Laparotomi

Kallas också Öppen kirurgi

Senast ändrad 2015-05-13 av Ulrika Roos Verksamhetsutvecklar

Operationen inleds med ett buksnitt.

Operation

Efter behandlingen

  • Du har fått stygn i operationssnittet. Det finns olika typer av teknik för detta och du får av din sjuksköterska veta om dessa ska tas bort eller sitta kvar. Ska de tas bort får du med dig en remiss med datum till distriktssköterskan på vårdcentralen som tar bort dem.
  • Plåstret på operationssnittet ska bytas 5 dagar efter och det nya plåstret ska sitta kvar i ytterligare 5 dagar. Efter detta kan du vara utan förband. Undvik att bada de första 14 dagarna efter operation. Duscha går bra och förbandet är vattentätt.
  • Det är normalt att inte ha avföring de första dagarna efter operation. Om magen inte kommer igång av sig själv och svullnar upp, vänligen sök hjälp hos din vårdcentral i första hand.
  • För att operationssnitten och magmuskulaturen ska kunna läka ordentligt bör du undvika tunga lyft den närmsta månaden. Detta för att minimera risken för bråckbildning eller sårruptur. Om ditt arbete innebär tunga lyft; låt din läkare veta detta så att du kan få sjukskrivning.
  • Om du får feber eller frossa råder vi dig att söka akut sjukvård igen. Det finns alltid en risk för infektion i buken efter operation.

 

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Laparotomi är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.

Laparotomi ingår i tema Tema mag- och tarmsjukdomar