Kontinent ileostomi (Kocks reservoar)

Senast ändrad 2015-05-25 av Ulrika Roos Verksamhetsutvecklar

Den kontinenta stomin kan konstrueras för både avföring och urin men informationen på denna sida gäller för den konstruerade reservoaren för avföring, kontinent ileostomi.

Kontinent betyder tättslutande och den kontinenta ileostomin konstrueras av den sista delen av tunntarmen. Reservoaren är försedd med en stängningsmekanism (nippelventil) som förhindrar ofrivilligt läckage av gas och avföring. Reservoarens mynning utgörs av en diskret stomi på buken och den töms tre till fyra gånger dagligen genom att en speciell ileostomikateter förs in via stomin.

Operation

Efter behandlingen

Konsistensen på avföringen är lös som vid en ileostomi eftersom tjocktarmen har avlägsnats. Reservoaren är oftast placerad på höger sida och bandageras med ett speciellt plåster för reservoar.

Efter operation under läkningsfasen är reservoaren dränerad 4 veckor enligt ett speciellt schema. Reservoaren spolas med vatten. Under de två första veckorna töms avföringen via en kateter som ligger i reservoaren och som är kopplad till en uppsamlingspåse. Efter två veckor proppas (stängs) katetern periodvis under ytterligare två veckor.

För att undvika stopp i katetern under de första 4 veckorna serveras en speciell kost. Därefter går det bra att äta all slags mat.

Komplikationer och risker

Hudproblem: Ibland kan hudirritation förekomma som klåda och skav under plåstret. Orsaken är ofta tarmsaft som utsöndras från tarmens slemhinna.

Magsjuka: Vid avsaknad av tjocktarm finns en ökad känslighet för vätskeförluster, vid magsjuka är det lätt att förlora stora mängder vatten och salt, ibland kan sjukhusvård behövas för ersättning.

Ventilkomplikation: Läckage av gas/eller avföring, svårigheter att föra in tömningskatetern.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Kontinent ileostomi (Kocks reservoar) är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.