Lungoperation

Senast ändrad 2016-12-20 av Soudabeh Babaei Koordinator

Till dig som skall lungopereras

Information till patient och närstående

(Denna text är publicerad av Thoraxkliniken Sahlgrenska)

Den friska lungan
Varje lunga är formad som en kon med en bred bas och en spetsigare övre del. Lungorna hänger fritt i bröstkorgen och omger hjärtat. Mellan lungorna finns även matstrupen. Där luftröret går in i varje lunga passerar även de stora blodkärlen till och från lungan.

Fåror i lungvävnaden delar upp höger lunga i tre lober och vänster lunga i två lober. Loberna delas sedan in i flera mindre delar. Till varje del går en egen luftrörsgren samt egna blodkärl. Varje lunga omges av en dubbelväggig säck av bindväv, den så kallade lungsäcken.
Utrymmet mellan lungorna kallas mediastinum. Där finns hjärtat, viktiga blodkärl (bl a stora kroppspulsådern), lymfkörtlar, matstrupen och luftstrupen.

Lungorna är uppbyggda av en speciell sorts vävnad med mängder av lungblåsor som innehåller luft. Konsistensen är därför ungefär som hos en tvättsvamp. I varje lunga finns ca 400 miljoner lungblåsor. Lungblåsornas väggar är ytterst tunna för att syre och koldioxid lätt skall kunna passera. Lungblåsorna omges av ett nätverk av små blodkärl, så kallat kapillärnät. Lungornas viktigaste uppgift är att förse blodet med syre och föra bort koldioxid.

 

Operation

Före behandlingen

Vårdkedjan
Beslut om operation tas på lungkonferens. Närvarande på konferensen är thoraxkirurg, röntgenläkare och lungläkare.
Du som patient sätts upp på väntelista för operation. Du får kallelse via brev om operationsdatum. I kallelsen finns information om förberedelser inför operation, frågeformulär att fylla i, avdelningsinformation samt telefonnummer till lungkoordinator och avdelningen.
Har du frågor om din operationstid kan du kontakta lungkoordinator, vardagar på tel: 031-342 77 92
Du bekräftar din operationstid per telefon. Operationskoordinatorerna är tillgängliga för frågor inför operation. Du når operationskoordinatorerna, vardagar kl 10-12, på tel: 031-342 11 63

Viktiga förberedelser i hemmet inför operationen
En vecka innan operationen skall Du sluta med vissa mediciner som innehåller eller är släkt med acetylsalicylsyra, t ex Treo®, Diklofenak®, Pronaxen®, Orudis®, Ipren®, Ibumetin®, och Alganex®. Dessa gör att man är lättblödande.
Du skall även sluta med alla slags naturmediciner en vecka innan operationen.

Två dagar innan operation skall du sluta med Metformin. Följ ditt blodsocker noga och kontakta din diabetesmottagning vid behov. 

Om Du äter någon av följande mediciner så skall den sättas ut före operation:

 • Eliquis – 2 dagar
 • Plavix/Clopidogrel/Grepid/Cloriocard – 5 dagar
 • Brilique – 5 dagar
 • Waran – Målvärdet ska ligga under 1,4 (INR). Ta kontakt med din ordinarie AK-mottagning minst 5 dagar innan planerad inskrivning.
 • Efient (Prasugrel) – 7 dagar
 • Trombyl® får Du dock behålla fram till operationsdagen

 

I många länder är det vanligare med resistenta bakterier än i Sverige. Om Du har vårdats på sjukhus/mottagning eller varit hos tandläkaren utomlands någon gång under de senaste 12 månaderna ska Du kontrollodlas för bakterier som benämns MRSA, VRE och ESBL. Ta kontakt med Din inremitterande klinik för provtagning. Ta också kontakt med vår operationskoordinator på tel: 031-342 11 63

Ibland kommer patienter med tillstånd som kräver akut operation. Ofta görs det utan att störa det planerade programmet, men det kan också betyda att en planerad operation behöver skjutas upp.

Det är viktigt att Du duschar hemma enligt bifogade duschinstruktioner på morgonen dagen innan operationen. Descutanâtvättsvampar köper du på Apoteket. Ett kombipaket med två svampar + schampo räcker.
Efter varje dusch byter du till rena kläder. Glöm inte att bädda rent i sängen.

Inskrivningsdagen
Räkna med att inskrivningen kommer att ta hela dagen i anspråk. Vill Du ta med en anhörig, är Du naturligtvis välkommen att göra det.

Alla patienter får sin operationstid och kallas via våra koordinatorer. Du som kommer hemifrån kallas för inskrivning till vår Preoperativa Kärl-Thoraxmottagning. Du som väntar inneliggande på annat sjukhus kommer direkt till vårdavdelningen.

På inskrivningsdagen kommer du träffa en kirurg, narkosläkare, sjuksköterska och sjukgymnast som kommer att ge dig information inför operationen. Du genomgår även provtagning och eventuella kompletterande undersökningar.

Det kan bli en del väntan denna dag, så ta gärna med något att läsa, lite frukt eller något annat att äta.
Lunch serveras kl. 11.30 för de patienter som skrivs in på förmiddagen. Middag serveras på avdelningen ca 16.30. För anhöriga finns det inom sjukhusområdet både matsal och kafé.
Ta med dig egna mediciner, det finns inga mediciner på mottagningen. 

Narkosläkaren tar ställning till vilken smärtbehandling och narkos du skall få. Oftast används en ryggbedövning (s.k. TEDA), där smärtlindringen ges genom en tunn plastslang. Ryggbedövningen smärtlindrar operationsområdet och minskar behovet av narkosmedel. Plastslangen för ryggbedövningen läggs in på operationsdagen. Ibland väljs annan smärtlindring om ryggbedövning inte går att lägga. Narkosläkaren förklarar mer kring detta.

 Att tänka på inför inläggningen:

 • Du som har en medicinlista från Apoteket, var god tag med den.
 • Vissa mediciner är ovanliga och avdelningen har inte tillgång till alla mediciner. Därför vill vi att Du tar med dig mediciner (i originalförpackning) för 1 vecka.
 • Använder du CPAP/BiPAP (andningsmask mot sömnapné) tag med denna.
 • Tag med dig fotolegitimation vid inskrivningen.
 • Ta bara med dig det nödvändigaste såsom innetofflor och necessär. Kvinnor bör ta med en bekväm bh. Du använder våra sjukhuskläder under vårdtiden.
 • Rollator finns till låns, lämna din hemma!
 • Toalettartiklar i necessär.
 • Smycken, kontanter och dyra kläder mår bäst hemma, piercing skall avlägsnas. Sjukhuset ansvarar inte för tillhörigheter.
 • Tiden kan ibland bli lång, tag gärna med något att läsa.
 • Mobiltelefon är tillåten på avdelningen. Du kan hyra egen telefon vid sängen.

 

Kvällen före operationen
Efter att du har varit på inskrivning åker du hem och sover hemma. Du kommer att få information om vilken tid du skall komma till vårdavdelningen för inläggning och operation.
Om du har en operationstid tidigt på morgonen och inte har möjlighet att sova hemma kan du få tillgång till sängplats på någon av våra preoperativa avdelningar på Sahlgrenska eller övernattningsrum på Högsbo sjukhus.
Du får äta till kl 24 och dricka klara drycker såsom vatten, saft, te eller kaffe till kl 04.

För att minska risken att det kommer in hudbakterier i operationssnittet så är det viktigt att du noga följer de råd angående dusch som vi ger dig. Du kommer att duscha i två omgångar med en speciell tvål, Descutan®, som är bakteriedödande. Viktigt att vara extra noga med armhålor, ljumskar, navel och naglar där det lätt samlas smuts. Håret ska också tvättas med Descutan®. 
Efter varje dusch byter du till rena kläder. Glöm inte att bädda rent i sängen. Du bör inte raka armhålor och ben dagarna innan operation, då det finns risk att det blir små hudsår.
Du som har skägg ombeds att trimma ner det och raka under hakan och på halsen då du under operation kommer att få en tub i luftstrupen och förbanden kan vara svårt att fästa. Detta för att skapa bästa förutsättning för sövning.

Operationsdagens morgon
På operationsdagens morgon ska du inte ta några mediciner om inte något annat är överenskommet!
När du kommer till avdelningen på operationsdagens morgon blir du omhändertagen av personalen som visar dig till din säng.
Armhåla och bröstkorg håravkortas av personalen, dusch igen i två omgångar och rena kläder.
Du får en lugnande tablett som ordinerats av narkosläkaren, sedan kör vi dig till operation. 

Så går det till

Thoraxoperation
När du kommer till thoraxoperation tas du emot av narkospersonalen och du får flytta över till operationsbordet. Därefter körs du in på operationssalen. Där kopplas du upp på en skärm som övervakar bland annat EKG, blodtryck och syrehalten i blodet. Narkosläkaren sätter plastnålar i olika blodkärl, som man kan ge läkemedel i. Narkosmedel ges i plastnålen. Plastslangen för ryggbedövningen läggs in.
När du har somnat läggs en tub ner i luftstrupen. Den kopplas till en respirator som andas åt dig under operationen. En urinkateter sätt i urinblåsan och kopplas till en uppsamlingspåse. Du tvättas på bröstkorgen med en spritlösning och kläs i sterila dukar. Operationsförberedelserna är klara och operationen startar.

Operationsmetoder
Om ingreppet görs för att bota luftläckage (pneumothorax) från lungan kan man ofta använda titthålsteknik.
Om man har en förändring som skall opereras bort används olika ingrepp beroende på var förändringen sitter. Oftast går kirurgen in mellan två av revbenen. Kirurgen beslutar om en del eller hela lungan skall opereras bort.

 • Kilresektion, vilket innebär att man tar bort en liten ”tårtbit” av lungan.
 • Lobektomi, vilket innebär att man tar bort en hel lob.
 • Pulmektomi, innebär att man tar bort hela den sjuka lungan.

För att säkerställa diagnosen kan kirurgen ta olika vävnadsprover under operationen:
Fryssnitt = vävnadsprov som man snabbt får svar på (under pågående operation).
PAD = vävnadsprov som skickas för mer utförlig analys och ger definitivt svar. Svarstiden på PAD kan variera.

Efter behandlingen

Uppvakning
När operationen är klar kommer du till en uppvakningsenhet på intensivvårdsavdelningen (TIVA) eller på vårdavdelningen (TUVA/TIMA). Där vaknar du upp i lugn och ro och är hela tiden omgiven av vårdpersonal som tar hand om dig. Så fort du mår bra får du komma tillbaka till vårdavdelning igen.
Telefonnummer till TIVA är 031-342 10 11 eller 031-342 18 76
Telefonnumret till TUVA/TIMA är: 031-342 95 73 

Thorax vårdavdelning 12-25
Efter att du vaknat från narkosen kommer du till avdelning 12-25. Avdelningen har 33 vårdplatser och ett hundratal anställda. Vi har mixade patientsalar med män och kvinnor blandat. Vi försöker dock i största möjliga mån utgå från ditt behov. Vi har dagligen två thoraxkirurger som sköter rondarbetet och på kvällar, nätter och helger har vi alltid minst en thoraxkirurg och en narkosläkare i tjänst.

Telefon och besök
Dina anhöriga är välkomna att ringa till avdelningen. Under förmiddagen är vi ofta upptagna med rondarbete så ring gärna efter kl. 10.00.
Avdelning 12 har nummer 031-342 10 12 och avdelning 25 har nummer 031-342 10 25.

Du kan ta emot besök mellan kl. 14.00-19.00 varje dag. Var dock noga med att sätta rimliga gränser så att du orkar. Operation och narkos gör att du blir trött och måste vila. Två besökare åt gången kan vara nog så mycket. Tänk också på att du har rumskamrater som behöver lugn och ro.

Dagliga rutiner på avdelningen

 • 08.00 Frukost
 • Förmiddagen: provtagning, undersökningar, rond, telefonkontakt, dusch, såromläggningar och sjukgymnastik. 
 • 11.30 Lunch  
 • Eftermiddagen: fortsatt aktivitet som på fm. Patientbesök mellan kl. 14-19.
 • 16.30 Middag
 • 18.00 Kontroll av blodtryck, puls, temp, saturation.
 • 19.00 Kvällsfika

 

Efter operation

Dränage
Det blöder och vätskar alltid lite efter operationen. Innan operationen avslutas kommer därför en eller flera plastslangar, så kallade dränage, att placeras i operationsområdet och som leder blodet till en uppsamlingsbehållare. Dränaget hjälper oss också att se om du har något luftläckage från lungan.
När luftläckaget upphört och lungröntgen ser bra ut, kan man dra slangarna. Dagen efter att slangarna är borta görs en kontrollröntgen av lungan.

Lungfunktion
Narkosmedel, sängläge och eventuell smärta gör att lungfunktionen kan vara nedsatt efter operationen. Det är därför mycket viktigt att försöka normalisera lungfunktionen igen. Under första dygnet efter operationen kommer du troligtvis att behöva syrgastillförsel genom en tunn plastslang i näsan eller en mask över näsa och mun. 
Ju snabbare du är uppe ur sängen, desto snabbarer återfår du din normala lungfunktion. Det är nu du har nytta av din tidigare träning tillsammans med sjukgymnasten med hostövningar och andningsgymnastik. Mycket slem kan ha samlats i dina luftvägar efter operationen och att hosta, djupandas och sitta uppe är det bästa sättet att bli av med slemmet. Sjukgymnasten kommer att vägleda dig och hjälpa till med träningen.

Smärtor
Efter operationen gör det ont i operationsområdet och även dränageslangarna kan göra ont. 
På grund av läget på operationsbordet kan du också få ont i den opererade sidans axel. Man kan även känna obehag efter tuben som man har haft i halsen under operationen. Smärtupplevelserna är dock mycket individuella. Både för ditt eget välbefinnande och för att du snabbt skall komma på benen igen är det viktigt att smärtorna behandlas med smärtstillande medel. Säg därför till oss om du har ont, det finns bra mediciner som hjälper. Att uthärda smärta gynnar inte din rehabilitering. Din ryggbedövning ges kontinuerligt med hjälp av en pump, där du även kan trycka på en knapp för att få en extrados. Därmed kan du själv styra din smärtbehandling. Pumpen är programmerad med en dos som är lämplig för dig så det är ingen risk att du får för mycket. Pumpen kombineras med smärtstillande tabletter. 
Vi kommer också att fråga hur ont du har på en skala (VAS) där du skall försöka skatta smärtan från 0 (ingen smärta) till 10 (värsta tänkbara smärta). Detta föra att vi ska kunna utvärdera din smärtbehandling. Vi kontrollerar även smärtpumpen varje dag och skulle något vara fel så larmar pumpen. 
När dränageslangarna har tagits bort, börjar vi minska på din ryggbedövning, men du har fortfarande kvar dina värktabletter.

Bieffekter
Det är inte ovanligt att man på grund av alla mediciner får en trög mage. Säg till oss så får du medel mot detta. Man kan även känna sig väldigt trött dagarna efter operationen. 
Det är inte heller ovanligt att man får nedsatt aptit eller illamående. Vi har därför näringsdrycker som hjälper att överbrygga detta samt läkemedel som tar bort illamående. 
När vi kontrollerar din smärtpump kommer vi även att fråga dig om du känner några obehag i form av nedsatt rörlighet eller känsel i armar och ben, om du har illamående eller klåda.

Rehabilitering
Att sitta i fåtölj samt vara uppe och röra sig så mycket som möjligt underlättar den fysiska återhämtningen och minskar risken för komplikationer som blodpropp eller lunginflammation. Även om Du känner Dig trött och orkeslös så är det av största vikt att Du försöker sitta uppe eller röra Dig på avdelningen så mycket som möjligt. Din egen insats är av största betydelse och avgörande för hur snabbt Du återhämtar Dig. Våra sjukgymnaster kommer att vägleda Dig och hjälpa till med träningen.
På fjärde dagen efter operationen får du ta en dusch. Då passar vi också på att kontrollera alla sår.
Vila gärna korta stunder på dagen, men försök ändå att vara uppe så mycket som möjligt, för att också ha en bra nattsömn.

Utskrivning
Utskrivning sker oftast någon eller några dagar efter det att dränageslangarna har tagits bort, om kontrollröntgen av lungorna ser bra ut. Efter sjukhusvistelsen blir du utskriven av läkare och du får då med dig recept på smärtstillande tabletter som du skall fortsätta med tills du själv känner att du kan minska ner på tabletterna.
Du får även en remiss till distriktssjuksköterska som hjälper dig att ta bort stygnen efter tolv dagar. Efter en öppen lungoperation behövs oftast sjukskrivning i 4-6 veckor.
Du kallas till ett återbesök på lungmedicin cirka tre-fem veckor efter operationen, där du får träffa lungläkaren och diskutera eventuell kompletterande behandling. Svaret på provtagningsmaterialet (PAD) får du på återbesöket.

När du kommer hem…

Psykiska reaktioner
Efter en stor operation är det vanligt att man får vissa psykiska reaktioner. Det kan bero på att man har varit orolig eller rädd att bli inlagd på sjukhus och bli opererad. En sjukhusvistelse innebär att man befinner sig i en främmande miljö med många nya intryck, ändrad dygnsrytm och ovana rutiner. Det kan också vara så att man känner ängslan inför hemgång. Vi kan erbjuda samtal med kurator och sjukhuspräst under vistelsen. Tveka därför inte att berätta för oss om din oro och rädsla. Fråga oss gärna för mer information.
När du är tillbaka i din invanda hemmiljö fortsätter hjärnan att bearbeta alla intryck. Det är därför helt naturligt om du tidvis känner dig nedstämd eller att humöret växlar. Det är viktigt att både du och människor i din omgivning är medvetna om att detta är normalt och att det går över. I enstaka fall kan de här känslorna återkomma under några månader. Fråga gärna oss i personalen om du är intresserad av att ta kontakt med stödgrupper eller patientföreningar.

Fysisk aktivitet
Det är viktigt att du fortsätter din rehabilitering genom att vara fysiskt aktiv, alla former av fysisk aktivitet är nyttiga.

Sexuell aktivitet
Du känner själv när du kan återuppta ditt sexuella samliv. Det finns inga medicinska hinder för det men första tiden efter operationen kan smärtor från operationsområdet vara ett praktiskt hinder. 

Kontrollera dina operationssnitt
Observera dina snitt varje dag. Det tar cirka 2-3 veckor för huden att läka. Ofta blir det lite svullet kring snittet. Detta försvinner så småningom. 
Duscha gärna varje dag och tvätta med tvål och vatten över snitten. Tvätta kroppen uppifrån och ner. Bada först 4 veckor efter operationen. Då är snittet läkt. Bada bastu kan du göra första efter 2 månader. Var försiktig med solen. Skydda snitten med papperstejp första året, annars riskerar man att få missfärgade ärr. 
Peta aldrig bort sårskorpor. Du kan använda hudlotion som vanligt, men inte på oläkta snitt.

Var fortsatt uppmärksam på…
Om du skulle få tilltagande andfåddhet, smärta, feber, varbildning från såren eller vid tilltagande besvär av annat slag, bör du kontakta den mottagning där du kontrolleras. 
Om detta inträffar på kvällen eller under helgen får du gärna ringa till oss på avdelningen.
Avdelning 12 Tfn: 031-342 10 12. 
Avdelning 25 Tfn: 031-342 10 25.

Vart vänder jag mig om jag inte mår bra efter utskrivningen?

Boende utanför Göteborg
Alla icke-göteborgare vänder sig till sin ordinarie vårdgivare, lungmottagning eller vårdcentral. 

Göteborgare
Vid frågor eller problem är Du alltid välkommen att kontakta oss.
Ring gärna våra patientkoordinatorer telefon 031-343 98 33.
Kvällar, nätter och på helger kan Du kontakta avdelning 12 eller 25, telefon 031-342 10 12, 031-342 10 25.

Om problem uppstår tex med operationssnittet 7 dagar efter utskrivning tar du kontakt med Thoraxmottagningen. Tel: 031-342 16 66.
Därefter tar du kontakt med Kontaktpunkten Tfn: 031-342 20 00.

Missnöjd?
Har du som patient eller närstående synpunkter eller klagomål på vården? Vänd dig till kontaktpunkten på Tel: 031-342 24 00 eller e-post: E-postadress 
Vi hoppas att du och dina närstående har blivit hjälpta av informationen i detta häfte. 
Tveka dock inte att kontakta oss om något är oklart, eller om du vill att vi skall förklara eller förtydliga något.

Komplikationer och risker

I samband med alla operationer finns det en liten risk att man drabbas av någon komplikation. Infektioner förekommer, både i operationssnittet och i dränagehålen samt i lungan eller urinvägar. Vid lungoperationer händer det att man har ett luftläckage i dränagen som inte avstannar av sig själv, utan man måste genomgå en ny operation för att laga läckaget.
Efter genomgången operation finns risk för att man drabbas av blodproppar varför vi ger förebyggande behandling mot detta med blodförtunnande sprutor.
Dödsfall har inträffat i samband med en lungoperation, men det är mycket ovanligt.

Tobak påverkar operationsresultatet
När du blir opererad är det många faktorer som påverkar resultatet av din operation. Användning av tobak i samband med operation är en negativ faktor som kan medföra allvarliga komplikationer.
Rökare drabbas oftare än andra av komplikationer efter en operation såsom: 

 • försenad eller försämrad sårläkning
 • infektioner
 • blodpropp
 • försenad eller utebliven läkning av benbrott
 • hjärt- och lungkomplikationer

För att minska komplikationsrisken vill vi att du inte röker under sex till åtta veckor före operationen och sex till åtta veckor efter.

Sluta med tobak i samband med din operation
Genom att sluta röka inför en operation minskar du riskerna att drabbas av komplikationer och förbättrar förutsättningarna för sårläkning. Detta gäller även då du slutar röka i samband med en akut operation.
Snusningens effekter på kroppen är inte lika väl undersökta som rökningens, men tillräckligt för att avråda från användning. Man vet att nikotinet påverkar cirkulationen genom att dra ihop blodkärlen, vilket försämrar sårläkning. Snuset innehåller mer nikotin än cigaretter. Vi avråder därför från all sorters tobak i samband med operation. Vill du ha hjälp med rökavvänjning, ta kontakt med din vårdcentral.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Lungoperation är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.

Lungoperation ingår i tema Tema hjärt- och kärlsjukdomar  och  Tema lungmedicin