Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Press och omvärld

Presstjänsten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Presstjänsten hjälper dig som är journalist att hitta svar och talespersoner inom sjukhuset. Presstjänsten är bemannad alla dagar klockan 8.00 - 20.00. Men på vardagar efter klockan 16.45, samt helger, svarar vi endast på olycksförfrågningar.

Det råder sekretess kring vem som vårdas på sjukhuset, men oftast kan vi lämna ut uppgifter om kön, ungefärlig ålder och patienttillstånd vid olycksförfrågningar. Det kan även råda sekretess kring frågor som rör enskilda medarbetare.

Inom sjukhusområdet råder fotograferings- och filmningsförbud samt förbud mot ljudupptagning. Media kan få ett särskilt fototillstånd via presstjänsten. 

Kontaktuppgifter till presstjänsten
massmedia.su@vgregion.se 
031-342 96 00

Press i sjukhussal

Pressrum

Här kan du som är journalist läsa pressmeddelanden och nyheter från Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Fördjupa dig i det viktiga arbetet som pågår på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Sjukhuset finns representerat på flera sociala medier, i poddar, i press och media och på många andra platser.

Sahlgrenskaliv | Ett magasin från hela universitetssjukhuset

 • Mot precisionsmedicin för personer med bipolär sjukdom
  För en person med bipolär sjukdom går stämningsläget i vågor, från energiska, överaktiva perioder till nedstämdhet och depression. Även om det ofta finns jämnare perioder mellan toppar och dalar blir livet svårt av dessa svängningar. Risken för självmord bland personer med bipolär sjukdom är tjugo gånger högre än i befolkningen i övrigt. – Baserat på […]
 • Först i Sverige med avgörande behandling
  En patient med kronisk lungemboli har återkommande proppar i lungkärlen. Propparna leder till högt tryck i lungornas pulsådror, vilket påverkar hjärtfunktionen och kan ge mycket besvärliga symtom i form av orkeslöshet och andningsproblem. Operation är det vanligaste behandlingsalternativet som innebär en nästan botande behandling med gynnsam effekt. Men vissa särskilt sköra patienter, som bedöms ej […]
 • Ett år med kompetenscentrum AI – intresset växer på Sahlgrenska Universitetssjukhuset
  I november förra året startade Sahlgrenska Universitetssjukhuset ett särskilt kompetenscentrum för AI, med målet att stödja de verksamheter som vill införa det i sitt arbetssätt. Då kunde Magnus Kjellberg, centrumföreståndare, konstatera att man såg en brant ökning av antalet forsknings- och utvecklingsprojekt som involverade AI på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Något som fortsatt under det första året […]
 • Hallå där Göran Landberg
  Porträtt på Göran Landberg, en man i glasögon och mörk skjorta som sitter i ett labratorim.Vad handlar seminariet om? Det är en möjlighet för sjukhusets medarbetare att, genom olika synvinklar, få större förståelse för varför vi gör det här, och vilka fördelar som Sahlgrenska Life innebär för forskningen. Generellt är också ett tillfälle att skapa sig en bild av varför man satsar på forskning och utveckling. Vad ska du prata […]

Sahlgrenskapodden

 • #46 Europeiskt expertsamarbete kring svårbehandlad epilepsi

  Nyligen kunde en tre månader gammal patient med epilepsi, och flera anfall per dag, opereras på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. I processen konsulterades det europeiska referensnätverket för svårbehandlad epilepsi, EpiCARE, där Sahlgrenskateamet kan få hjälp av europeiska kollegor men även bidra med sin expertkunskap för att hjälpa patienter i andra länder.

  Sahlgrenskapodden #46 gästas av Tove Hallböök, docent, biträdande centrumföreståndare på Centrum för högspecialiserad epilepsisjukvård och verksamhetsöverläkare på barnneurologen, Drottning Silvias barnsjukhus. Medverkar gör också Johan Bjellvi, överläkare och medicine doktor inom neurologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

  För dig som inte kan ta del av ljud, finns här en transkribering av avsnittet.

 • #45 Ny visselblåsartjänst ger möjlighet att larma anonymt

  Missförhållanden kan uppstå på alla arbetsplatser, och från och med i år ska alla kommuner och regioner ha inrättat en visselblåsarfunktion. I Västra Götalandsregionen startar den nya tjänsten 17 juli, där anställda kan rapportera om oegentligheter helt anonymt.

  I avsnitt 45 av Sahlgrenskapodden medverkar Valeria Castro, specialistläkare i internmedicin på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, som själv varit den som sagt ifrån om en ohållbar situation på jobbet. Intervjuar gör kommunikationsdirektör Anders Goliger.

  För dig som inte kan ta del av ljud, finns här en transkribering av avsnittet.

   

   

Pressmeddelanden


Senast uppdaterad: 2022-07-19 09:37