Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Vård av personer från Ukraina

Personer som har tvingats fly från kriget i Ukraina erbjuds vård på lika villkor som asylsökande på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Det gäller både personer som berörs av EU:s massflyktsdirektiv och personer som kommer inom ramen för den fria rörligheten i EU, och gäller tills vidare.

För den som söker vård, eller är medföljande till barn, räcker det med att man identifierar sig och säger att man nyligen kommit från Ukraina. För ensamkommande barn gäller för närvarande inget sådant krav.

Att söka vård

Är du akut eller livshotande sjuk?

Vid akuta sjukdomar eller skador ska du åka till en akutmottagning. Ring 112 vid akut och livshotande sjukdom.

Adresser till akutmottagningar på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

If you become seriously ill, call 112 or go to an Emergency ward.

Emergency wards at Sahlgrenska University Hospital in Gothenburg.

Informationsmaterial

På ukrainska:

På ryska:

På engelska:

Oro för krig och andra allvarliga händelser

Hur man reagerar på en oroande eller skrämmande händelse kan skilja sig åt från person till person. En del vill prata, andra behöver tid för sig själv. Ibland kommer reaktionen långt senare. 

På 1177.se kan du läsa om hur man kan reagera vid en allvarlig händelse, och vad man kan göra själv för att må bättre. Det finns även råd om hur du kan hjälpa ett barn.  

Senast uppdaterad: 2023-05-17 13:13