Svampinfektion i hårbotten

Kallas också Tinea capitis, Hårbottensvamp

Både svampinfektion av djur och människor kan ge upphov till svampinfektion i din hårbotten. I dag är det absolut vanligaste att man smittas från en annan person som har en svampinfektion.

Så ställs diagnosen

Diagnosen ställs på utseende med mjäll och kala fläckar i hårbotten. Diagnosen verifieras genom odling.

Behandlingsalternativ

Följ noga den instruktion du har fått om behandlingen både när det gäller tablettbehandling och utvärtes behandling. Tänk på att risken att syskon får svampinfektion är 80 % och att den som är vuxen har en risk på 15 - 20 % att få svampinfektion. Svampen smittar vid kontakt, antingen direkt mellan två människor eller indirekt via kammar, hårborstar, handdukar, sängkläder, mössor, löshår, peruker m m. Det är därför mycket viktigt att du tvättar alla klädesplagg som kan tvättas i minst 60 grader, sådana klädesplagg som slöjor som inte är tvättbara får tyvärr slängas då risken annars är mycket stor för spridning av svampinfektionen! När det gäller borstar och kammar m m kan man rengöra dessa med Klorin som kan spädas med lika delar vatten. Kam eller hårborste bör ligga i Klorin i minst 2 timmar.

Det är mycket viktigt att du kommer på alla kontrollbesök och att du under tiden följer behandlingen mycket noga. I fall någon annan i diin familj under tiden får tecken på svampinfektion får ni höra av er direkt till den behandlande mottagningen.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Svampinfektion i hårbotten är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.

Svampinfektion i hårbotten ingår i tema Tema hud  och  Tema infektion