Somatostatinreceptorscintigrafi

Kallas också octreotidscintigrafi

Somatostatinscintigrafi görs för att söka efter hormonproducerande celler. Undersökningen kan även göras för att se om man har sarkoidos. Om du undrar varför just du ska göra denna undersökning, hör av dig till din läkare.

För att kunna få fram bilder använder vi oss av ett radioaktivt spårämne som söker sig till de celler som är hormonproducerande. Strålningen som kommer från det radioaktiva ämnet är inget du känner av, men den kan fångas upp av en gammakamera som då kan skapa en bild av var ämnet har fastnat.

Personalen som tar hand om dig är biomedicinska analytiker eller röntgensjuksköterskor. Kameran som används vid undersökningen låter inte, förutom fläkten inuti som susar. Det finns radio i rummet som du kan få lyssna på och om du vill ha något sällskap med dig går det bra.

Före undersökningen

Innan du gör undersökningen får du ta av dig smycken och andra metallföremål. Metall hindrar nämligen strålningen att nå gammakameran, vilket ger sämre bilder.

Så går det till

Undersökningen består av två undersökningstillfällen. Första dagen får du, via en venkateter (nål) ett radioaktivt spårämne. Spårämnet fastnar på den typ av celler som man söker efter, men även på innehållet i tarmen. Det som fastnar i tarmen kan störa vid bildtagningen och du får därför med dig laxermedel som du ska använda under eftermiddagen/kvällen. När du tar laxermedel förlorar du vätska, så tänk på att dricka extra mycket. Du kan äta som vanligt under resten av dagen. 

Vid bildtagningen dagen efter får du ligga på en brits som sitter ihop med en gammakamera. Först tas en bild över din kropp. Denna bild tar 30 minuter. Du får sedan komma upp, medan personalen går och frågar läkarna vilket område av din kropp som de vill ha en tredimensionell bild av. Efter det får du lägga dig på britsen igen och kameran kommer att snurra långsamt runt dig och ta bilden. I samband med detta tas även en röntgenbild. Denna bildtagning tar 40 minuter.

Totalt tar bildtagningen ungefär 2 timmar.

Efter undersökningen

Drick extra och töm blåsan ofta för att snabbare bli av med det radioaktiva ämnet.

Våra läkare tittar på bilderna och skriver ett svar som vi skickar till avdelnings- eller mottagningsläkaren som har skrivit din remiss. Det är dit du får vända dig om du vill få svar på din undersökning.

Komplikationer och risker

Strålningen du får från det radioaktiva ämnet är inte mer än en vanlig röntgenundersökning och ämnet försvinner snabbt ur kroppen. 

Barn eller gravida ska inte följa med dig på undersökningen. Du ska undvika nära kontakt (mindre än 1 meter) med gravida och barn/tonåringar under 5 dygn efter du fått det radioaktiva ämnet. Du ska även undvika att sova i samma säng som din partner under de två första dygnen.

Om du själv är gravid eller ammar vill vi att du kontaktar oss. 

Har du några frågor eller funderingar, prata gärna med oss så löser vi det tillsammans på bästa sätt.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Somatostatinreceptorscintigrafi är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.

Somatostatinreceptorscintigrafi ingår i tema Tema klinisk fysiologi