Eksem

Kallas också Dermatit

Senast ändrad 2015-06-09 av Jan Faergemann Universitetssjukhusö

Eksem beror på att hudens yttre skikt skadats och att en inflammation har uppstått. De flesta människor drabbas någon gång i livet av eksem. Det finns många olika typer av eksem och gemensamt för dem är att hudytan förändras och kliar. Vanligtvis blir huden torr, röd och fnasig, och ibland uppkommer också små blåsor. Eksem smittar ej. De vanligaste formerna av eksem är atopiskt eksem, seborroiskt eksem, kontakteksem, och hypostatiskt eksem.

Vid atopiskt eksem är huden generellt mer känslig och eksembenägen, och ärftlighet spelar här en stor roll. Det atopiska eksemet uppkommer oftast under de första levnadsåren och börjar ofta på kinder och i blöjområdet. På de lite större barnen sitter eksemen företrädesvis i böjvecken, såsom i armveck och knäveck, och hos vuxna i ansiktet och på övre delen av kroppen. Hos de flesta går detta eksem över innan vuxen ålder.

Seborroiskt eksem (mjälleksem) uppkommer på de områden där man har rikligt med talgkörtlar såsom i hårbotten, i ansiktet och på övre delen av bröstkorgen och är associerat med en ökad förekomst av svamp som finns naturligt på huden.

Kontakteksem kan vara allergiska och beror då på en kontaktallergi mot något ämne. Det vanligaste är dock att kontakteksemet är icke-allergiskt och det kallas då för irritationseksem. Det sitter ofta på händerna och kan uppkomma efter tex upprepad tvättning av huden eller kontakt med rengöringsmedel.

Hypostatiska eksem är lokaliserade till underbenen som ofta är svullna. De ses ibland tillsammans med åderbråck och bensår och beror på att blodcirkulationen i benen är försämrad.

Behandlingsalternativ

Behandlingen går ut på att dämpa inflammationen och återställa hudbarriären. Man använder alltid en mjukgörande kräm och oftast behöver man också smörja med en kortisonkräm. Det är viktigt att man inte avslutar kortisonsmörjningen för tidigt för då ökar risken att eksemet blossar upp igen. Man ska också undvika att torka ut huden och därför inte tvätta sig för ofta med tvål och vatten.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Eksem är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.

Eksem ingår i tema Tema hud