PUVA ljusbehandling

Senast ändrad 2015-11-10 av Eva Aspelin Sjuksköterska/mott

PUVA är en kombination av läkemedel (Psoralenkapslar) och långvågigt ultraviolett strålning (UVA). Tabletterna gör huden mer ljuskänslig för det ultravioletta ljuset

Psoralenkapslarna doseras efter kroppsvikt. Alla kapslarna tas på en och samma gång 1 timma före beräknad ljusbehandling.
Kapslarna bör intas i samband med måltid för att undvika illamående.
Kapslarna får absolut inte delas.

Behandlingen ges 2 ggr/v. Det ska vara minst 72 timmar mellan behandlingarna,
måndag-torsdag eller tisdag-fredag.
Tidsbokning.

Ögonen skyddas under ljusbehandlingen med UV-skyddsglasögon som tillhandahålls av den behandlande enheten.

Personalen bestämmer alltid i samråd med Dig den ljusdos som är lämplig för dagens behandling. Tiden ställs in och startas alltid av personal.

Under behandlingsperioden bör man använda mjukgörande kräm för att motverka torrhet i huden. För patienter med psoriasis har krämen även avfjällande syfte. Avfjällad hud släpper lättare igenom ljuset.

För allas trevnad använd gärna badskor, tofflor eller tossor och rock. Det finns fack man kan lägga sina saker i.

VIKTIGT

Från den tidpunkt man intar kapslarna måste ögonen skyddas med UV säkra glasögon(polaroid) resten av den ljusa delen av dagen utomhus samt vid bilkörning och bakom starkt solbelysta fönster. Man ska samtidigt skydda huden mot starkt solljus.

Blodprover tas före behandlingsstart samt efter 1 veckas behandling (2 behandlingar) därefter tas prover efter 3 månaders behandling.

Psoralenen tas om hand i levern och därför är det viktigt att iaktta försiktighet med alkoholhaltiga drycker under hela behandlingsperioden.

Vissa läkemedel går inte att kombinera med PUVA-behandlingen. Det är därför viktigt att informera personalen om nyinsatta läkemedel under behandlingen.

Under behandlingsperioden ska man inte sola utomhus eller i solarium.

Använd inte solskyddsmedel, smink eller parfym vid ljusbehandlingen.

Graviditet ska undvikas under hela behandlingsperioden.

Ingen behandling ges till ammande mödrar eller barn under 15 år.

Vid eventuell biverkning av ljusbehandlingen kontakta Hudbehandlingsmottagningen. Om mottagningen har stängt kontakta växeln Sahlgrenska 031-342 10 00 och begär hudjouren.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver PUVA ljusbehandling är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.

PUVA ljusbehandling ingår i tema Tema hud