Omskärelse

Kallas också circumcision

Senast ändrad 2015-10-23 av Linda Kullenberg Webbstrateg

Ingrepp som utförs vid förhudsförträngning, innebär att förhuden avlägsnas helt eller delvis.

Före behandlingen

Beroende av problem görs antingen circumcision eller frenulumplastik och ibland en kombination av båda. Exakt vad som ska åtgärdas diskuterar du med läkaren på operationsdagen.

Så går det till

Operationen görs i lokalbedövning.

Efter behandlingen

Efter operationen kan det svida något, men vanligtvis behöver man inte ta något smärtlindrande. En viss svullnad i operationsområdet förekommer och är alldeles normalt. Svullnaden kan även öka dagen efter operationen och kan kvarstå i några veckor.

Det är viktigt att duscha operationsområdet lätt med ljummet vatten morgon och kväll och efter toalettbesök den första veckan. Duschningen gör att operationsområdet hålls rent och det minskar infektionsrisken. Du bör avstå från tungt arbete, hård träning och cykling de närmsta dagarna efter operationen.

Då ollonet har en tunn och känslig hud kan det kännas bra att ha en tunn kompress (köps på apoteket) som skydd i kalsongen. Huden sys med stygn som försvinner av sig själv inom några veckor.

Då operationsområdet är känsligt för mekanisk åverkan (friktion, skav) bör du inte ha samlag under 3-4 veckor. Använd gärna kondom första tiden.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Omskärelse är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.

Omskärelse ingår i tema Tema urologi