Steloperation av ländrygg

Senast ändrad 2016-04-28 av Ulrika Cederberg Fysioterapeut

När utförs operationen?
Vid smärttillstånd i ryggen som kommer från åldersförändrade diskar eller leder i ryggen. Dessa tillstånd är ibland förenade med kotförskjutningar.

Vad är en steloperation?
Ingreppet innebär att två eller flera kotor binds till varandra så att rörligheten mellan dem upphävs. Nästan alltid görs detta genom att fixera kotorna till varandra med skruvar och stag. Man rågör också kotbågarna och packar bentransplantat så att dessa på sikt växer samman med ben. Totalt sett tar denna läkning c:a 6 månader. Ibland skrapar man också ur mellankotskivorna (diskarna) och packar dessa med ben och en titankloss för att även skapa läkning mellan kotkropparna.

Hur bra blir jag?
Chansen att bli förbättrad vid enbart åldersförändringar är ca 70 %. Vid kotförskjutning är prognosen något bättre, ca 75 % tycker sig bli förbättrade. Det går alltså inte att garantera att Du blir helt smärtfri.

Hur stel blir jag?
I de flesta fall görs steloperationen mellan två eller tre kotor, och detta leder inte till någon stelhet som märks.

Hur skall jag förbereda mig?
Ju bättre kondition Du har innan operationen, desto lättare går rehabiliteringen efteråt. Det är en fördel om man är i hygglig form rent fysiskt inför ingreppet. Om man är överviktig är det bra om man kan gå ned i vikt. Det går då lättare att komma igång efter operationen och komplikationsriskerna minskar också. Om man är alltför mager är det tvärtom bra att lägga på lite hull, energidepåer krävs för läkningen.

Rökning bör man helst helt avstå ifrån fr.o.m. 2 veckor innan operation tills steloperationen är helt läkt, vilket tar ca 6 månader. Detta beror på att rökning negativt påverkar läkningsförloppet. Antiinflammatoriska medel (Treo, Bamyl, Magnecyl, Voltaren, Diklofenak, Ipren, Brufen, Artrotec, Orudis, Vioxx, Celebra m fl.) bör man inte ta fr.o.m. 2 veckor innan operation tills 6 mån efter operationen, dels pga negativ påverkan på läkningsförloppet, dels pga ökad blödning under operationen.

Se till att ha någon anhörig/vän tillgänglig när Du kommer hem. Under ca 1-2 veckor behöver Du hjälp med att handla och laga mat. Städa behöver Du hjälp med under ca 1 månad.

Har jag ont efter operationen?
Du har ganska ont de första 2 dygnen. Du får smärtstillande läkemedel enligt individuellt anpassat schema. Även efter utskrivningen kommer Du att ha en viss smärta i ryggen. Det är naturligt eftersom Du har ett sår i ryggen. Det är inte farligt att det gör ont när Du rör Dig.

Hur lång är vårdtiden och vad händer efter operationen?
Vårdtiden är 3-5 dagar. Du får ligga på det sätt som känns bäst. Du får komma upp, stå och gå redan på operationsdagen och du ska vara uppe och gå så mycket Du orkar. Det kan göra ont men det finns inga hinder för dig att sitta. 

Du får duscha så snart Du kan sitta eller stå i duschen. Sårförbandet skyddas med vattentät plast.

Du får hjälp av fysioterapeut på avdelningen att komma igång med ditt träningsprogram. Fortsätt att träna hemma flera gånger om dagen enligt detta program.

Efter 3-5 dagar får du åka hem. Hemresan sker oftast som passagerare i personbil med bakåtlutat framsäte. 

Vad får jag göra hemma?
Du ska undvika häftiga kroppsrörelser och får lyfta maximalt 10 kg under 2 månader. Förutom dessa restriktioner är det viktigt att Du är uppe och rör Dig. Att promenera är väldigt bra. Ta för vana att promenera dagligen. Utöka dina aktiviteter successivt efter hemgång. Det stimulerar både ryggmuskler och läkning. Simning är utmärkt. Sexuellt umgänge går bra efter några veckor men avlasta gärna ryggen.

När skall jag ha återbesök?
Efter 2 månader till fysioterapeut och 6 månader till läkare. 

När kan jag börja arbeta?
Efter 2-6 månader, beroende på vilken typ av arbete Du har.

Vart vänder jag mig om det blir något problem under rehabiliteringen?
Om Du har några frågor när Du kommer hem (om läkarintyg, recept. återbesök, rådgivning etc) så skall Du ringa ”Kontaktpunkten 2” telefon: 031- 343 31 00.

 

 

 

Operation

Komplikationer och risker

Finns det några risker?

-Risken för infektion är 2-4%,
-Nervskada 2-3%,
-Stor blödning 1-2%,
-Blodpropp i benet 0,5 %.

En ev. nervskada är oftast, men inte alltid, övergående. Den kan yttra sig som t.ex. domning, muskelsvaghet i fot eller nervsmärta.

Risken för infektion och blodpropp motverkas med antibiotikaprofylax och trombosprofylax. Blodpropp i benet motverkas fr.a med tidig uppstigning efter operationen

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Steloperation av ländrygg är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.