Vagel

Kallas också Hordeolum

Senast ändrad 2017-04-10 av Fanny Fasth Verksamhetsassistent

En vagel är en inflammation i en talgkörtel i ett ögonlock. En vagel är helt ofarlig och vanlig hos både barn och vuxna.

Så ställs diagnosen

När du får en vagel blir en del av ögonlocket svullet, rött och ömt. Hur mycket besvär du får kan variera. Även hur lång tid det tar innan vageln läker kan variera, men oftast går det över på några veckor. Om du haft en vagel en gång är det inte ovanligt att du får nya. Inflammationen ökar oftast snabt det första dagarna. Då kan svullnaden och smärtan bli jobbig. Även ögat kan vara kladdigt och varigt några dagar. Alla dess besvär är typiska för en vagel och du behöver inte gå till doktorn på grund av dem.

Behandlingsalternativ

Du kan själv behandla din vagel genom att flera gånger dagligen massera med varmt vatten med hjälp av en kompress eller en liten handduk. Då går läkningen snabbare. När inflammationen i ögonlocket har gått tillbaka kan ibland en knöl som inte gör ont vara kvar under lång tid. Denna knöl brukar för det mesta försvinna av sig själv, men det kan ibland ta upp till något år innan den försvinner. Om knölen inte har försvunnit efter ett halvår kan den opereras bort vid ett litet ingrepp i ögonlocket. 

Anmäl
Bevaka
Tipsa
Patient wiki

Sidan som beskriver Vagel är öppen för att både patienter och vårdpersonal tillsammans ska kunna bidra till informationen. Syftet är att ge en så korrekt och relevant beskrivning som möjligt av den vård som erbjuds vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Tänk på att du i första hand alltid ska följa de råd, rekommendationer och ordinationer som din läkare ger dig, oavsett vad du läser i generella beskrivningar.