Diarré i samband med cancersjukdom och behandling

Senast ändrad 2017-04-06 av Anki Delin Eriksson Verksamhetsutvecklare, Handläggare, övergripande verksamhetsplanering

Den här informationen vänder sig till dig som har fått eller riskerar att få diarré under din cancersjukdom. Till diarré räknas en ökning av antal lösa avföringar per dygn mot vad du har normalt. Du kan i samband med diarré även få besvär som magsmärtor, blod i avföringen, gaser, feber mm. Det är viktigt att du berättar för din sjuksköterska så att han/hon kan hjälpa dig med rätt råd och behandling.

Varför får man diarré?
Cytostatikabehandling
Vissa cytostatika kan ge diarré. Om du får diarré av cytostatika­behandling brukar den inträffa 24–96 timmar efter att du fått behandling. Du får information av din sjuksköterska om just din behandling.

Strålbehandling
Diarré är en vanlig biverkan av strålbehandling om man behandlas över magen/tarmarna. Strålningen påverkar slemhinnan i tarmen. Om du drabbas av diarré under din strålbehandling är det viktigt att du berättar det för sjuksköterskan så du att kan få hjälp med dina besvär.

Antibiotika
Antibiotikabehandling kan ge tarmproblem. Orsaken är att den normala tarmfloran ändras, vilket kan göra att diarré uppkommer. Genom att tillföra probiotika kan du minska problem med diarré. Probiotika återställer den normala tarmfloran.

Annan orsak
Det kan finnas flera andra orsaker till diarré som inte har med cancer­behandlingen i sig att göra. Intolerans, magsjuka, mat eller överdosering av laxeringsmedel är några exempel på vad som kan ge diarré.

Vad kan du göra om du fått diarré
Förebyggande råd
Genom att tillföra probiotika kan man minska och/undvika problem med diarré. Probiotika är bakterier som normalt finns i tarmfloran. Att tillföra dessa genom kosten eller som tabletter har en god effekt och återställer bakteriebalansen i tarmen. Probiotika finns i produkter som Proviva, Dofilusfil och även som receptfria tabletter (Trevis®) på apoteket.

Kostråd till dig som har diarré
Det är viktigt att du får i dig tillräckligt med vätska och salter när du drabbas av diarré eftersom du förlorar mycket vätska genom den lösa avföringen. Det finns inga studier som visar att någon speciell mat skulle vara bättre än någon annan för att förbättra diarré. Därför är det viktigt att du själv provar dig fram till vad just du mår bra av. Det du skall tänka på är att äta små måltider, men vid flera tillfällen per dag och att tugga maten väl. Koffein kan göra att tarmen arbetar snabbare och därmed får du en extra snabb tarmpassage. Försök därför att begränsa koffeinintaget.

Fibrer är viktigt för normal funktion av mag- och tarmkanalen. Vid diarré kan det dock vara en fördel att vara mer försiktig med allt för mycket fiberinnehållande och därmed svårsmälta livsmedel. Särskilt svårsmälta livsmedel är t ex linser, bönor, ärtor, svamp, sparris och citrusfrukter. Välj hellre kokta grönsaker, skalad frukt, kompott och kräm. Variera din kost och prova dig fram till vad som passar din mage bäst.

Dietistkontakt
Om inte diarrén blir bättre är det viktigt att du får hjälp och råd av en dietist. Tala med din behandlande sjuksköterska för att få en dietistkontakt. Dietisten är speciellt utbildad för att ge avancerade råd om näringsintag.

 

Om du får förändrade avföringsvanor så diskutera det omgående med vårdpersonalen.

 

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Diarré i samband med cancersjukdom och behandling är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.

Diarré i samband med cancersjukdom och behandling ingår i tema Tema cancer