Ultraljudsundersökning - tarm

Före undersökningen

Inför undersökningen ska du vara fastande i 4h. När du kommer till GEA kommer vi ge dig 2 glas med Laxabon som ska drickas ca 30minuter före undersökningsstart. Laxabon är en tarmsköljningsvätska som vanligtvis används för att rengöra tarmen inför ex. koloskopi. I ditt fall är dock tanken inte att tarmen ska rengöras utan att tunntarmen ska vätskefyllas lite så att den går lättare att undersöka. Laxabon har en sådan kemisk sammansättning att kroppen inte tar upp vätskan utan den passerar endast genom tarmen. Dosen är så liten att den inte ger någon större laxerande effekt.

Så går det till

Undersökningen tar ca 10-15min i anspråk och under tiden kommer du ligga ner på en brits. En liten klick gel kommer att appliceras på din mage för att ultraljudsproben ska få en bra kontakt. Undersökningen kommer inte att ge dig några besvär efteråt och du kan äta och dricka direkt efter avslutad undersökning.

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Ultraljudsundersökning - tarm är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.

Ultraljudsundersökning - tarm ingår i tema Tema mag- och tarmsjukdomar  och  Tema radiologi