Svampinfektion

Kallas också Tinea

Senast ändrad 2015-06-09 av Jan Faergemann Universitetssjukhusö

Tinea kallas också för ringorm eller revorm och orsakas av en svamp som ger infektion i huden eller hårbotten. Den kan smitta både från människa till människa och från djur till människa. Svampinfektionen har en hög smittsamhet och kan smitta inte bara vid direktkontakt utan också via indirekt kontakt med föremål såsom kammar och mössor. Det vanligaste symtomet på ringorm är kliande, röda, fjällande, småknottriga utslag. Storleken på utslagen kan variera från några millimeter upp till flera centimeter. Äldre utslag läker ofta från mitten och de får då den klassiska ringformen. Vid svampinfektion i hårbotten ses ibland efter ett tag fläckvis håravfall.

Behandlingsalternativ

Svampinfektionen läker sällan av sig själv utan behöver behandlas med svampmedel. Vid begränsad utbredning räcker det med lokalbehandling med kräm men ibland behövs tablettbehandling. Vid infektion i hårbotten behövs oftast tablettbehandling.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Svampinfektion är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.

Svampinfektion ingår i tema Tema hud  och  Tema infektion