Operation av hemorrojder

Kallas också hemorrojdektomi

Senast ändrad 2016-01-21 av Ulrika Roos Verksamhetsutvecklar

Vid omfattande besvär av hemorrojder då injektionsbehandling och gummibandsligering inte hjälper, kan operation av hemorrojder vara aktuell. Operation av hemorrojder anses vara den effektivaste behandlingen för att uppnå bestående resultat.

Vid operationen avlägsnas hemorrojderna kirurgiskt tillsammans med angränsande slemhinna och hud. Såren lämnas öppna, vilket leder till betydande smärtor, framför allt vid toalettbesök.

Operation

Före behandlingen

Operation av hemorrojder sker under narkos, lokalbedövning eller ryggbedövning. Vilken metod som är aktuell bedöms av kirurgen tillsammans med narkosläkaren för att passa bäst beroende på ingrepp och hur det ska bli så bra som möjligt för dig som patient. 

Förberedelserna inför operationen beror på om du ska opereras under narkos eller lokalbedövning. Det är viktigt att förbereda sig på att det kommer att göra ont efter operationen.

 

Så går det till

Vid operationen skärs hemorrojderna bort. Såren lämnas öppna för att minska risken för infektion.

 

Efter behandlingen

Framför allt under den första veckan efter operationen gör såren ont och det är bra om du har receptfria smärtstillande tabletter hemma som du kan ta då. Innan toalettbesök kan du smörja in området runt ändtarmen med bedövningssalva. Smärtan kan orsaka förstoppning och du kan få tarmreglerande medel utskrivet för att motverka detta. Var också noga med att dricka mycket vatten och röra på dej.

Det kan vara aktuellt med sjukskrivning under en till fyra veckor efter operation.

Du rekommenderas att använda handdusch efter toalettbesök och ett par gånger om dagen för att hålla dig ren. Såren vätskar och det krävs därför förband för att undvika att underkläder förstörs. Det är ovanligt att såren blir infekterade så att antibiotikabehandling behövs.

Det tar cirka tre veckor innan såren är helt läkta.

Komplikationer och risker

Det är vanligt att det kan komma lite blod i samband med toalettbesök under flera veckor efter operationen. Om det blöder mycket, så att det rinner blod, bör du söka vård akut. 

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Operation av hemorrojder är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.