Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Press och omvärld

Presstjänsten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Presstjänsten hjälper dig som är journalist att hitta svar och talespersoner inom sjukhuset. Presstjänsten är bemannad alla dagar klockan 8.00 - 20.00. Men på vardagar efter klockan 16.45, samt helger, svarar vi endast på olycksförfrågningar.

Det råder sekretess kring vem som vårdas på sjukhuset, men oftast kan vi lämna ut uppgifter om kön, ungefärlig ålder och patienttillstånd vid olycksförfrågningar. Det kan även råda sekretess kring frågor som rör enskilda medarbetare.

Inom sjukhusområdet råder fotograferings- och filmningsförbud samt förbud mot ljudupptagning. Media kan få ett särskilt fototillstånd via presstjänsten. 

Kontaktuppgifter till presstjänsten
massmedia.su@vgregion.se 
031-342 96 00

Press i sjukhussal

Pressrum

Här kan du som är journalist läsa pressmeddelanden och nyheter från Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Fördjupa dig i det viktiga arbetet som pågår på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Sjukhuset finns representerat på flera sociala medier, i poddar, i press och media och på många andra platser.

Sahlgrenskaliv | Ett magasin från hela universitetssjukhuset

 • Biobanker – en grundförutsättning för klinisk forskning
  massor av provrör i orange och vittKonferensen hölls på Svenska Mässan i Göteborg den 6-8 september och arrangerades gemensamt av de nordiska länderna. Under dagarna lyftes flera exempel på studier där biobanksprov ingår: Trondelag Health Study (HUNT), FinnGen, deCODE Genetics, TEDDY-studien för att nämna några. Etiska och legala möjligheter och svårigheter diskuterades. Biobankernas betydelsefulla arbete under Covid-19 och för den pågående […]
 • Prestigefylld SK-kurs på sjukhuset i veckan
  flera personer i en föreläsningssal, längst fram föreläser en kvinna om diabetes och obesitas– Vi höll en likadan kurs förra året också, men innan dess var det 15 år sedan vår sektion höll en SK-kurs. Jag är väldigt stolt över att vi fick uppdraget, säger Dimitrios Chantzichristos som är överläkare i endokrinologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och kursledare för SK-kursen. Uppdrag av Socialstyrelsen SK-kurser är statligt finansierade kurser som […]
 • 40 år sedan första IVF-bebisen föddes på Sahlgrenska
  – Jag minns den mamman än i dag. Hon kom upp till mottagningen med sin dotter på födelsedagen i flera år, och bjöd på tårta. Hon var så otroligt tacksam över sitt barn, berättar barnmorskan Anette Rask, som vid tidpunkten jobbade som sjuksköterska på Kvinnokliniken Sahlgrenska. Redan på 1930-talet skedde de första IVF-försöken ute i […]
 • ”I början uppfattades jag nog som ett vandrande FASS”
  Klockan är 06.25 när apotekaren Sara Karlsson öppnar läkemedelsrummet på Operation 1 Mölndal och kliver in. Med vana rörelser plockar hon fram några pappersark där anestesisjuksköterskan redan kvällen innan har skrivit upp vilka läkemedel som ska användas under morgonens ortopediska operationer. – Oj, det var mycket i dag, säger Sara och sneglar på klockan. Jag […]

Sahlgrenskapodden

 • #46 Europeiskt expertsamarbete kring svårbehandlad epilepsi

  Nyligen kunde en tre månader gammal patient med epilepsi, och flera anfall per dag, opereras på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. I processen konsulterades det europeiska referensnätverket för svårbehandlad epilepsi, EpiCARE, där Sahlgrenskateamet kan få hjälp av europeiska kollegor men även bidra med sin expertkunskap för att hjälpa patienter i andra länder.

  Sahlgrenskapodden #46 gästas av Tove Hallböök, docent, biträdande centrumföreståndare på Centrum för högspecialiserad epilepsisjukvård och verksamhetsöverläkare på barnneurologen, Drottning Silvias barnsjukhus. Medverkar gör också Johan Bjellvi, överläkare och medicine doktor inom neurologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

  För dig som inte kan ta del av ljud, finns här en transkribering av avsnittet.

 • #45 Ny visselblåsartjänst ger möjlighet att larma anonymt

  Missförhållanden kan uppstå på alla arbetsplatser, och från och med i år ska alla kommuner och regioner ha inrättat en visselblåsarfunktion. I Västra Götalandsregionen startar den nya tjänsten 17 juli, där anställda kan rapportera om oegentligheter helt anonymt.

  I avsnitt 45 av Sahlgrenskapodden medverkar Valeria Castro, specialistläkare i internmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som själv varit den som sagt ifrån om en ohållbar situation på jobbet. Intervjuar gör kommunikationsdirektör Anders Goliger.

  För dig som inte kan ta del av ljud, finns här en transkribering av avsnittet.

   

   

Pressmeddelanden


Senast uppdaterad: 2022-07-19 09:37