Reposition av axelled

Armslynga
Du kan använda en armslynga i 2-7 dagar, för att minska eventuell smärta från axeln. Armslyngan avlastar armens tyngd och gör att du kan slappna av bättre.  

Smärtlindring
För att lindra smärta kan du lägga kylförband (alternativt plastpåse med isbitar eller frysta ärtor) i perioder om 10 - 20 minuter.
Lägg en handduk mellan kylförbandet och huden.

Hemträning - påbörjas direkt
Knyt handen kraftigt och sträck sedan ut fingrarna maximalt
Utför 20-30 gånger varje timma

Ta av armslyngan 5 gånger per dag för
träning i stående, gärna framför spegel:

  • Höj och sänk skuldrorna 20 gånger
  • Böj och sträck armbågen 20 gånger - Hjälp till med andra handen om det behövs
  • Låt armarna hänga utmed kroppen och luta dig mjukt framåt 10 gånger


Tvätta sig och klä sig

Ta av armslyngan dagligen. För att underlätta att komma åt under armen, luta dig åt sidan och låt armen hänga löst, rakt ned. Denna position underlättar även för att ta av och på skjorta/blus/T-shirt.
När du klär på dig, börja med den skadade armen.
När du klär av dig, börja med den friska armen.

Fysioterapi
Du ska få med dig remiss till fysioterapeut. Kontakta fysioterapeut på valfri mottagning snarast för att boka tid om 2-7 dagar efter ingreppet. Hos fysioterapeuten kommer individuell rehabilitering påbörjas. Om det dröjer längre tid innan du får tid till fysioterapeuten kan du, på egen hand, prova att vara utan slyngan längre och längre stunder.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Reposition av axelled är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.