Provtagning från prostata

Senast ändrad 2015-10-14 av Linda Kullenberg Webbstrateg

Provtagning från prostatan görs vid misstanke om prostatacancer.

Före undersökningen

För att undersökningen skall bli möjlig, måste ändtarmen rengöras. Du måste ta ett MICROLAX (ett litet lavemang som finns att köpa på apoteket) cirka 2 timmar innan undersökningen. Om du äter WARAN (blodförtunnande medicin) gäller speciella anvisningar, se bifogat papper. Om du äter Waran och inte har fått några bifogade anvisningar, kontakta urologmottagningen. tjo

Så går det till

Du ligger på sidan med lätt böjda knän. Läkaren börjar med att känna på prostatan med fingret. Därefter förs en ultraljudsstav in några cm i ändtarmen och prostatan kan då ses på en bildskärm. Via ultraljudsstaven kan läkaren ta vävnadsprover från prostatan (biopsi). Med en fin nål läggs lokalbedövning runt prostata och sedan tas 10-12 biopsier från prostata. Hela undersökningen tar mellan 10-15 minuter.

Efter undersökningen

Biopsierna skickas för analys och svaret kommer efter cirka en månad.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Provtagning från prostata är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.

Provtagning från prostata ingår i tema Tema urologi