Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Press och omvärld

Presstjänsten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Presstjänsten hjälper dig som är journalist att hitta svar och talespersoner inom sjukhuset. Presstjänsten är bemannad alla dagar klockan 8.00 - 20.00. Men på vardagar efter klockan 16.45, samt helger, svarar vi endast på olycksförfrågningar.

Det råder sekretess kring vem som vårdas på sjukhuset, men oftast kan vi lämna ut uppgifter om kön, ungefärlig ålder och patienttillstånd vid olycksförfrågningar. Det kan även råda sekretess kring frågor som rör enskilda medarbetare.

Inom sjukhusområdet råder fotograferings- och filmningsförbud samt förbud mot ljudupptagning. Media kan få ett särskilt fototillstånd via presstjänsten. 

Kontaktuppgifter till presstjänsten
massmedia.su@vgregion.se 
031-342 96 00

Pressrum

Här kan du som är journalist läsa pressmeddelanden och nyheter från Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Fördjupa dig i det viktiga arbetet som pågår på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Sjukhuset finns representerat på flera sociala medier, i poddar, i press och media och på många andra platser.

Sahlgrenskaliv | Ett magasin från hela universitetssjukhuset

 • Uppskattat högtryck på Östra i veckan
  – Det här är ett samarbete mellan Försvarsmakten och Östra sjukhuset, en grundutbildning för att säkra Sveriges nationella behov av läkare inom detta område. Försvaret behöver säkra att man har rätt beredskap och sjukvården behöver säkra att de kliniska tryckkamrarna har bemanning, säger Joakim Trogen. Första utbildningsveckan hålls i Karlskrona. Då lär sig kursdeltagarna om […]
 • Fler män än kvinnor opereras för nästäppa
  – Kanske är det så att kvinnor inte söker hjälp för sin nästäppa i lika stor utsträckning som män, säger Johan Hellgren, professor och överläkare. Problem med nästäppa kan påverka livskvaliteten på olika sätt. Bland annat nattetid med snarkningar, sömnrubbningar och påföljande trötthet. Det i sin tur påverkar livskvaliteten på fritiden och förmågan att sköta […]
 • Förlossningsstudien förändrade den kliniska vardagen
  Ulla-Britt Wennerholm, överläkare i obstetrik vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och professor i obstetrik och gynekologi vid Göteborgs universitet, är en av studiens två förstaförfattare. – I SWEPIS (Swedish Postterm Induction Study) såg vi att det fanns fördelar med minskad dödlighet bland barnen om man satte i gång förlossningen i vecka 41 i stället för att avvakta […]
 • Utbildning i teknik och innovation – nu öppen för alla legitimerade vårdyrken
  – På uppdrag av sjukhusledningen startade 2019 en utbildning för ST-läkare med inriktning innovation och teknik. Den utbildningen har varit mycket populär och också genererat en hel del uppmärksamhet, säger Helena Andreasson, specialistläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och innovationsledare på Innovationsplattformen. Hon var själv bland de första som gick utbildningen, och är kursledare på den nya […]

Sahlgrenskapodden

 • #48 Avdelningslärare hjälper nya undersköterskor i intensivvården

  För att hjälpa nya undersköterskor in i arbetet har Centralintensiven på Sahlgrenska Universitetssjukhuset en särskild avdelningslärare. Hon heter Marie Toresson och har 40 års erfarenhet inom intensivvård. I avsnitt #48 av Sahlgrenskapodden medverkar också undersköterskan Maria Karlsson, som har valt att specialisera sig inom intensivvård.

  För dig som inte kan ta del av ljud, finns en transkribering av avsnittet här.

 • #47 Gravid med hjälp av fertilitetsbevarande kirurgi

  I Sverige får ungefär 500 kvinnor per år diagnosen cervixcancer, alltså cancer i livmoderhalsen. En av dem är sjuksköterskan Mathilda Bodemyr som efter fertilitetsbevarande kirurgi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och en lång IVF-process, idag har en dotter – och är friskförklarad från sin cancer.

  Hör avsnitt #47 av Sahlgrenskapodden där hon berättar sin historia.

  För dig som inte kan ta del av ljud, finns här en transkribering av avsnittet.

Pressmeddelanden


Senast uppdaterad: 2022-12-13 09:06