Näsblod

Kallas också Epistaxis

Senast ändrad 2016-03-22 av Ulrika Clarhed Läkare legitimerad, annan

Näsblod kan uppstå spontant eller vid förkylning. Genom att själv smörja nässlemhinnan med oljespray (som finns att köpa på apotek) eller skölja näsan med koksalt kan man hjälpa till att förebygga näsblödning. De flesta näsblödningar kan man stoppa själv. På apotek finns olika produkter för självbehandling av lindrigare näsblödningar.
 
När Du blöder följ dessa råd:


1. Sitt upp och snyt ur näsan. Tryck sedan med tummen och pekfinger ihop näsans mjuka del, det vill säga näsvingarna. Kläm så hårt att det gör lite ont. Håll kvar greppet i 10 minuter.
2. Hjälper inte detta snyter Du ånyo ur näsan, sedan tar Du en bit bomull indränkt i matolja eller vaselin och stoppar upp i den näsborre som blöder. Kläm över näsans mjuka del i 10 minuter. Under tiden suger Du på en isbit och håller något kallt mot pannan, till exempel ett matpaket ur frysen eller en kylpåse. Låt bomullstussen sitta kvar minst en halvtimme.
3. Om inte heller detta hjälper bör Du ta kontakt med sjukvården.
 


Om Du blivit behandlad för näsblödning med etsning bör Du veckan efter behandlingen följa nedanstående råd, för att etsningen inte skall gå upp. Oljesudden Du får i näsan efter etsningen skall sitta kvar i minst 6 timmar.

1. Du bör undvika tunga lyft. Bukpress ökar trycket i blodkärlen i näsan, vilket kan ge en ny blödning. Till tunga lyft räknas även trädgårdsarbete, fönsterputsning och städning.
2. Du bör undvika kraftig motion, som höjer puls och blodtryck, vilket kan ge ny näsblödning.
3. Du bör undvika rykande het mat och dryck. Värmeångor som kommer in i näsan vidgar blodkärlen och kan ge en ny blödning. Tänk på att värmeångor även bildas vid diskning, karbad och bastubad.
4. Undvik värktabletter med acetylsalicylsyra om Du ofta blöder näsblod.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Näsblod är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.

Näsblod ingår i tema Tema öron- näs- och halssjukvård