Hudnära vård av nyfödda

Senast ändrad 2015-11-17 av Ros-Marie Sädås Barnmorska

Forskning visar att genom kroppskontakt stimulerar både barnets och den vuxnes lugn-och-ro-hormon (oxytocin) och halten stresshormon (kortisol) minskar. Det är gynnsamt för kontakten mellan mor och barn och underlättar amningsstarten.

Att bära sitt barn nära blir en mjuk övergång från moderliv till världen utanför. Det blir också ett naturligt sätt för barnet att vara med i vardagen och samtidigt få närhet och fysisk kontakt.

Med hjälp av en bärsjal kan du enkelt variera sättet att bära. Barnet får rätt sitt- eller liggställning med stöd för huvudet, benen böjda, stöd under låren och ryggen mjukt rundad. Det går även utmärkt att amma med barnet i bärsjal, vilket är praktiskt eftersom de flesta små barn vill äta ofta. Barnet har alltid nära till maten.

 

Fördelar för barn och föräldrar med hudnära vård
Barnet håller kroppsvärmen bättre.
Barnet blir lugnare, mer belåtet och skriker mindre.
Barnets växling mellan sömn och vakenhet förbättras.
Barnet känner mindre smärta vid provtagning om det görs när barnet hålls hud mot hud.
Som förälder kan du lära dig barnets signaler snabbare, så att du vet vad barnet vill.
Anknytningen mellan dig och barnet underlättas.
Du kan lättare få igång fungerande amning om barnet har nära till bröstet och får tillfälle att suga ofta och stimulera mjölkhormonerna.
Du kan känna dig bättre till mods.


 

Så går det till

Hudnära vård i praktiken
Famnen blir barnets ”vårdplats” istället för barnsängen. Vid förflyttning till eftervården ligger barnet kvar hos dig i sängen, alternativt bärs hud mot hud av antingen mamma eller pappa. Vid avbrott i den hudnära vården lindas barnet in i en filt för att lättare kunna läggas tillbaks naket hos mamma eller pappa.
Ha gärna barnet hos dig hud mot hud i möjligaste mån de första dygnen. Barnet ligger naket med blöja i din famn eller på bröstet och har en filt över ryggen.
En bärsjal eller bärtopp gör det lättare för dig att ha barnet nära och samtidigt röra dig fritt hemma eller ute. Det ökar kontakten mellan dig och ditt barn. Fundera gärna över att använda bärsjal när ni kommit hem.
Säker samsovning på natten innebär att barnet sover på rygg intill sidan på en förälder. Barnet ska ha ett tillräckligt stort fritt utrymme och gärna ett eget täcke för att det inte ska bli för varmt. Barnet ska ha sitt huvud i höjd med förälderns och ansikte ska vara fritt. Syskon ska inte sova intill det lilla barnet. Föräldrar som använder nikotin eller har druckit alkohol rekommenderas inte att sova i samma säng som det nyfödda barnet.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Hudnära vård av nyfödda är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.

Hudnära vård av nyfödda ingår i tema Tema förlossning