas. Blommor bör också undvikas.

Utskrivning
Efter sjukhusvistelsen blir Du utskriven till Ditt hemortssjukhus eller till hemmet.

Tänk på:
Förbandet tas bort på 4:e dagen efter operation. Snittet kan tvättas som vanligt.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Borttagande av pacemakerelektrod med laser är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.

Borttagande av pacemakerelektrod med laser ingår i tema Tema hjärt- och kärlsjukdomar