Erektionsproblem

Senast ändrad 2015-11-25 av Linda Kullenberg Webbstrateg

Erektionsproblem innebär att penis inte blir tillräckligt styv elller att erektionen är för kortvarig för att man ska kunna genomföra ett samlag. Erektionen kan störas av flera anledningar eftersom förmågan att få stånd beror på ett samspel mellan känslor, nervsystem, blodkärl, muskler och bindväv. Om man plötsligt får besvär och det tidigare fungerat bra beror impotensen ofta på att man lever under psykiska påfrestningar av något slag.

Impotens är inte farligt, men om besvären kommer gradvis under en längre tid kan det vara tecken på att en sjukdom ligger bakom. Sjukdomar som kan bidra till impotens är till exempel åderförkalkning, högt blodtryck eller diabetes. De flesta män råkar ut för impotens någon gång och det är vanligare ju äldre man blir.

Behandlingsalternativ

Innan man söker hjälp kan man pröva att försöka lösa problemet på egen hand. Det hjälper ofta att prata om impotensbesvären med sin partner. Man kan också försöka ändra sina sexvanor för att se om det hjälper. Tobak och alkohol kan vara en bidragande orsak. Det är också bra att hålla sig i god fysisk form eftersom sex är kroppsligt ansträngande. Om impotensen inte går över finns det olika läkemedel som förbättrar erektionen men inte botar själva grunden till besvären. 

I första hand söker man hjälp på sin vårdcentral.

Läkemedel i tablettform

Det här är en grupp med kärlvidgande läkemedel, där skillnaden mellan de olika preparaten är hur snabbt de börjar verka och hur länge de verkar.

Läkemedel i injektionsform

Läkemedlet innehåller ett ämne, prostaglandin, som finns naturligt i kroppen. Ämnet gör så att muskulaturen i blodkärlens väggar slappnar av, och man kan då få erektion. Medlet injiceras i svällkropparna genom en tunn nål, och ger en direkt stimulering på platsen.  

Tekniska hjälpmedel

För att förbättra möjligheterna för blodet att flöda till penis kan man också använda en vakuumpump. Penis förs in i en plastcylinder som är ansluten till en liten sugpump. När luften sugs ur röret flödar blod ut i penis, som växer i storlek. När penis har fyllts färdigt är erektionen ett faktum. Effekten förstärks av att man avslutar pumpbehandlingen med att sätta på en pubisring runt penisroten för att ytterligare minska avflödet. Vakuumpumpar säljs bland annat via internet, postorder och i sjukvårdsaffärer.  

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Erektionsproblem är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.

Erektionsproblem ingår i tema Tema urologi