Hudöverskott

Senast ändrad 2016-08-28 av Susanna Andersson Administratör, vård

Hudöverskott på buken kan uppstå efter extrem viktnedgång men också i samband med graviditet.

Plastikkirurgisk operation, bukplastik, kan bli aktuell vid hängbuk med ett eller flera konstanta hudveck med ett överhäng (ptos) på tillsammans minst tre centimeter, som orsakar sår i hudveck, besvär med intimhygien, psykosociala besvär eller problem vid samliv.

Förekomst av bleka ärriga strimmor (striae), nedre medellinjeärr eller horisontellt ärr efter kejsarsnitt är ingen indikation för bukplastik.

För plastikkirurgisk bedömning inför eventull bukplastik vid vävnadsöverskott på buken krävs en obligatorisk bilaga till remissen från din läkare.

Operation av vävnadsöverskott på hals, bröst, rygg, skinkor armar och lår görs inte.

Behandlingsalternativ

För att bli accepterad för bukplastik krävs BMI (body mass index) lägre än 30 och absolut rökstopp 6 veckor före och efter operationen.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Hudöverskott är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.

Hudöverskott ingår i tema Tema plastikkirurgi