Operation av trattbröst

Senast ändrad 2016-01-26 av Anna Enström Koordinator

(Denna text är publicerad av Thoraxkliniken, Sahlgrenska)

Trattbröst, är en medfödd deformitet av bröstbenet. Cirka 1/1000 av alla barn som föds drabbas av denna deformitet och förekommer oftare hos pojkar än flickor. Deformiteten är ofta synlig vid födseln men kan även utvecklas senare. Tillståndet har oftast inga fysiska symptom. Trattbröstet kan korrigeras operativt. Den populäraste metoden idag för korrigering av trattbröst är NUSS-metoden som utvecklades i USA av barnkirurgen Donald Nuss. 

Man gör två cirka 3 centimeter långa snitt på båda sidor av bröstkorgen. Med en kamera tittar man in i bröstkorgen och under ögats kontroll placeras en eller flera stålskenor under bröstbenet efter det man har format och anpassat den till patienten. Denna skena har till uppgift att lyfta bröstbenet till ett anatomiskt riktigt läge. Staget fixeras med en tvärgående anordning, stabilisator. Staget har växt fast i kroppens vävnad efter 6-10 veckor.

Staget tas bort efter 3 år.

 

Före behandlingen

En vecka innan operationen skall Du sluta med vissa mediciner som innehåller eller är släkt med acetylsalicylsyra tex. Treo, Treo Comp, Diklofenak, Pronaxen, Orudis, Ipren och Alganex. Du skall också sluta med alla naturmediciner en vecka innan operationen.
Om Du har diabetes ska Du två dagar innan operation sluta med Metformin. Följ ditt blodsocker noga och kontakta din diabetesmottagning vid behov.

Om Du äter någon av följande mediciner så skall den sättas ut före operation:

 • Plavix/Clopidogrel/Grepid – 5 dagar
 • Brilique – 5 dagar
 • Waran – Målvärdet ska ligga under 1,4 (INR). Ta kontakt med din ordinarie AK-mottagning minst 5 dagar innan planerad inskrivning.
 • Trombyl får Du dock behålla fram till operationsdagen 

För att undvika infektioner i samband med operationen är det mycket viktigt att duscha flera gånger med ett speciellt medel innan ingreppet. Se instruktionsbladet för duschning.

Att tänka på inför inläggningen på avdelningen:

 • Ta med en lista på de mediciner Du äter, samt ta med medicin och inhalationer för några dagar.
 • Ta gärna med mjuka och bekväma kläder för att ha efter operation.
 • Även tofflor som Du går bra i för att undvika halkskador.
 • Naturligtvis skall också toalettsaker med.
 • Smycken och kontanter mår bäst hemma, ev. piercing skall avlägsnas. Avdelningen ansvarar inte för några värdesaker.
 • Tiden kan bli lång, tag gärna med en bok.
 • Mobiltelefon är tillåten på avdelningen.
 • Du kan även hyra egen telefon vid sängen.
 • Öppet Wi-Fi finns med namn VGR Publikt. 

Inskrivningen sker dagen innan operation, om inte operation är på en måndag, då inskrivningen sker på fredag.
Du blir kallad till den Preoperativa Kärl-thoraxmottagningen. Där träffar Du sjuksköterska, undersköterska, narkosläkare, kirurg och fysioterapeut. Sjuksköterskan och undersköterskan ger Dig information om vad som kommer att ske. De tar blodprover, EKG, längd och vikt. Du kommer också att få tala med operatören som informerar Dig närmare om ingreppet samt en narkosläkare. 

Lunch serveras för patienterna mellan 11.00-12.00. Anhöriga hänvisas till cafeterian på entréplan. För anhöriga som önskar att övernatta finns olika möjligheter på och utanför sjukhuset. Tala med sköterskan vid inskrivningen så hjälper hon till. 

Kvällen före operation

Efter att du har varit på inskrivning åker du hem och sover hemma. Du kommer att få information om vilken tid du skall komma till vårdavdelningen för inläggning och operation.
Om du har en operationstid tidigt på morgonen och inte har möjlighet att sova hemma kan du få tillgång till sängplats på någon av våra preoperativa avdelningar på Sahlgrenska eller övernattningsrum på Högsbo sjukhus. 

Du får äta till kl 24 och dricka klara drycker så som vatten, saft, te eller kaffe till kl 04.

För att minska risken att det kommer in hudbakterier i operationssnittet så är det viktigt att du noga följer de råd angående dusch som vi ger dig. Du kommer att duscha i två omgångar med en speciell tvål, Descutan®, som är bakteriedödande. Viktigt att vara extra noga med armhålor, ljumskar, navel och naglar där det lätt samlas smuts. Håret ska också tvättas med bakteriedödande schampo.

Efter varje dusch byter du till rena kläder. Glöm inte att bädda rent i sängen. Du bör inte raka armhålor och ben dagarna innan operation, då det finns risk att det blir små hudsår. Om du har långt skägg tänk på att trimma ner det då förband kan vara svårt att fästa.

Operationsdagen – förberedelse inför operationen

På operationsdagens morgon ska du inte ta några mediciner om inte något annat är överenskommet!
När du kommer till avdelningen på operationsdagens morgon blir du omhändertagen av personalen som visar dig till din säng.  

Du kommer att erbjudas en tunn plastslang inlagd i ryggen där Du får smärtlindring efter operationen (ryggbedövning/TEDA). Ryggbedövningen smärtlindrar operationsområdet och minskar behovet av narkosmedel.  

På morgonen blir Du rakad på bröstkorgen innan Du får göra en tredje dubbeldusch. Du får ta på Dig en ren skjorta och krypa ner i den renbäddade sängen. Avdelningspersonalen kör Dig till operationsavdelningen.

Operation

När Du kommer till thoraxoperation tas Du emot av narkospersonal och Du körs in på operationssalen där får Du flytta över till operationsbordet. Du kopplas upp till en skärm som övervakar bland annat EKG, blodtryck, puls och syrehalten i blodet. Narkosläkaren sätter plastnålar i olika blodkärl, som man kan ge läkemedel i. Narkosmedel ges i plastnålen. En urinkateter sätts in i urinblåsan och kopplas till en uppsamlingspåse. Du tvättas på bröstet med spritlösning och kläs in i sterila dukar. Operationsförberedelserna är klara och operationen startar.  Operationen tar cirka en timma.

Det blöder och vätskar alltid lite efter operationen. Innan operationen avslutas kommer därför en eller flera plastslangar, så kallade dränage, att placeras i operationsområdet och som leder blodet till en uppsamlingsbehållare.

 

 

Efter behandlingen

Efter operationen

När operationen är klar kommer du till en uppvakningsenhet på vårdavdelningen, TIMA. Där vaknar Du upp i lugn och ro och där finns hela tiden personal hos Dig som tar kontroller och ser till att Du inte har för ont. Du stannar där över natten och morgonen efter körs Du tillbaka till vårdavdelningen. 

Smärta

Efter operation gör det ont i operationsområdet. Smärtupplevelserna är dock mycket individuella. Både för Ditt eget välbefinnande och för att Du snabbt skall komma upp på benen är det viktigt att smärtorna behandlas med smärtstillande läkemedel. En bra smärtlindring är viktig att uppnå för att Du skall komma igång efter operationen. Smärtlindringen är kopplad till en speciell smärtpump som ger Dig möjlighet att till viss del själv styra Din smärtbehandling. Successivt trappas smärtpumpen ut och tabletter sätts in. 

Rehabilitering

Rehabilitering/återhämtning börjar direkt efter operationen. Narkosmedel, sängläge och ev. smärta gör att lungfunktionen är nedsatt efter operationen. Därför kommer Du att röntgas någon gång under Din sjukhusvistelse.
Du får instruktioner av fysioterapeut/vårdpersonal om vikten av rätt kroppshållning och att komma ur sängen på ett riktigt sätt. Tänk på att försöka vara uppe och att sitta i fåtölj så mycket som orken tillåter.

Efter utskrivning

En god kroppshållning ska bibehållas och aktiviteter begränsas under en månad efter utskrivningen. Staget sitter stabilt efter ca 6 veckor så efter 4 till 6 veckor kan en gradvis återgång till vanliga aktiviteter göras. 

För återgång till normal livsföring och för att minska risken för att staget ska rubbas ur sitt läge, bör dessa riktlinjer följas:                           

 • I samband med operationen påverkas andningen så djupandningsövningar ska utföras dagligen.
 • Bad och/eller dusch tillåtet efter 5 dagar.
 • Håll ryggen rak utan att sjunka ihop under framförallt första månaden.
 • Inga ryggböjningar, vridningar eller kroppsrullningar under den första månaden hemma.
 • Promenader ska göras ofta och rörelseprogrammet som fysioterapeuten delat ut ska fortsättas med i 4 veckor, 2 ggr/dag.
 • Inga tunga lyft de första 2 månaderna efter operationen (om du går i skolan rekommenderas att du använder ryggsäck).
 • Inga sporter med tung kroppskontakt får utövas så länge som staget sitter kvar i kroppen (avlägsnas efter 3 år).
 • Återgång till skolan kan ske så snart man orkar.
 • Återgång till arbete varierar beroende på vilken typ av arbete det är. 
   

Uppföljning

Uppföljning sker efter ca 3 månader och därefter vid behov.
Då stålstaget är magnetisk kan undersökningar med magnetröntgen inte utföras.
Ny operation för att avlägsna staget sker efter 3 år.

 

 

 

 

 

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Operation av trattbröst är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.