Reumatoid artrit

Kallas också Ledgångsreumatism, RA

Senast ändrad 2015-11-30 av Maj Jonnestedt chefssekreterare

Ledgångsreumatism (Reumatoid artrit) är en inflammatorisk ledsjukdom.

Så ställs diagnosen

Sjukdomen börjar oftast med svullnad eller värk i leder i händer eller fötter. Andra typiska symptom är trötthet, feber och muskelvärk. Man kan även gå ner i vikt trots att man äter som vanligt. Om du misstänker ledgångsreumatism eller är svullen kring eller har ont i leder bör du kontakta din vårdcentral.

Behandlingsalternativ

Sjukdomen behandlas i första hand med hjälp av läkemedel och träning.

 

Det finns ett flertal läkemedel som används vid ledgångsreumatism. Det är också viktigt att du tränar upp såväl styrka som smidighet och kondition. Röker du är det viktigt att du slutar eftersom vissa läkemedelsbehandlingar vi ordinerar har avsevärt sämre effekt för rökare.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Reumatoid artrit är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.