Matstrupens rörelsemönster

Senast ändrad 2015-06-01 av Gisela Ringström Vårdenhetschef

Detta är en undersökning som visar om matstrupen arbetar på ett normalt sätt.

Före undersökningen

Inför undersökningen skall man ha fastat. Det betyder att du inte ska ha ätit eller druckit under minst 6 timmar före undersökningen. 

Så går det till

I samband med undersökningen bedövas näsan med en lokalbedövande gel. Därefter förs en smal slang ner via näsan till matstrupen. När slangen ligger i matstrupen får du svälja små klunkar med vätska och eventuellt kommer du även att få svälja smaksatt gelé eller små smörgåsbitar. Under tiden registreras sväljningarna på en dator. Hela undersökningen tar ca 1,5 timma.

Efter undersökningen

Efter undersökningen kan du äta, dricka och ta dina ordinarie läkemedel som vanligt. De flesta mår som vanligt men man kan uppleva en lätt skavande känsla i näsan och svalget vilket dock är övergående inom det närmaste dygnet.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Matstrupens rörelsemönster är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.