Operation av spermatocele

Senast ändrad 2015-04-09 av Anders Johansson Webbstrateg, Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Denna sida saknar än så länge innehåll. Vill du dela med dig av det du kan om ämnet? Klicka på knappen "Ändra" och börja skriv!

Ingreppet görs via ett snitt i pungen. Spermatocele är en cysta som innehåller vätska och spermier och sitter nära bitestikeln.

Operation

Före behandlingen

Du kommer att kallas till ett samtal med en sjuksköterska på urologmottagningen. Är du > 60 år tas också ett EKG. På preoperativt center får du prata med en narkosläkare och därefter gå till centrallaboratoriet för blodprovstagning. Besöket beräknas ta 2-3 timmar. Kvällen före operationen eller operationsdagens morgon ska du duscha och tvätta dig med en desinfektionssvamp (Descutan) som du får köpa på apoteket (bruksanvisning medföljer).

Du får inte äta eller dricka efter klockan 24 kvällen innan operationen.

På morgonen anmäler du dig i receptionen på urologmottagningen (om du inte ska opereras på Kvinnoklinikens operationsavdelning). Därefter kommer en sjuksköterska att ta hand om dig och du får byta om till operationskläder.

Så går det till

Ingreppet görs genom ett snitt på pungen och cystan avlägsnas. Operationen görs dagkirurgiskt, dvs. du kommer på operationsdagen och går hem samma dag, men ibland kan det hända att man behöver stanna över natten på vårdavdelningen.

Efter behandlingen

Förbandet tål vatten så det går bra att duscha, vilket du kan göra redan dagen efter. Såret sys vanligen med stygn som försvinner av sig själv efter ca tre veckor. Undvik samlag första veckan.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Operation av spermatocele är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.