Reumatisk sjukdom och sex

Den här informationen är tänkt att ge dig och din partner råd och stöd för att kunna ge lusten ett nytt liv. Informationen ska vara en vägledning för dig, är det något du undrar över så tveka inte att prata med oss!

En person med en kronisk sjukdom skiljer sig inte från andra när det gäller behoven att uttrycka sin sexualitet. Även om det råder en stor variation av funktionsnedsättningar, som i sin tur kan påverka sexualiteten på mycket skilda sätt, är grundprincipen att sexualiteten är en medfödd kraft, som består under hela livet.

Behov av närhet, kontakt, mänsklig värme eller mellanmänskliga relationer påverkas inte av kroppens funktion – det sexuella uttrycket kan däremot skilja sig. Detta gäller också lusten, förmågan till njutning och den sexuella praktiken.

Sexualitet är inte synonym med samlag, den handlar inte om vi kan ha orgasmer eller inte, och är heller inte summan av våra erotiska liv. Dessa kan men behöver inte vara en del av vår sexualitet.

Sexualitet är mycket mer: den finns i energin som driver oss att söka kärlek, kontakt, värme och närhet; den uttrycks i vårt sätt att känna och väcka känslor samt att röra vid varandra. Sexualiteten påverkar tankar, känslor, handlingar och gensvar och därigenom vår psykiska och fysiska hälsa (RSFU).

WHO:s definition av sexualitet: ”Sexualitet är en integrerad del av varje människas personlighet, och det gäller såväl man och kvinna. Den är ett grundbehov och en aspekt av att vara mänsklig, som inte kan skiljas från andra livsaspekter.

Förändrar reumatisk sjukdom min relation?

De flesta par - oavsett om de har artrit eller inte - gå igenom faser i deras förhållande när deras sexliv är mindre spännande eller tillfredsställande än det var. Det kan finnas fysiska orsaker till detta men känslomässiga faktorer och stress ofta spelar en roll. (Arthritis research UK). Även människor som inte är i en fast relation kan gå igenom olika faser i sin sexualitet så att de känner mer lust ibland och mindre lust ibland.

Reumatisk sjukdom kan orsaka en rad utmaningar i en relation:

  • Smärta och trötthet kan minska din njutning av sex och andra aktiviteter som du delar med din partner
  • Sjukdomen kan innebära att du inte kan hantera ditt vardagsliv som du brukar
  • Din sjukdom kan påverka ditt arbete vilket kan leda till ekonomiska bekymmer
  • Att ha en reumatisk sjukdom kan påverka ditt humör och självkänsla
  • Din partner kan vara bekymrad över hur tillståndet påverkar dig och kan vara orolig över dig

Detta kan orsaka stress och ha negativ inverkan på din eller din partners sexlust. Även relationen kan förändras på grund av reumatisk sjukdom men det behöver inte enbart vara negativt. Många par tycker att de kommer närmare varandra genom att diskutera saker öppet och att deras relation blir starkare.

Ge lusten nytt liv

Svårigheter kan vara fysiska, psykiska eller en kombination av båda. Nedan är några idéer om hur att övervinna dessa frågor:

Välj rätt tid; planera och välj en tid på dagen då kroppen känns som bäst. Om det är möjligt; hitta en tid då ni inte har bråttom, utan kan ta god tid på er.

Om smärtan är ett problem, ta värktabletter ungefär en timme innan sex. Detta kanske inte känns så spontant, men det är värt det om det gör sex mer bekvämt.

Ta en varm dusch eller ett varmt bad för att mjuka upp lederna. Stretching kan också göra lederna smidigare och minska smärtan

Använd glidmedel; torra slemhinnor är vanligt hos personer med reumatisk sjukdom. För att minska risken för torra slemhinnor är det också viktigt att endast tvätta med tvål eller olja som är särskilt avsedd för intimt bruk.

Massage kan hjälpa leder och muskler att slappna av. Detta används mycket oftare än många tror och kan vara särskilt användbart för att koppla av i smärtsamma leder och muskler och även för genital stimulering. Massage kan även ge en intim stund tillsammans oavsett om det leder till sex eller inte.

Håll dig aktiv, din sexlust och njutning är i allmänhet större om du känner dig i form och är aktiv. Träning hjälper dig med muskelstyrka, uthållighet och rörlighet. Av träning lär man känna sin fysiska kapacitet, lär sig slappna av, får ökad självkänsla och mer energi.

Prata om det, var beredd att tala öppet med din partner om din oro, oavsett om det är ett fysiskt eller känslomässigt problem. Rädsla för smärta kan göra dig orolig för sex, men din partner kan också vara rädd för att det ska göra ont på dig. Om du har mycket svårt att prata om sex kan du också pröva att skriva ner dina funderingar och dela dem med en partner på det sättet.

Låt din partner veta när något känns obehagligt och när något känns bra. Det kan också vara bra att prata efter att man har haft sex om vad som fungerade bra och vad som fungerade sämre.

Ha inte sex om det är plågsamt på ett sätt som gör att du mår dåligt. Att fortsätta ha sex trots att man inte vill kan på sikt bidra till minskad sexlust och ökad smärta i kroppen.

 

Lindrande njutning

Det går att hitta bekväma ställningar även för dig som har ömma leder. Nedan följer exempel på ställningar för heterosexuellt penetrerande samlag. Samlag är bara ett av många sätt att nå sexuell tillfredställelse. Andra aktiviteter som kan ge tillfredställelse är smekningar, kyssar, ömsesidig onani, oralsex, att berätta om fantasier för varandra, att använda sexleksaker tillsammans och mycket mer. Med lite experimentlusta och öppen dialog kommer ni långt.

Passar män med höft eller knäproblem när mannen ligger på rygg och kvinnan knäar eller ligger ovanpå honom. Används ej om kvinnan har höftprotes. Passar män med höft eller knäproblem när mannen ligger på rygg och kvinnan knäar eller ligger ovanpå honom. Används ej om kvinnan har höftprotes.

 

 

Passar alla med höftproblem, kvinnan ligger underst med böjda knän. Mannen ligger mellan kvinnans ben och stödjer sig på raka armar med böjda knän. Kuddar kan användas för extra stöd. Passar alla med höftproblem, kvinnan ligger underst med böjda knän. Mannen ligger mellan kvinnans ben och stödjer sig på raka armar med böjda knän. Kuddar kan användas för extra stöd.

 

Bra för kvinnor med stela höfter eller knän. Kvinnan ligger på rygg på tvären mot mannen med sina knän böjda över honom. Bra för kvinnor med stela höfter eller knän. Kvinnan ligger på rygg på tvären mot mannen med sina knän böjda över honom.

 

Passar alla med höft, knä eller ryggproblem, kvinnan ligger på rygg med en kudde under höft och lår. Mannen ligger över henne med sina ben på utsidan av hennes. Passar alla med höft, knä eller ryggproblem, kvinnan ligger på rygg med en kudde under höft och lår. Mannen ligger över henne med sina ben på utsidan av hennes.

 

Passar kvinnor med höft eller knä- problem, kvinnan ligger på rygg vid katen av sängen med fötterna på golvet. Mannen står på knä framför kvinnan. Bra för kvinnor som inte kan böja på höfter eller räta ut knän. Passar kvinnor med höft eller knä- problem, kvinnan ligger på rygg vid katen av sängen med fötterna på golvet. Mannen står på knä framför kvinnan. Bra för kvinnor som inte kan böja på höfter eller räta ut knän.

 

Passar kvinnor med höftproblem, båda partners ligger på sidan och kvinnan kan ha en kudde mellan sina knän om det känns bättre. Bra för den som har besvär med många leder. Var försiktig med denna ställning om du har höftproteser. Passar kvinnor med höftproblem, båda partners ligger på sidan och kvinnan kan ha en kudde mellan sina knän om det känns bättre. Bra för den som har besvär med många leder. Var försiktig med denna ställning om du har höftproteser.

 

Bra för kvinnor med höftproblem, när kvinnan ligger på knä med kroppen stödd på säng och kuddar. Används ej om någon har höftproteser. Bra för kvinnor med höftproblem, när kvinnan ligger på knä med kroppen stödd på säng och kuddar. Används ej om någon har höftproteser.

 

Referenser:
1. SFSU hämtad 130318 på http://www.rfsu.se/sv/Sex--
relationer/Sexualitet-och-funktionsnedsattningar/

2. Arthritis research UK hämtad 130318 på http://www.arthritisresearchuk.org/arthritis-information/arthritis- and-daily-life/sex-and-arthritis/overcoming-difficulties.aspx

3. Kristina Areskoug Josefsson sjukgymnastik kan ge bättre sexuell hälsa hämtad 130318 på http://www.biomedcentral.com/content/pdf/1471-2474-11-240.pdf

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Reumatisk sjukdom och sex är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.

Reumatisk sjukdom och sex ingår i tema Tema reumatologi