Kondylom

Kondylom är ofarliga vårtor på könsorgan och i ändtarmsområdet. De orsakas av ett virus som smittar framförallt vid sexuell kontakt. Det vanligaste är att den som bär på viruset inte har några vårtor eller besvär. Viruset kan överföras även om det inte finns några synliga vårtor. Kondylom uppträder tidigast 1 månad efter smittotillfället men det kan ibland dröja upp till flera år innan vårtorna uppkommer. Det bästa sättet att undvika kondylom är att använda kondom, även om det inte ger ett fullt skydd. Numer ingår också ett vaccin i barnvaccinationsprogrammet vilket förutom att skydda mot livmoderhalscancer och också ger minskad risk för att få kondylom.

Behandlingsalternativ

Det går inte att behandla bort kondylomviruset men det går att behandla vårtorna. De kan behandlas med en speciell kräm eller lösning alternativt frysas eller brännas bort. Utan behandling försvinner vårtorna av sig själva efter varierande lång tid.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Kondylom är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.

Kondylom ingår i tema Tema infektion  och  Tema urologi