Skabb

Senast ändrad 2015-06-09 av Jan Faergemann Universitetssjukhusö

Skabb är en kliande hudsjukdom som orsakas av ett cirka 0,4 mm litet kvalsterdjur som har förmågan att gräva ner sig i hudens yttersta hornlager och bilda "gångar". De vanligaste områdena där man finner dessa gångar är mellan fingrarna, vid handlederna, samt hos män ofta på könsorganen. 

Skabb smittar mellan människor vid direkt hudkontakt, mindre vanlig smitta genom t.ex. sängkläder då man legat i samma inte tvättade sängkläder som en person med skabb nyligen legat i. OBS! Skabb beror inte på dålig hygien! Du kan ha skabb i flera veckor utan att märka någonting. Klådan på kroppen är en reaktion på de enstaka skabbdjur man fått på sig. Vid förstagångssmitta tar det upp till 4‐6 veckor innan klådan börjar, vid upprepad smitta kommer klådan omedelbart. Klådan kan bli besvärlig oftast nattetid mest på kroppen (mage, stjärt, ben). Man får inte skabb i ansiktet som vuxen.

Så ställs diagnosen

Diagnosen skabb ställs genom att plocka fram ett levande kvalster från en gång (mikroskop behövs).

Behandlingsalternativ

Behandling sker med Tenutex. Vid behandling skall alla smittade (t.ex. inom en familj) behandlas samtidigt. Tenutex (aktiva ingredienser: Bensylbensoat och Disulfiram ) kan köpas receptfritt eller med recept på Apoteket‐ en flaska 100 g brukar räcka till en vuxen person.

Behandling med Tenutex minst 24 timmar ‐ i svåra fall hellre 36 ‐48 timmar.

Gör så här:

Börja med dusch eller bad och torkning.

Massera hela kroppen omsorgsfullt med Tenutex (inte huvudet på vuxna ‐ endast på spädbarn). Var särskilt noga mellan fingrar, runt handlovar och underlivet. Undvik alltför kraftig gnidning.

Du får inte duscha under behandlingstiden och om du måste tvätta händerna så skall ytterligare Tenutex smörjas på direkt efter. (Ta med dig tuben om du ska till arbetet) Efter 24 timmar kan du duscha eller bada.

Byt till rena underkläder, kläder, handdukar och sängkläder.

Efter 7 dagar upprepas samma behandling.

En viss efterklåda är vanligt och kan hålla på i någon vecka.

Sammanboende (barn eller vuxna) eller annan som kan vara smittad bör behandla sig samtidigt som du. Har de inga symtom (klåda) räcker det med insmörjning en gång och avtvättning med dusch eller bad efter 24 timmar.

Mjukgörande kräm kan användas i första hand om huden blir irriterad av behandlingen.

Kortisonkräm eller salva kan användas om inte mjukgörande hjälper.  

OBS! Efter avslutad behandling med Tenutex tvätta de kläder som Du haft på Dig samt byt sängkläder.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Skabb är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.

Skabb ingår i tema Tema hud  och  Tema infektion