Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Planerar du att besöka Sahlgrenska Universitetssjukhuset?

Om du har en avtalad tid och har symtom på luftvägsinfektion eller feber kontakta snarast avdelningen/mottagningen direkt eller via växel på 031-342 10 00. 

Information till dig som ska besöka sjukhuset eller någon av sjukhusets lokaler

 

Press och omvärld

Fördjupa dig i det viktiga arbetet som pågår på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Sjukhuset finns representerat på flera sociala medier, i poddar, i press och media och på många andra platser.

Presstjänsten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Presstjänsten hjälper dig som är journalist att hitta svar och talespersoner inom sjukhuset. Presstjänsten är bemannad alla dagar klockan 8.00 - 20.00. Men på vardagar efter klockan 16.45, samt helger, svarar vi endast på olycksförfrågningar. Oftast kan vi lämna ut uppgifter om kön, ungefärlig ålder och patienttillstånd. Men i vissa fall råder full sekretess. Det kan även råda sekretess kring frågor som rör enskilda medarbetare. Inom sjukhusområdet råder fotograferings- och filmningsförbud samt förbud mot ljudupptagning. Media kan få ett särskilt fototillstånd via presstjänsten. 

Kontaktuppgifter till presstjänsten

massmedia.su@vgregion.se 

031-342 96 00

Pressrum

I pressrummet kan du läsa pressmeddelanden och nyheter från Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Sahlgrenskaliv | Ett magasin från hela universitetssjukhuset

 • Nu avvecklas Pandemigruppen
  Läkaren Tobias Carlson är i vanliga fall chef för Akututvecklingscentrum, men det arbetet har fått stå tillbaka i nästan två år nu. När de första patienterna med covid-19 började komma till Sahlgrenska Universitetssjukhuset ingick han i den grupp som förberedde inför anstormningen. När sjukhuset gick upp i stabsläge den 17 mars 2020 blev han del […]
 • Bildregn från barnsjukhusets nyinvigning
  Missade du invigningen? Den går att se igen i sin helhet här, på sahlgrenska.se. Annars kan du i videospelaren här ovan se en sammanfattning av invigningen.
 • Gravid under pandemin: ”Ständigt överskuggad av det okända”
  Studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Women and Birth, bygger på djupintervjuer med fjorton kvinnor i Sverige. Syftet var att få klarhet i hur kvinnor som inte blivit smittade med sars-cov-2 upplevde att vara gravida under pandemin. Kvinnorna hade fött barn under perioden augusti-november 2020, och intervjuades i mars-april 2021. Att vara gravid är […]
 • ”Den medföljande väninnan kan vara partnern som slår”
  Nationellt centrum för kvinnofrid, NCK, har två dagars utbildning för yrkesverksamma inom hälso- och sjukvård, en utbildning som vi alla borde få ta del av, för att påminna oss om vårt ansvar i mötet med den andre. Efter utbildningen byter jag om för en löptur och funderar på om jag ska ha shorts eller inte. […]

Sahlgrenskapodden

 • #41 AI:s potential och utmaningar inom vården

  I framtidens sjukvård kommer AI, artificiell intelligens, enligt många att förändra förutsättningarna till det bättre och inte minst avlasta vårdpersonalen. Forskningen på området är omfattande och redan idag är AI långt framme när det gäller till exempel att analysera röntgenbilder.

  Om AI:s potential och utmaningar i sjukvården handlar avsnitt 41 av Sahlgrenskapodden. Du hör Magnus Kjellberg, chef för Sahlgrenska Universitetssjukhusets nya AI-kompetenscentrum och Helena Odenstedt Hergès, docent och vårdenhetsöverläkare på neurointensiven på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

  För dig som inte kan ta del av en ljudfil, finns här en transkibering av avsnittet.

 • #40 Förlossningen_östra - störst i Sverige på Instagram

  Som 14-åring bevittnade hon en förlossning i hemlandet Etiopien och bestämde sig för att bli barnmorska. I dag jobbar Samira Osman på förlossningen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och driver ett av Sveriges största vårdkonton på Instagram: forlossningen_ostra

  I avsnitt 40 av Sahlgrenskapodden berättar hon om sitt jobb, en vanlig fråga från följare och något vi kommer att få se mer av på kontot framöver - dans!

  För dig som inte kan ta del av en ljudfil, finns här en transkibering av avsnittet.

 • #39 ”Gränsen mellan liv och död är mikroskopisk

  Intensivvården har prövats och fortsätter att prövas hårt under pandemin. Det senaste året har handlat om att ta emot ett stort flöde av patienter samtidigt som man jobbat för att bygga upp intensivvårdsplatser. Vissa dygn pratar vi om att lösa ett par timmar i taget, berättar Nina Nilsson, intensivvårdssjuksköterska i Mölndal. I avsnitt 39 av Sahlgrenskapodden är hon gäst tillsammans med Karin Löwhagen, överläkare och verksamhetschef på anestesi- och intensivvårdskliniken i Mölndal. Hör deras berättelse inifrån intensivvården.

  Avsnittet spelades in 29 april.  

  För dig som inte kan ta del av en ljudfil, finns här en transkribering av avsnittet.

 • #38 Virus, mutationer och vaccin

  Varför muterar virus, funkar vaccinen mot de nya mutationerna av coronaviruset och är vi på väg in i en tredje våg? En del talar för det – medan annat talar emot. I avsnitt 38 av Sahlgrenskapodden berättar Magnus Lindh, virolog, professor och överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset om de nya mutationerna och svarar på lyssnarnas frågor.

  Avsnittet är inspelat via länk.

  För dig som inte kan ta del av en ljudfil, finns här en transkribering av avsnittet.


Senast uppdaterad: 2021-10-20 15:13