Spottkörtelbiopsi

Kallas också vävnadsprov av spottkörteln

Senast ändrad 2016-04-12 av Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Vävnadsprov på spottkörtelvävnad, så kallad biopsi, tas bland annat vid utredning av Sjögrens syndrom. Provet görs på Odontologkliniken.

Före undersökningen

Före ingreppet går vi igenom eventuella övriga sjukdomar samt aktuell medicinering. Tar du många mediciner är det väldigt bra om du tar med en lista på dessa. Du får ytterligare information om ingreppet och du har möjlighet att ställa frågor. 

Så går det till

Vid besöket på Odontologen tas ett vävnadsprov (biopsi) från insidan av underläppen. Ingreppet sker under lokalbedövning (”tandläkarbedövning”) och är helt smärtfritt. Slemhinnan försluts med 3 stygn (suturer). Då tråden efterhand löses upp av sig självt behöver du inte komma åter för att avlägsna stygnen. Den totala tidsåtgången är 45minuter (själva biopsitagningen tar ca 15 minuter). 

Efter undersökningen

Efter ingreppet har man vanligen inga större besvär. Läppen kan kännas lite öm vid beröring en kort tid.  Tycker man att ömheten besvärar kan man ta 1-2 Panodil vid behov (eller annan tablett som innehåller paracetamol). Du bör äta lättuggad mat de första dagarna efter ingreppet. Det är inte nödvändigt att skölja munnen med något speciellt, men om man vill kan man köpa klorhexidinlösning för munskölj på Apoteket och använda i cirka 7 dagar. 

Det absolut vanligaste är ett normalt förlopp utan några större besvär efter ingreppet.

Men med alla ingrepp hur små de än är finns det risker förknippade. I samband med detta ingrepp finns en mycket liten risk för känselstörning eller känselbortfall i en liten del av underläppen (färre än 4 av 1000 patienter som gör detta ingrepp drabbas). Det är inget som syns men kan upplevas störande. Rörelseförmågan i läppen påverkas inte heller. I vissa fall kan känselstörningen försvinna. Det kan ta upp till ett år.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Spottkörtelbiopsi är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.

Spottkörtelbiopsi ingår i tema Tema reumatologi