Ljusbehandling för hud

Senast ändrad 2015-11-10 av Eva Aspelin Sjuksköterska/mott

Ljusbehandling på Hudkliniken är ett medicinsk ljus för olika hudsjukdomar bland annat vid psoriasis, eksem, soleksem och klåda.

Vid ljusbehandling används både kortvågigt (UVB) och långvågigt (UVA) ultraviolett strålning.
UV–strålar finns naturligt i solljuset ute.

Ljusbehandling har funnits sedan början av 1900-talet. Solljusets positiva effekter har varit känt sen länge för behandling av bland annat psoriasis. Det har funnits olika ljuslampor, under 70-talet kom en ny generation av ljusrörslampor vilka är anpassade att ge enbart UVA eller UVB ljus. Modern ljusbehandlingsapparatur ger en kontrollerad dos av UVA och UVB. Ljusbehandlingen ges med exakt avvägda doser som ökas gradvis.

Beroende på vilken hudsjukdom som ska behandlas ges UVA eller UVB strålning eller en kombination av båda. UVA strålarna tränger djupare ner i huden och gör din hud brun.
UVB–strålarna hjälper till att bygga upp ett skyddande pigment, gör huden tjockare samt bildar det nyttiga D-vitaminet. Men det är samtidigt UVB som gör att du bränner dig.
UV–strålarna minskar inflammationen i huden och bidrar till läkning av hudsjukdomens symtom.

 

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Ljusbehandling för hud är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.

Ljusbehandling för hud ingår i tema Tema hud