SeHCAT

Kallas också gallsyre-malabsorptionsundersökning, gallundersökning

Senast ändrad 2016-04-25 av Jenny Fogelberg Biomedicinsk analytiker

Undersökningen görs för att undersöka tarm-leverkretsloppet i kroppen. Galla produceras i levern och samlas vanligtvis upp i gallblåsan. När du äter något fett tömmer sig gallblåsan och galla kommer ut i tunntarmen. I slutet av tunntarmen tas gallan upp av kroppen och transporteras tillbaka till levern. Om detta kretslopp inte fungerar som det ska kan galla gå vidare till tjocktarmen där den irriterar själva tarmväggen. Detta kan ge smärtor, gaser och diarré.

Om du undrar varför just du ska göra denna undersökning, hör av dig till din läkare.

Skulle kretsloppet vara ur funktion finns det behandling som hjälper. Det finns bland annat medicin som består av ett salt som binder till gallsalterna och neutraliserar dem. Då irriterar de inte längre tjocktarmen och symtomen minskar.

För att se hur kretsloppet fungerar får du svälja en liten kapsel med konstgjorda gallsalter märkta med ett radioaktivt spårämne. Dessa salter följer med dina egna gallsalter.

Personalen gör sedan en mätning tre timmar efter du svalt kapseln samt en vecka senare. Om det mesta av spårämnet är kvar fungerar kretsloppet som det ska, men är det bara lite kvar har det mesta försvunnit ut med avföringen. Undersökningen ger då ett svar på hur bra ditt kretslopp fungerar.

Personalen som tar hand om dig är biomedicinska analytiker eller röntgensjuksköterskor. Kameran som används vid undersökningen är väldigt tyst. Det finns radio i rummet som du kan få lyssna på och om du vill ha något sällskap med dig går det bra.

Före undersökningen

För att resultatet på undersökningen ska bli rätt är det viktigt att du inte tar några stoppande mediciner. Detta gäller från och med dagen innan undersökningen och fram till och med sista mätningen är gjord.

Innan du gör undersökningen får du ta av dig smycken och andra metallföremål över magen. Metall hindrar nämligen strålningen att nå gammakameran, vilket ger sämre bilder.

Så går det till

När du kommer hit får du information om hur undersökningen går till, samt ett papper där du ska fylla i hur din mage sköter sig under den följande veckan. Du får svälja en liten kapsel med ett glas vatten. Sedan är första delen av undersökningen klar och du får gå och äta något om du vill.

Efter tre timmar är det dags för mätning. Du får då lägga dig på rygg på en brits och personalen ställer in en kamera över din mage. Bilden tar 1 minut att ta. Därefter får du rulla över på magen och en bild tas bakifrån.

Efter en vecka får du komma tillbaka för att göra en likadan mätning.

Första tillfället när du sväljer kapseln tar ungefär 15 minuter och själva bildtagningen ungefär10 minuter per gång.

Efter undersökningen

Våra läkare tittar på resultatet och skriver ett svar som vi skickar till avdelnings- eller mottagningsläkaren som har skrivit din remiss. Det är dit du får vända dig om du vill få svar på din undersökning.

Komplikationer och risker

Strålningen du får från det radioaktiva ämnet är inte mer än en vanlig röntgenundersökning och ämnet försvinner snabbt ur kroppen. 

Barn eller gravida ska inte följa med dig på undersökningen. Om du själv är gravid eller ammar vill vi att du kontaktar oss. 

Har du några frågor eller funderingar, prata gärna med oss så löser vi det tillsammans på bästa sätt.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver SeHCAT är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.

SeHCAT ingår i tema Tema klinisk fysiologi