Hemorrojder

Senast ändrad 2016-01-21 av Ulrika Roos Verksamhetsutvecklar

Hemorrojder är ett vanligt, men oftast ofarligt besvär. Det innebär att analkuddarna, som är små kuddar av bindväv och blodkärl i analkanalen, blir förstorade. Det kan blöda, orsaka klåda och svida runt ändtarmsöppningen, det kan läcka lite av slem eller avföring och du känner något som buktar ut vid ändtarmsöppningen. Hemorrojder går ofta tillbaka av sig själv utan någon behandling.

Det finns inre och yttre hemorrojder. De inre är täckta av slemhinna och kan antingen finnas inne i ändtarmen eller synas utanför ändtarmsöppningen. De yttre hemorrojderna sitter precis vid sidan om ändtarmsöppningen och är täckta av hud.

Det är vanligt att gravida kvinnor får hemorrojder. Dels har gravida en större mängd blod i kroppen, dels trycker den växande livmodern på de stora blodkärlen i buken vilket i förlängningen gör det lite svårare för blodet att cirkulera. Detta leder till att trycket i ändtarmens blodkärl blir högre och att hemorrojder lättare bildas. Vanligtvis försvinner de efter förlossningen.

Hormonförändringar i samband med graviditet kan också orsaka förstoppning. Vissa läkemedel kan bidra till förstoppning och därmed ge större problem med hemorrojderna.
Det gäller till exempel järnpreparat, vissa smärtstillande läkemedel, vissa läkemedel mot psykiska sjukdomar, vissa läkemedel mot högt blodtryck och vissa läkemedel mot sur mage.

Om du misstänker att det är läkemedel som är orsaken bör du rådgöra med den läkare som skrev ut receptet. Tillsammans får ni väga besvären med förstoppning mot den nytta läkemedlet kan göra. Ibland kan läkaren ändra dos eller föreslå ett annat läkemedel, som kanske kan ge mindre besvär med förstoppning.

Så ställs diagnosen

Om du upptäcker blödningar från ändtarmen, kan hemorrojden vara orsaken. Det kan till exempel komma lite ljusrött blod på papperet när du torkar dig efter ett toalettbesök, eller blodstänk i toalettstolen. Blodet är ofta klart och inte blandat med avföring.


Andra symtom kan vara att det kliar och svider runt ändtarmsöppningen gaser och lite avföring eller slem läcker ut utan att man kan hindra det att det gör ont när du tömmer tarmen att du känner något som buktar ut vid ändtarmsöppningen. Svedan kan bero på att tarmslemhinnan har blivit irriterad intill hemorrojden och det bildats små sprickor. Läckaget kan uppstå eftersom hemorrojderna är täckta av slemhinna som utsöndrar slem, och att ändtarmsöppningen inte sluter riktigt tätt.

I samband med att du krystar kan hemorrojder framträda och de går då att känna med fingertopparna. Ibland går det att trycka in hemorrojderna igen. Stora hemorrojder kan vara svåra eller omöjliga att trycka tillbaka samtidigt som de kan vara smärtsamma om de blir inflammerade.

Om det är första gången som det blöder från ändtarmen, även om det bara är en liten blödning, ska du ta kontakt med vården. Det är viktigt att ta reda på varifrån blödningen kommer och vad den orsakas av. Det är även viktigt att söka hjälp om du tidigare har haft små blödningar, blivit undersökt och fått reda på orsaken, men blödningarna nu blivit större eller kommer tätare. Blödningar ska alltid tas på allvar eftersom de kan bero på en allvarlig sjukdom, till exempel cancer.

Behandlingsalternativ

Förstoppning ökar besvären för den som redan har hemorrojder. Om du har lätt för att få förstoppning är det bra att undvika sådant som orsakar hård avföring. Bland annat påverkar mat och dryck avföringens konsistens. Andra orsaker som kan orsaka hård avföring är stoppande kost som till exempel te samt lång användning av vissa laxermedel och läkemedel.
Du kan minska dina besvär genom regelbunden motion.

För att undvika förstoppning är det bra att äta mer fiberrik mat.

Bulkmedel och mat som innehåller fibrer ger ofta gaser i magen, men även gaserna hjälper till att underlätta tarmtömningen. Om gasbildningen blir för jobbig kan man minska mängden fibrer tillfälligt.

Öka fiberintaget under minst sex veckor. Då brukar besvären av hemorrojderna försvinna, men de kan återkomma om du blir förstoppad igen. Om du skulle bli förstoppad kan ett par matskedar linfrö eller några katrinplommon vara ett effektivt sätt att få igång magen.

Om du har haft hemorrojder tidigare och känner igen besvären kan du köpa receptfria läkemedel på apotek. Då är det viktigt att tvätta huden runt ändtarmsöppningen med ljummet vatten efter avföring samt morgon och kväll. Det är bra att undvika tvål eftersom det kan irritera ytterligare. Torka försiktigt genom att klappa torrt med handduken, istället för att gnida.

Du kan också pröva att trycka tillbaka hemorrojderna, men det ska inte göra ont.

Om hemorrojderna är små och inte ger alltför mycket besvär brukar läkaren rekommendera något receptfritt läkemedel som finns att köpa på apotek. Läkaren kan också skriva ut läkemedlet på recept.

Läkemedlen lindrar smärta och dämpar klådan. En del av dem innehåller ämnen som dämpar inflammationen, om man har en sådan, eller drar samman blodkärlen. Läkemedlen finns i två olika former, stolpiller som förs in i ändtarmen och som salva som smörjs på hemorrojderna och runt ändtarmsöppningen. Läkemedlen brukar användas under två till tre veckor. Noggranna anvisningar följer med läkemedelsförpackningen.

Om inte receptfria läkemedel hjälper bör du rådgöra med din läkare. Det finns receptbelagda läkemedel som läkaren kan skriva ut. Vid hudirritation och klåda kan till exempel kortisonsalva eller kortisonkräm användas under några veckor. Exempel är Mildison Lipid kräm och Hydrokortison CCS salva, och kan köpas receptfritt i mindre förpackningar.

Om det vid en undersökning visar sig att hemorrojderna är stora eller att de orsakar kraftiga blödningar kan man ibland behöva bli undersökt av en kirurg. Det finns flera olika behandlingsmetoder för att ta bort hemorrojderna:

  • Injektionsbehandling:  Läkemedel sprutas in med en spruta vid hemorrojderna. Medlet gör så att blodkärlen som leder till hemorrojderna skrumpnar. Därmed stryps blodtillförseln vilket leder till att hemorrojderna förtvinar och ramlar av.
  • Gummibandsligering: Med hjälp av en speciell apparat dras ett gummiband runt hemorrojden. Eftersom hemorrojderna inte längre får någon blodtillförsel skrumpnar de och lossnar efter en till två veckor.
  • Operation: Hemorrojderna skärs bort. Man får ryggbedövning eller så blir man sövd under operationen. Såret sys antingen ihop igen eller lämnas öppet och får läka av sig själv. Andra metoder är att klippa av hemorrojderna med en speciell apparat som också skarvar ihop slemhinnan med små häftklamrar. Eller så sätts ett stygn runt hemorrojdernas blodkärl.

Det finns för- och nackdelar med alla metoderna. Att operera bort hemorrojderna anses vara effektivare än de två andra metoderna.

 

 

 

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Hemorrojder är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.