Infertilitet hos kvinna

Kallas också Ofrivillig barnlöshet

Senast ändrad 2015-10-15 av Halina Tobiasson Barnmorska, vårdavdelning

Utredning

Ofrivillig barnlöshet kan bero på flera saker. För att ta reda på varför det inte blir någon graviditet görs en utredning. Vanliga orsaker till ofrivillig barnlöshet är ägglossningsrubbningar eller skador på äggledarna. Resultat av utredningen bestämmer sedan vilken behandling som är bäst.

Kvinnan undersöks med ultraljud för att kontrollera livmoder, äggledare och äggstockar.  Om menstruationen är oregelbunden eller uteblir analyseras också hormonprover för att kontrollera eventuella störningar i sköldkörteln eller hypofysen, som kan påverka ägglossningen.

Blodprov tas på både kvinnan och man för analys av HIV, smittsam gulsot (Hepatit B och C), HTLV 1 och 2, samt syfilisserologi.

 

Undersökning av äggledarna (HSS)

I en barnlöshetsutredning ingår alltid en undersökning av livmoder och av äggledarna för att ta reda på om de är öppna för transport av ägget in till livmodern.
För att åskådliggöra detta införs en kontrastvätska in i livmodern, som sedan skall passera ut genom äggledarna och därmed ge en ultraljudsbild av dessa, en s.k. HSS (hysterosalpingosonografi). 

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Infertilitet hos kvinna är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.

Infertilitet hos kvinna ingår i tema Tema gynekologi