Ryggkirurgi vid skolios

Senast ändrad 2016-04-13 av Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Varför utförs operationen?

Skolios opereras när kröken har blivit för stor att kunna behandlas med korsett, vanligen över 45˚. Operationen syftar till att räta ut skoliosen och låsa den i det uträtade läget.

Vad innebär operationen? Finns det olika operationsmetoder?

Vanligen placeras två metallstag i ryggen. Dessa stag fixeras till ryggen med skruvar, krokar eller ståltrådar som fästs i kotorna. Med olika korrektionsmanövrar rätas skoliosen ut och ryggen stelopereras i det korrigerade läget.

I vissa fall utförs operationen istället framifrån, genom bröstkorgen med ingång mellan revbenen.

Operation

Före behandlingen

Hur förbereder man sig inför operation?

Det är en fördel om man är i hygglig form rent fysiskt inför ingreppet. Om man är överviktig är det bra om man kan gå ned i vikt. Det går då lättare att komma igång efter operationen och komplikationsriskerna minskar också. Om man är alltför mager är det tvärtom bra att lägga på lite hull, energidepåer krävs för att läka det ganska stora ingreppet.

Rökning bör man helst helt avstå ifrån fr.o.m. två veckor innan operation tills steloperationen är helt läkt, vilket tar ca 6 månader. Detta beror på att rökning negativt påverkar läkningsförloppet.

Antiinflammatoriska medel bör man inte ta fr.o.m. två veckor innan operation tills 6 mån efter operationen, dels pga negativ påverkan på läkningsförloppet, dels pga ökad blödning under operationen.

 

Efter behandlingen

Har man ont efter operationen?

Ja, de första 3-4 dagarna har man smärtor i ryggen som kan behandlas på flera olika sätt. Man får en smärtlindring som är individuellt anpassad. Efter 5-6 dagar har man ingen större smärta. Helt smärtfri är man vanligen redan efter två veckor.

Efter operationen transporteras man hem med en liggande transport. Bil kan man åka efter ca två veckor. Tänk då på att skjuta bak framsätet så långt det går och luta ryggstödet något bakåt. Sätt dig på sätet och lyft sedan in benen, använd kildyna om sätet är kraftigt skålat.
Återbesök sker tre månader efter operationen. Vid detta återbesök kommer ryggen att röntgas. Slutbesök sker vid 9 månader.

Hur lång tid tar det innan operationen är läkt?

Vårdtiden på sjukhus är ca 7 dagar. Det behövs inga kryckor eller andra gånghjälpmedel när du kommer hem från sjukhuset. Du får gå i trappa och fysioterapeuten visar dig hur.
Du stannar hemma från skolan under sammanlagt en månad. Undvik att bära tungt och fördela tyngden jämnt och snedbelasta inte. Du kan behöva hjälp med att bära vissa saker t.ex. skolväskan.
Du får inte delta i skolgymnastiken på 6 månader, men kan börja leva tämligen normalt efter två månader. Efter två månader får du cykla, simma och jogga. Kontaktidrotter, som t.ex. fotboll får du göra först efter 6 månader.

Hur bra blir man efter operationen?

Ryggen blir inte helt rak, men man kan räkna med uträtning av den ursprungliga kröken med 50-75 %. Eftersom ryggen stelopererats kan man räkna med viss minskad rörlighet vid framåtböjning. Denna minskade rörlighet är oftast knappt märkbar, särskilt efter det att man vant sig efter några veckor.

Tips och råd från arbetsterapeut och fysioterapeut

 • Första tiden efter ryggoperationen kan du få svårigheter med att sitta, klä dig och duscha. Du ska undvika kraftiga böjningar och vridningar i ryggen.
 • Placera saker som du använder ofta i lagom höjd för att enkelt kunna nå. Tänk på att placera dina kläder i garderoben så du lätt kan nå dem. Du får böja dig ner till golvet med rak rygg och böjda knän för att plocka upp saker från golvet.
 • I början kan det upplevas jobbigt att sitta. Du bör sitta rak i ryggen för att inte få ont. Du kan troligen sitta på vanlig stol, men är du lång kan du behöva en förhöjningsdyna på stolen den första tiden. Sitsen bör nå upp till knävecket. Karmstol gör det lättare att sätta- och resa sig.
 • Du ska kliva ur sängen så som du får lära dig på sjukhuset. Sängen bör inte vara för låg, då du kan få svårt att resa dig. Madrassen bör nå upp till ditt knäveck. Om sängen är lägre kan förhöjningsklossar behöva sättas på sängbenen
 • För att du lättare ska kunna vända dig och ta dig i och ur sängen kan det vara skönt med ett glidlakan. Den glatta ytan gör att du kan vända dig lättare. Du behöver ha pyjamas/t-shirt och underkläder på dig för att det skall hjälpa.
 • Sitt rak i ryggen. Lägg upp foten på motsatt knä så når du foten utan att böja ryggen. Du får råd och träning i på- och avklädning av
  arbetsterapeut på avdelningen
 • I början kan du ha svårigheter med att duscha och torka dig själv. Det är bra om det finns något i duschen som du kan hålla dig i för att känna dig
  stadigare. Du kan också behöva hjälp med att bli avtvättad. Du får kliva i badkar. En liten pall på utsidan av badkaret för att minska avståndet till badkarskanten kan underlätta att komma i. Använd gärna antihalkmatta.
  Tips: Det kan vara lättare att tvätta underlivet sittandes på toaletten.
  Efter operationen kan du tillfälligt få svårt att nå för att torka dig baktill vid toalettbesök. Handdusch kan underlätta, likaså toapapperstång. Fråga din arbetsterapeut på avdelningen för tips på hur du kan göra. Armstöd på toaletten kan underlätta förflyttning till och från toalett.
 • Det är viktigt att successivt utöka vardagliga aktiviteter när du kommit hem. Du kan själv klara av att ta på och av dig kläderna. Du ska sitta uppe i stol vid t.ex. skolarbete, TV-tittande, datorarbete eller andra fritidsaktiviteter.
  Promenader är bra träning att börja med och kan utökas efter förmåga. Det är också viktigt att vila mellan dagens aktiviteter för att orka och förhindra smärta. Försök hitta en balans mellan aktivitet och vila under dagen.
 • Det finns vissa hjälpmedel som kan underlätta första tiden efter operationen. Arbetsterapeuten på sjukhuset hjälper dig med träning och du kan få olika råd och tips i personlig vård och fritidsaktiviteter. Hjälpmedel provas ut påavdelningen efter behov.

Komplikationer och risker

Finns det några risker med operationen?

Som vid alla operationer finns risker för komplikationer.

Infektionsrisken är 1 – 2 %.

Blodpropp i ben eller lunga är oerhört sällsynt om man är under 20 år, för äldre personer är risken c:a 0,5 %.

Risken för nervskada eller förlamning är 0,2 %. En nervskada  kan yttra sig som känselstörning eller muskelsvaghet, allt från en bagatellartad domning i lilltån till förlust av gångförmåga, vilket är extremt ovanligt.

Risk för lossning av implantat längre tid efter operationen är ca 1 %, och kan vanligen enkelt åtgärdas.

Sammanfattningsvis är riskerna små och omfattande förebyggande kontrollsystem finns för att minimera alla risker, bl.a. övervakning av ryggmärgsfunktion under operation samt förebyggande behandling mot infektion och blodpropp.

Vart vänder man sig om det blir några problem under rehabiliteringen?

Då tar man kontakt med skoliosmottagningen:
Ortopedmottagningen SU/SS på tel nr 031-342 44 19.

Telefontid skoliosmottagningen:

Måndag 15 30 – 16 30
Tisdag, onsdag. torsdag 9-10

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Ryggkirurgi vid skolios är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.

Ryggkirurgi vid skolios ingår i tema Tema ortopedi