Glasögon hos barn

Senast ändrad 2016-12-19 av Fanny Fasth Verksamhetsassistent

Hur vet läkaren/ortoptisten om mitt barn behöver glasögon?

Läkaren/ortoptisten kan använda sig av ögondroppar för att förstora pupillen i ögat och får då god insyn i de bakre delarna av ögat. Genom att lysa med en ljusstråle i ögat kan läkaren avgöra om ditt barn är översynt eller närsynt och i så fall hur mycket. Denna mätning kan ibland även utföras av en autorefraktor, vilket är en apparat som mäter ögats behov av korrektion.

 

Kommer mitt barn alltid att behöva glasögon?

Det är olika faktorer som spelar in. Ålder, glasögonstyrka och om de är en del av behandlingen mot amblyopi eller skelning.

 

Bör mitt barn ha på sig sina glasögon hela tiden?

Ja i de flesta fall. Om de inte behöver användas hela tiden så får ni den ordinationen vid besöken. Exempelvis vill vissa förskolor och skolor att barnen ska ta av sig sina glasögon när de är ute och leker eller sportar. Det är inte alltid nödvändigt då glasen i de flesta fall är gjorda av plast.

 

Det är vanligt att barn säger att de ser bättre utan glasögonen, eller ser suddigt med dem.
Ditt barn har kämpat med nedsatt synskärpa ett tag och fått anstränga ögonen själva. Nu hjälper glasögonen till med synskärpan och det tar ett tag innan hjärnan och ögonen lär sig att samarbeta tillsammans med glasögonen. Detta kan ibland ta lite tid och glasögonen kanske inte hjälper ditt barn så mycket i början. Ge inte upp, detta är en mycket viktig period i behandlingen.

 

Ser glasögonen starka ut?

Om du inte själv använder glasögon eller om dina glasögon är av en annan styrka kommer ditt barns glasögon att se konstiga ut när du tittar igenom dem. Alla är individuella och vi skriver ut glasögon anpassade till ditt barn.

 

Vad är översynthet, närsynthet och astigmatism?

ÖVERSYNT – Ögat är lite för ”kort” så ljusstrålarna som går in i ögat fokuserar bakom näthinnan istället för mitt på. Barn som är översynta kan ha en nedsatt synskärpa på både långt och nära håll.

NÄRSYNT – Ögat är för ”stort” och ljusstrålarna fokuserar framför näthinnan. Barn som är närsynta kan ha en nedsatt synskärpa på både nära och långt håll, men vanligen ser de sämre på långt håll.

ASTIGMATISM – Hornhinnan har en oregelbunden form som gör att synskärpan försämras på både nära och långt håll. Ljusstrålarna skärs i fel meridianer och många barn förväxlar ofta bokstäver som ser lika ut, till exempel N och V.

 

 

 

Efter behandlingen

Hur kan jag få reda på mer om mitt barns ögonsymptom?      

Ortoptisten eller ögonläkaren som behandlar ditt barn besvarar eventuella frågor som du har.

 

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Glasögon hos barn är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.