Malignt melanom - hudcancer

Kallas också Lentigo maligna

Senast ändrad 2016-10-06 av Mikael Alsterholm Sektionschef

Bakgrund
Malignt melanom är en form av hudcancer som uppkommer i hudens pigmentceller (melanocyter). Det är den cancerform i Sverige som ökar mest, vilket beror på ökad solning. Melanom drabbar lika ofta män som kvinnor och kan sitta var som helst på kroppen men är vanligare på benen hos kvinnor och på bålen hos män. Sjukdomen upptäcks vanligast i 50-årsåldern men den kan även förekomma hos yngre vuxna.  Huvudorsaken till malignt melanom är solens strålning. Risken att drabbas av malignt melanom ökar om man har ljus hy, röd hårfärg eller dålig förmåga att bilda hudens pigment. Intensiv solning och solbränna är extra farligt, särskilt då man är barn. Melanom uppstår ofta i gamla födelsemärken men de kan även uppkomma som en helt ny fläck i huden. Det första tecknet på malignt melanom kan vara att ett födelsemärke börjar växa, ändrar form eller färg. Ofta är melanom platta, brun-svarta fläckar med ojämn pigmentering och oregelbundna kanter. I de flesta fall är de större än 5 millimeter i diameter. Det finns risk för att ett melanom sprider sig i kroppen och för att undvika detta är det viktigt med en tidig diagnos. Om man vid en läkarundersökning finner ett misstänkt malignt melanom opereras hela hudförändringen bort. Den undersöks därefter i mikroskop och då framgår det om förändringen är godartad eller av cancertyp. Tack vare en ökad medvetenhet hos befolkningen och inom sjukvården sker ofta en tidig upptäckt av sjukdomen och de allra flesta med malignt melanom botas.

Behandlingsalternativ

Behandling
Ett malignt melanom måste opereras bort vilket vanligtvis kan göras i lokalbedövning. Har man drabbats av ett malignt melanom är det viktigt att man regelbundet ser över sin hud. För att minska risken att nya liknande förändringar ska uppstå är det viktigt att man skyddar sig mot solen.

För personer med vissa typer av maligna melanom, kan man vid behov ta ställning till undersökning av lokala lymfkörtlar med så kallad skintigrafi. Vid en sådan sentinel node undersökning letar man efter portvaktskörtlar. Dessa opereras ibland bort efter samråd i multidisciplinär konferens.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Malignt melanom - hudcancer är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.

Malignt melanom - hudcancer ingår i tema Tema cancer  och  Tema hud  och  Tema kirurgi