Sentinel node scintigrafi

Senast ändrad 2016-04-25 av Sahlgrenska Universitetssjukhuset

I kroppen finns ett nätverk av lymfkärl som transporterar en vätska som kallas lymfa. I anslutning till lymfkärlen finns lymfkörtlar som är små bönformade knölar. De ligger ofta samlade i grupper i till exempel armhålorna, nacken, käkvinklarna eller ljumskarna.

Om man exempelvis har en tumör i bröstet eller haft malignt melanom på huden vill kirurgen vid operationen ta reda på om tumörceller har vandrat iväg med lymfvätskan och fastnat i de första lymfkörtlarna.  Dessa kallas sentinel node eller på svenska portvaktkörtlar. Undersökningen görs för att hitta dessa körtlar. 

Om du undrar varför just du ska göra denna undersökning, hör av dig till din läkare.

Personalen på Nuklearmedicin sprutar in ett svagt radioaktivt spårämne i huden nära själva tumören. Ämnet tas upp av lymfkärlen och följer lymfvätskan till de första lymfkörtlarna där den fastnar. Kirurgen kan sedan vid operationen hålla en mätare, som fångar upp strålning, mot området där lymfkörtlarna sitter och på så sätt hitta sentinel node. Kirurgen tar ut körtlarna och skickar dem på analys.

I vissa fall tar personalen bilder med en gammakamera över området där sentinel node förväntas vara. Dessa hjälper kirurgen att se var sentinel node sitter. Med hjälp av kameran kan en läkare även markera sentinel node på din hud med en vattenfast tuschpenna. Kirurgen vet då var mätaren ska hållas för att lättare hitta sentinel node.

Personalen som tar hand om dig är biomedicinska analytiker eller röntgensjuksköterskor. Kameran som används vid undersökningen är väldigt tyst. Det finns radio i rummet som du kan få lyssna på och om du vill ha något sällskap med dig går det bra.

Före undersökningen

Det krävs inga speciella förberedelser för undersökningen. Den är däremot en del av flera förberedelser inför din operation.

Så går det till

Vid undersökningen kommer du få ta av dig kläderna över det aktuella området, det vill säga där du har eller haft tumören. Personalen torkar först av området med sprit och ger dig sedan en spruta med ett radioaktivt spårämne väldigt ytligt i huden. Det bildas en liten vätskeblåsa i huden som tas upp av lymfkärlen väldigt fort. Hur sticket känns varierar väldigt mycket beroende på var du får det. Många tycker att det svider, men det försvinner inom bara någon minut. Du får ett plåster som du sedan kan ta bort om du ska tvätta dig inför operationen.

Detta tar ungefär 15 minuter.

I vissa fall tar personalen på Nuklearmedicin även bilder på sentinel node. Dessa markerar sedan en läkare med en vattenfast penna på huden. 

Bildtagningen genomförs 30 minuter eller 2 timmar efter du fått sprutan och tar ungefär 45 minuter.

Efter undersökningen

Efter undersökningen går du vidare dit du och din kontaktsjuksköterska kommit överrens om.

Om bilder tagits tittar våra läkare på dem och skriver ett svar som vi skickar till kirurgen inför operationen.

Komplikationer och risker

Strålningen du får från det radioaktiva ämnet är inte mer än en vanlig röntgenundersökning och ämnet försvinner snabbt ur kroppen. 

Barn eller gravida ska inte följa med dig på undersökningen. Om du själv är gravid eller ammar vill vi att du kontaktar oss. 

Har du några frågor eller funderingar, prata gärna med oss så löser vi det tillsammans på bästa sätt.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Sentinel node scintigrafi är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.

Sentinel node scintigrafi ingår i tema Tema klinisk fysiologi