Inlägg fotbäddar

Senast ändrad 2016-11-28 av John Alnemo Ortopedingenjör

Inlägg är en medicinsk produkt vars syfte är att fördela belastning, korrigera felställning eller stabilisera foten. Ett inlägg används ihop med en stadig sko (se skoråd) för bäst effekt.

Under 2015 försörjde vi både barn och vuxna med ca: 6000 inlägg. Vanliga åkommor hos oss är fotproblematik till följd av diabetes, reumatism, neurologiska orsaker, artros, felställningar samt frakturer.

Före behandlingen

Se över dina skor, ibland räcker det att gå i bra skor för att lindra fotproblem (se skoråd). Inlägg skall användas i stabila skor som sitter stadigt på foten. Skon skall ha tillräcklig lästvidd för att rymma både fot och inlägg utan att ge tryck eller skav. Det är bra om skon har snörning eller kardborreband för att lättare komma i skon och få den att sitta ordentligt på foten. Vi vill att ni tar med er skor med tillhörande sula som kan användas ihop med inlägget.

Så går det till

En ortopedingenjör eller ortopedskotekniker undersöker fötterna barfota och ofta får patienten gå några meter. Detta görs för att vi ska få en helhetsbild av problematiken. Efter undersökning görs en anpassning av inlägg eller en avgjutning av fötterna. I vissa fall bedöms att stadiga skor är tillräckligt. Exempel på anpassningar är pelott, kilar på in-eller utsidan av inlägget och klackförhöjning.

Efter behandlingen

Använd fotbäddarna kortare stunder då de är nya för att vänja fötterna, och öka användandet efter hand. Om inläggen inte känns bra efter 2-3 veckor så kom för justering på vår reparationjour. Vi har öppet vår reparationsjour varje vardag kl 8-12. Hit kan du vända dig om hjälpmedlet behöver justeras eller lagas. Du kan också kontakta oss per telefon om du har övriga frågor eller behöver nya inlägg.

Fotbäddarna tvättas i ljummet vatten och tvål. En mjuk borste kan användas. Skölj väl och torka med handduk. Torka inte fotbäddarna i torkskåp eller liknande eftersom de kan deformeras i värme.

Har ni fått med gipsavgjutningar hem från oss är det viktigt att ni sparar och förvarar dem torrt. På dessa kan nya fotbäddar göras när det behövs. Gipsarna lämnas då i kassan och en återbesökstid bokas.

Komplikationer och risker

Då vi arbetar med korrigerande inlägg kan det hända att man får trycksmärta eller skav. Detta kan oftast enkelt justeras så hör av er vid problem.

Vid känselnedsättning är det mycket viktigt att ni tittar på fötterna varje dag så ni inte fått skav eller sår. Om ni har svårt att se under era fötter kan en spegel användas.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Inlägg fotbäddar är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.