Lichen sclerosus et atrophicus

Kallas också Lichen sklerosus et atrofikus, Lichen sklerosus

Lichen sclerosus (vitfläckssjukan)

Lichen sclerosus (LS) är en inflammation i huden av okänd orsak. Den kan finnas på olika delar av kroppen men är vanligast i underlivet och runt ändtarmsöppningen. Huden som drabbas får en vitaktig färg, kan bli förtjockad och det kan uppstå sprickor. Hudsjukdomen förekommer hos båda könen och i alla åldrar men är vanligare hos kvinnor i medelåldern. Lichen sclerosus är en hudåkomma och smittar inte.

Symtom

Svår klåda som ofta är värst kvällar och nätter. Sveda om det har bildats sprickor. Vid långvariga besvär kan utseendet på underlivet förändras, huden blir förtjockad, de inre blygdläpparna minskar i storlek och slidöppning försnävas. Hudåkomman är kronisk, men med rätt behandling minskar och försvinner symtomen.

Behandlingsalternativ

PATIENTINFORMATION GYNEKOLOGI

Behandling 

Undvik uttorkning av underlivet. Tvätta med barnolja, lägg på ett lager av olja och torka av den innan du duschar. Om du badar, smörj in med mjukgörande före. Smörj varje kväll med mjukgörande, ex vitt vaselin, Decubal eller Locobase

Smörj med stark kortisonsalva enl nedanstående behandlingsschema. Massera in ett tunt lager på kvällen. Ibland kan kortvarig sveda uppstå men försvinner efter ca 10 minuter.

 Schema

  • Månad 1: salva varje kväll
  • Månad 2: salva varannan kväll
  • Månad 3: salva 2 kvällar per vecka

Underhållsbehandling: salva 1 kväll per vecka

Om besvären återkommer kan intensivkur startas igen.

För att inflammationen skall minska och huden läkas behövs stark kortisonsalva. Hud och slemhinna i underlivet skadas inte av salvan, om man följer schemat finns ingen risk för att huden blir tunn och skör. En liten tub, 25 g, räcker i 3 månader.

Ta kontakt med mottagningen om:

Du har besvär trots behandling eller om Du hittar sår som inte läker.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Lichen sclerosus et atrophicus är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.