Levertransplantation

Senast ändrad 2017-07-17 av Maria Castedal Överläkare

Levertransplantationsverksamheten etablerades 1985 och är för närvarande Skandinaviens största, med ca 100 levertransplantationer per år. En stark utveckling har skett de senaste fem åren, med mer än 50% ökning av antalet transplantationer. Samtidigt har ny teknik med delad lever och levande donation tagits i bruk. Sedan flera år är cirka 90% av alla vuxna och 95% av alla barn och ungdomar som transplanterats i livet efter första året. Långtidsresultaten är mycket goda och cirka 75% av patienterna är i livet efter fem år.

Livet med en ny lever är en skrift som beskriver vad som händer före, under och efter en levertransplantation. Den vänder sig i första hand till dig som ska få en ny lever, men också till din familj och andra närstående.
Öppna eller ladda ner den som PDF här.

Att ge en del av sin lever är en skrift som vänder sig till dig som funderar på, eller har beslutat att donera en bit av din lever.
Öppna eller ladda ner den som PDF här.

 

 

Operation

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Levertransplantation är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.