Lungkollaps

Kallas också Pneumothorax

Senast ändrad 2016-01-26 av Anna Enström Koordinator

Så ställs diagnosen

(Denna text är publicerad av Thoraxkliniken Sahlgrenska)

Pneumothorax, lungkollaps, är ett tillstånd då ena eller båda lungorna faller ihop. Detta kan ske till följd av att det blir en skada på lungsäcken, vilket innebär att den normala tryckskillnaden som normalt får ventilationen att fungera sätts ur spel. Denna skada kan uppkomma genom olyckor, komplikationer i samband med operation eller spontant. Spontanpneumothorax är mest vanligt hos unga, långa och smala män.
Vid pneumothorax blir det svårt att andas. Den drabbade behandlas med kontinuerligt dränage, för att spänna ut lungsäcken mot bröstkorgen. Efter en tids behandling läker lungsäcken ihop med bröstkorgen och lungan kan fungera normalt igen. Vid upprepade fall av pneumothorax kan en operation vara nödvändig.

Behandlingsalternativ

Förberedelse
En vecka innan operationen skall Du sluta med vissa mediciner som innehåller eller är släkt med acetylsalicylsyra tex. Treo, Treo Comp, Diklofenak, Pronaxen, Orudis, Ipren och Alganex. Du skall också sluta med alla naturmediciner en vecka innan operationen.

Två dagar innan operation skall du sluta med Metformin. Följ ditt blodsocker noga och kontakta din diabetesmottagning vid behov.

Om Du äter någon av följande mediciner så skall den sättas ut före operation:

 • Eliquis – 2 dagar
 • Plavix/Clopidogrel/Grepid – 5 dagar
 • Brilique – 5 dagar
 • Waran – Målvärdet ska ligga under 1,4 (INR). Ta kontakt med din ordinarie AK-mottagning minst 5 dagar innan planerad inskrivning.
 • Efient (Prasugrel) – 7 dagar
 • Trombyl får Du dock behålla fram till operationsdagen.

 

För att undvika infektioner i samband med operationen är det mycket viktigt att duscha flera gånger med ett speciellt medel innan ingreppet.  

Att tänka på inför inläggningen på avdelningen:

 • Ta med en lista på de mediciner Du äter, samt ta med Dig mediciner och inhalationer för denna dag och ytterligare några dagar. För att undvika misstag, ta inte med dosetten utan ta med medicin i originalförpackning.
 • Använder Du CPAP/BiPAP (andningsmask mot sömnapné) tag med denna.
 • Tag med dig fotolegitimation vid inskrivningen.
 • Ta bara med det nödvändigaste såsom innetofflor och necessär.
 • Rollator finns till låns, lämna gärna din hemma.
 • Toalettartiklar i necessär.
 • Smycken och kontanter mår bäst hemma, ev. piercing skall avlägsnas, sjukhuset ansvarar inte för tillhörigheter.
 • Mobiltelefon är tillåten på avdelningen. Du kan även hyra egen telefon vid sängen.
 • Öppet Wi-Fi finns med namn VGR Publikt.
 • Tiden kan bli lång, tag gärna med en bok

Inskrivningsdagen
Du blir kallad för inskrivning till vår Preoperativa Kärl-Thoraxmottagningen. Där träffar Du sjuksköterska, undersköterska, narkosläkare och kirurg. Du träffar också en sjukgymnast som ger Dig instruktioner om hostteknik, andningsgymnastik. Sjuksköterskan och undersköterskan ger Dig information om vad som kommer att ske. De tar blodprover, EKG, längd och vikt.

Du kommer också att få tala med operatören som informerar Dig närmare om operationen samt med en narkosläkare.

Lunch serveras för patienterna på avdelningen mellan kl 11.00-12.00. Anhöriga hänvisas till cafeterian på entréplan. För anhöriga som önskar att övernatta finns olika möjligheter på och utanför sjukhuset. Tala med sköterskan vid inskrivningen så hjälper hon till.

Kvällen före operation
Efter att du har varit på inskrivning åker du hem och sover hemma. Du kommer att få information om vilken tid du skall komma till vårdavdelningen för inläggning och operation.
Om du har en operationstid tidigt på morgonen och inte har möjlighet att sova hemma kan du få tillgång till sängplats på någon av våra preoperativa avdelningar på Sahlgrenska eller övernattningsrum på Högsbo sjukhus.

Du får äta till kl 24 och dricka klara drycker så som vatten, saft, te eller kaffe till kl 04.

För att minska risken att det kommer in hudbakterier i operationssnittet så är det viktigt att du noga följer de råd angående dusch som vi ger dig. Du kommer att duscha i två omgångar med en speciell tvål, Descutan®, som är bakteriedödande. Viktigt att vara extra noga med armhålor, ljumskar, navel och naglar där det lätt samlas smuts. Håret ska också tvättas med bakteriedödande schampo.
Efter varje dusch byter du till rena kläder. Glöm inte att bädda rent i sängen. Du bör inte raka armhålor och ben dagarna innan operation, då det finns risk att det blir små hudsår.
Om du har långt skägg tänk på att trimma ner det då förband kan vara svårt att fästa.

Operationsdagen – förberedelse inför operationen
På operationsdagens morgon ska du inte ta några mediciner om inte något annat är överenskommet!

När du kommer till avdelningen på operationsdagens morgon blir du omhändertagen av personalen som visar dig till din säng.

På morgonen blir Du eventuellt rakad på bröstkorgen innan Du får göra en tredje dubbeldusch. Du får ta på Dig en ren skjorta och krypa ner i den renbäddade sängen. Efter det får Du en sömntablett som gör Dig lugn och lite slö.

Du kommer att erbjudas en tunn plastslang inlagd i ryggen där du får smärtlindring efter operationen (ryggbedövning/TEDA). Ryggbedövningen smärtlindrar operationsområdet och minskar behovet av narkosmedel. Alternativt får Du annan smärtlindring om ryggbedövning inte går att lägga.

Avdelningspersonalen kör Dig till operationsavdelningen, där möts Du av operations- och narkospersonal. Du får flytta över till operationsbordet och man sätter en nål i ett blodkärl. I nålen sprutar man sedan sömnmedel och Du somnar. När Du somnat läggs ett plaströr (en tub) genom munnen ner i luftstrupen. Detta plaströr kopplas till en maskin (respirator) som övertar andningen under operationen. En kateter sätt också i urinblåsan och kopplas till en uppsamlingspåse, för att vi skall kunna mäta urinen.

Efter detta är själva operationsförberedelserna klara och operationen påbörjas. Innan operationen avslutas kommer en eller flera plastslangar (dränage) att placeras i operationsområdet.

Efter operationen
När Du vaknar igen är Du på intensivvårdsavdelningen, där finns hela tiden personal hos Dig som tar kontroller och ser till att Du inte har ont. När Du har vaknat riktigt körs Du tillbaka till vårdavdelningen.

Du har nu dränageslangar, urinkateter, ev. syrgas samt en pump till smärtlindringen. Dränaget hjälper oss att se om Du har något luftläckage i lungan. När luftläckaget har upphört och lungröntgen ser bra ut, kan man dra ut slangarna. Efter att slangarna är borta görs en kontrollröntgen av lungorna.

Smärta
Efter operationen gör det ont i operationsområdet och även dränageslangarna kan göra ont. På grund av läget på operationsbordet kan Du också få ont i den opererande sidans axel. Smärtupplevelserna är dock mycket individuella.

Både för Ditt eget välbefinnande och för att Du snabbt skall komma på benen igen är det viktigt att smärtorna behandlas med smärtstillande medel. Säg därför till oss om Du har ont, det finns bra mediciner som hjälper. Att uthärda smärta gynnar inte rehabiliteringen. När dränageslangarna tagits bort, börjar vi minska på Din ryggbedövning, men Du har fortfarande kvar Dina värktabletter.

Rehabilitering
Rehabilitering/återhämtning börjar direkt efter operationen. Narkosmedel, sängläge och ev. smärta gör att lungfunktionen är ordentligt nedsatt efter operationen. Det är mycket viktigt att försöka normalisera lungfunktionen igen. Ju snabbare Du är uppe ur sängen, desto snabbare återfår Du Din normala lungfunktion. Det är nu Du har nytta av Din tidigare träning tillsammans med sjukgymnasten med hostövningar och andningsgymnastik. Slem kan ha samlats i Dina luftvägar efter operationen och att hosta, djupandas och sitta uppe är det bästa sättet att bli av med slemmet. Sjukgymnasten kommer också varje dag och tränar med Dig förutom under helgen.

Förbandet tas bort på Dag 4. Om dränageslangarna är borta kan Du då också duscha. Snittet kan tvättas som vanligt.

På avdelningen serverar vi mat vid följande tider
Frukost mellan 08.00-09.00
Lunch mellan 11.00-12.00
Middag mellan 16.00-16.30
Kvällsmat ca 19.00

Telefon och besök
Dina anhöriga är välkomna att ringa till avdelningen. Telefonnummer till:
Avdelning 12: 031-342 10 12
Avdelning 25: 031-342 10 25

Du kan ta emot besök mellan kl 14.00-19.00 varje dag. Var dock noga med att sätta rimliga gränser så att Du orkar. Operation och narkos gör att Du blir trött och måste vila. Två besökare åt gången kan vara nog så mycket. Tänk också på att Du har rumskamrater som behöver lugn och ro. Stark parfym och/eller blomdoft kan vara allergiframkallande och bör undvikas.

Utskrivning
Utskrivning sker oftast någon eller några dagar efter det att dränageslangarna har tagits bort, om kontrollröntgen av lungorna ser bra ut.

Efter sjukhusvistelsen blir Du utskriven av läkare och får då med Dig recept på smärtstillande tabletter som Du skall fortsätta med tills Du själv känner att Du kan minska på tabletterna.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Lungkollaps är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.

Lungkollaps ingår i tema Tema lungmedicin