Press och omvärld

Fördjupa dig i det viktiga arbetet som pågår på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Sjukhuset finns representerat på flera sociala medier, i poddar, i press och media och på många andra platser.

Presstjänsten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Presstjänsten hjälper dig som är journalist att hitta svar och talespersoner inom sjukhuset. Presstjänsten är bemannad alla dagar klockan 8.00 - 20.00. Men på vardagar efter klockan 16.45, samt helger, svarar vi endast på olycksförfrågningar.

Det råder sekretess kring vem som vårdas på sjukhuset, men oftast kan vi lämna ut uppgifter om kön, ungefärlig ålder och patienttillstånd vid olycksförfrågningar. Det kan även råda sekretess kring frågor som rör enskilda medarbetare.

Inom sjukhusområdet råder fotograferings- och filmningsförbud samt förbud mot ljudupptagning. Media kan få ett särskilt fototillstånd via presstjänsten. 

Kontaktuppgifter till presstjänsten
press.su@vgregion.se 
031-342 96 00

Pressmeddelanden

 • Publicerad:
  Styrelsens sammanträde 19 juni 2024

  På sammanträdet den 19 juni 2024 beslutade styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset bland annat att godkänna månadsrapporten för maj. Resultatet visar fortsatt tydliga ekonomiska förbättringar för sjukhuset. För sjätte månaden i rad sjunker den totala kostnadsutvecklingen.

 • Publicerad:
  Trend bruten – förtroendet för Sahlgrenska Universitetssjukhuset ökar

  70 procent av de boende i Västra Götaland har ett ganska eller mycket högt förtroende för Sahlgrenska Universitetssjukhuset, en ökning jämfört med förra året. Det visar en förtroendemätning genomförd av SOM-institutet vid Göteborgs universitet på uppdrag av Sahlgrenska Universitetssjukhuset.


Sahlgrenskaliv | Ett magasin från hela universitetssjukhuset

 • Krönika: Vill du att din AI-läkare ska flörta med dig?  

  För någon vecka sedan presenterade OpenAI sin nyaste uppdatering GPT-4o. Videoklipp från deras demopresentationer spreds som löpeld i social media. Samtidigt släppte Microsoft (Vasa-1) en demo på hur man kan göra en realistisk digital tvilling som återskapar din röst, utseende och “personlighet”. Det inte mycket att hänga i granen gällande novalitet men helt klart imponerande […]

 • Trend bruten – förtroendet för Sahlgrenska Universitetssjukhuset ökar

  Sahlgrenska Universitetssjukhuset mäter årligen sedan 2020 allmänhetens förtroende för sjukhuset, i samarbete med SOM-institutet vid Göteborgs universitet. Syftet är att följa upp och mäta hur boende i Västra Götaland uppfattar hälso- och sjukvården vid regionens universitetssjukhus. Rapporten handlar om det allmänna förtroendet för Sahlgrenska Universitetssjukhuset samt uppfattningar om den medicinska kvaliteten, personalens bemötande, organisationens effektivitet […]


Sahlgrenskapodden

 • #51: Så blir vi Europas ledande universitetssjukhus

  I augusti förra året började Boubou Hallberg som sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Här har han redan hunnit sätta upp ett tydligt mål: 2032 ska Sahlgrenska vara Europas ledande universitetssjukhus. I det här avsnittet berättar han mer om vägen dit, om känslan när han kliver in på en neonatalavdelning och varför han kallar Göteborg för lilla Boston.

  För dig som inte kan ta del av ljud, finns en transkribering av avsnittet här.

 • #50 Dag och natt inom rättspsykiatriska akutvården

  Rågården i nordöstra Göteborg är en del av Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Här bedrivs rättspsykiatrisk vård med både akut och rehabiliterande verksamhet, men även rättspsykiatrisk öppenvård. I avsnitt 50 av Sahlgrenskapodden får vi följa med till akutenheterna och höra mer om hur det är att jobba här, både under dag- och nattetid.

  Medverkande är Hanna Solin, sjuksköterska och Marie Karlsson, nattskötare.

  För dig som inte kan ta del av ljud, finns en transkribering av avsnittet här.