Otoskleros

Otoskleros är en åkomma som medför hörselnedsättning på ett eller båda öronen. Den ger oftast symtom först i vuxen ålder. Av okänd anledning bildas nytt ben i området kring stigbygeln som så småningom växer fast i ovala fönstret. Ljudvibrationerna från trumhinnan kan då inte nå sinnescellerna i hörselsnäckan eftersom stigbygeln är fixerad. Det finns dock goda möjligheter att få en bättre hörsel genom operation eller genom att förstärka ljudet med hörapparat.

Behandlingsalternativ

 

När hörselnedsättningen ger tillräckligt stora besvär kan den behandlas med hörapparat eller operation. Hörapparat ger ofta mycket god hörselförbättring och är en ofarlig behandlingsmetod, men har nackdelar av att ibland ge upphov till hörselgångseksem. Ljudkvaliteten med hörapparat blir heller inte lika god som av en lyckad operation. Chansen till ett lyckat resultat vid operation är c:a 90 % och det spelar ingen roll när i sjukdomsförloppet man opereras.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Otoskleros är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.

Otoskleros ingår i tema Tema öron- näs- och halssjukvård