Nedvarvningsrutin

Gör du någon nedvarvningsrutin innan du går och lägger dig? Fundera på vad du tror är bra med det du gör, och om du skulle kunna prova att göra något annorlunda för att optimera nedvarvningen. Hjärnan har hjälp av rutiner när det gäller sömnautomatiken. En rutin blir en signal för hjärnan att påbörja ”landningssträckan” innan sömnen tar vid. Även om du känner att du vill komma i säng så snabbt som möjligt är det ofta värt att ta lite tid för att bädda för bättre sömn.

Vad skulle du kunna göra för att skapa en bra nedvarvningsrutin för dig själv?

Testa dig fram. Rutinen behöver inte vara så lång, kanske 15-20 minuter. Tänk på att det du gör som nedvarvningsrutin gärna ska bryta av mot det du har gjort på jobbet. Läs därför helst inte nyheter om situationen i vården, forskningsartiklar eller medieflöden som har kopplingar till arbetet strax innan du ska sova.

För att utforma en nedvarvningsrutin kan du ta hjälp av något av följande:

  • Reflektera över dagen som varit (eventuellt skriva dagbok) 
  • Förbered inför nästa dag (ta fram kläder, duka frukostbordet, med mera) 
  • Signal om avslut (stäng av mobilen, släck lampor, med mera) 
  • NĂĄgot behagligt (som att lyssna pĂĄ musik, läsa, dricka te, duscha) 
  • Medveten närvaro, yoga eller avslappning 

När du testat dig fram, välj ett sätt och gör likadant varje gång. Rutinen i sig är hjälpsam som en signal till hjärnan att vila.

Källa: Handbok i återhämtning - för vårdpersonal i en turbulent tid, Anna Dahlgren och Marie Söderström, Karolinska Institutet