Mediastinoskopi

Senast ändrad 2016-01-26 av Anna Enström Koordinator

(Denna text är publicerad av Thoraxkliniken, Sahlgrenska)

Vid utredning av oklar förändring i lunga eller övre del av bröstkorgen kan det vara lämpligt med utredning i form av mediastinoskopi.

Vid detta ingrepp tittar man ner med en kamera via halsgropen ner till övre delen av bröstkorgen för att få de vävnadsprover som behövs. I anslutning till framväggen av luftstrupen och vid början av höger och vänster huvudbronk finns de lymfkörtelstationerna som skall undersökas. Ingreppet ingår som ett utredningssteg för att ställa en säker diagnos och ge patienten bästa möjliga behandlingen. 

Före undersökningen

En vecka innan operationen skall Du sluta med vissa mediciner som innehåller eller är släkt med acetylsalicylsyra tex. Treo, Treo Comp, Diklofenak, Pronaxen, Orudis, Ipren och Alganex. Du skall också sluta med alla naturmediciner en vecka innan operationen.

Två dagar innan operation skall du sluta med Metformin. Följ ditt blodsocker noga och kontakta din diabetesmottagning vid behov.

Om Du äter någon av följande mediciner så skall den sättas ut före operation:

 • Eliquis - 2 dagar
 • Plavix/Clopidogrel/Grepid – 5 dagar
 • Brilique – 5 dagar
 • Waran – Målvärdet ska ligga under 1,4 (INR). Ta kontakt med din ordinarie AK-mottagning minst 5 dagar innan planerad inskrivning.
 • Efient (Prasugrel) – 7 dagar
 • Trombyl får Du dock behålla fram till operationsdagen

 

För att undvika infektioner i samband med operationen är det mycket viktigt att duscha flera gånger med ett speciellt medel innan ingreppet.

Att tänka på inför inläggningen på avdelningen:

 •  Ta med en lista på de mediciner Du äter, samt ta med Dig mediciner och inhalationer för denna dag och ytterligare några dagar. För att undvika misstag, ta inte med dosetten utan ta med medicin i originalförpackning.
 • Använder Du CPAP/BiPAP (andningsmask mot sömnapné) tag med denna.
 • Tag med dig fotolegitimation vid inskrivningen.
 • Ta bara med det nödvändigaste såsom innetofflor och necessär.
 • Rollator finns till låns, lämna gärna din hemma.
 • Toalettartiklar i necessär.
 • Smycken och kontanter mår bäst hemma, ev. piercing skall
  avlägsnas, sjukhuset ansvarar inte för tillhörigheter.
 •  Mobiltelefon är tillåten på avdelningen mellan 09:00 och 21:00. Du kan även hyra egen telefon vid sängen.
 • Öppet Wi-Fi finns med namn VGR Publikt.
 • Tiden kan bli lång, tag gärna med en bok

 

Inskrivningsdagen
Du blir kallad för inskrivning till vår Preoperativa Kärl-Thoraxmottagningen. Där träffar Du sjuksköterska, undersköterska, narkosläkare och kirurg.
Sjuksköterskan och undersköterskan ger Dig information om vad som kommer att ske. De tar blodprover, EKG, längd och vikt.
Du kommer också att få tala med operatören och narkosläkaren.
Lunch serveras för patienterna mellan 11.00-12.00. Anhöriga hänvisas till cafeterian på entréplan.

Kvällen före operation
Efter att du har varit på inskrivning åker du hem och sover hemma. Du kommer att få information om vilken tid du skall komma till vårdavdelningen för inläggning och operation.
Om du har en operationstid tidigt på morgonen och inte har möjlighet att sova hemma kan du få tillgång till sängplats på någon av våra preoperativa avdelningar på Sahlgrenska eller övernattningsrum på Högsbo sjukhus.

 Du får äta till kl 24 och dricka klara drycker så som vatten, saft, te eller kaffe till kl 04.

För att minska risken att det kommer in hudbakterier i operationssnittet så är det viktigt att du noga följer de råd angående dusch som vi ger dig. Du kommer att duscha i två omgångar med en speciell tvål, Descutan®, som är bakteriedödande. Viktigt att vara extra noga med armhålor, ljumskar, navel och naglar där det lätt samlas smuts. Håret ska också tvättas med bakteriedödande schampo.
Efter varje dusch byter du till rena kläder. Glöm inte att bädda rent i sängen. Du bör inte raka armhålor och ben dagarna innan operation, då det finns risk att det blir små hudsår.
Om du har långt skägg tänk på att trimma ner det då förband kan vara svårt att fästa.

Operationsdagen – förberedelse inför operationen
På operationsdagens morgon ska du inte ta några mediciner om inte något annat är överenskommet!

När du kommer till avdelningen på operationsdagens morgon blir du omhändertagen av personalen som visar dig till din säng.

På morgonen blir Du eventuellt rakad på bröstkorgen rengjord innan Du får göra en tredje dubbeldusch. Du får ta på Dig en ren skjorta och krypa ner i den renbäddade sängen. Efter det får Du en sömntablett som gör Dig lugn och lite slö. Avdelningspersonalen kör Dig till operationsavdelningen, där möts Du av operations- och narkospersonal. Du får flytta över till operationsbordet och man sätter en nål i ett blodkärl. I nålen sprutar man sedan sömnmedel och Du somnar. Operationen kan börja.

Efter undersökningen

 

Efter operationen
När Du vaknar igen är Du på intensivvårdsavdelningen, där finns hela tiden personal hos Dig som tar kontroller och ser till att Du inte har ont. När Du har vaknat riktigt körs Du tillbaka till vårdavdelningen.

Utskrivning
Efter sjukhusvistelsen blir Du utskriven till hemmet. Vanligtvis dagen efter.
Resultat från undersökningen och eventuell vidarebehandling meddelas patienten av inremitterande läkare.

Tänk på:
Förbandet skall tas bort på Dag 4. Snittet kan tvättas som vanligt.

 

.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Mediastinoskopi är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.