Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Press och omvärld

Presstjänsten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Presstjänsten hjälper dig som är journalist att hitta svar och talespersoner inom sjukhuset. Presstjänsten är bemannad alla dagar klockan 8.00 - 20.00. Men på vardagar efter klockan 16.45, samt helger, svarar vi endast på olycksförfrågningar.

Det råder sekretess kring vem som vårdas på sjukhuset, men oftast kan vi lämna ut uppgifter om kön, ungefärlig ålder och patienttillstånd vid olycksförfrågningar. Det kan även råda sekretess kring frågor som rör enskilda medarbetare.

Inom sjukhusområdet råder fotograferings- och filmningsförbud samt förbud mot ljudupptagning. Media kan få ett särskilt fototillstånd via presstjänsten. 

Kontaktuppgifter till presstjänsten
massmedia.su@vgregion.se 
031-342 96 00

Pressrum

Här kan du som är journalist läsa pressmeddelanden och nyheter från Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Fördjupa dig i det viktiga arbetet som pågår på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Sjukhuset finns representerat på flera sociala medier, i poddar, i press och media och på många andra platser.

Sahlgrenskaliv | Ett magasin från hela universitetssjukhuset

 • ”Vi har gjort det för att kunna vara på toppen”
  Som vanligt när man kliver in på Drottning Silvias barnsjukhus – avdelning eller mottagning – möts man av glada medarbetare som undrar hur de kan hjälpa till. Idag sitter barnsjuksköterska och samordnare Åsa Samuelsson i receptionen och hälsar välkommen. Hon har jobbat på Barnhjärtcentrum sedan verksamheten bildades 1994. Det var då alla hjärtoperationer på barn […]
 • Cellterapi för ögonmelanom – nu på Sahlgrenska Universitetssjukhuset
  Läkaren Lars Ny i en korridor där andra vårdklädda personer hastar förbi i bakgrunden– Patienten mår bra och nu följer vi upp behandlingen med täta återbesök, säger Lars Ny, behandlande överläkare och professor på Sahlgrenska Comprehensive Cancer Centre. Ögonmelanom är en allvarlig cancersjukdom om den sprider sig från ögat och bildar dottersvulster (metastaser) i exempelvis levern. – Idag saknas effektiva terapier för denna utsatta patientgrupp. Nya sorters avancerade […]
 • Josefin peppar kollegorna till träning
  Josefin framför en grupp kollegor i löparkläder– Vi ska orka i många år och då behövs glädje, energi, styrka och uthållighet. Det menar narkossjuksköterskan Josefin Ljungdahl på Operation 1 i Mölndal, som med stort engagemang inspirerar sina kollegor till bättre hälsa. Operation 1 är en av landets största ortopediska operationsverksamheter med över 5 000 operationer per år. På ortopeden befinner sig […]
 • Varningstecknen föräldrar inte bör missa
  Till vänster en person som häller i sig från en flaska, till höger Kristoffer Lindgren som arbetar på Mini-Maria.Nästan hälften av alla ungdomar i årskurs två på gymnasiet dricker alkohol regelbundet och mer än var tionde har provat droger. Det visar den senaste CAN-undersökningen från i fjol och som förälder finns det en rad varningstecken att vara uppmärksam på. Det berättar Kristoffer Lindgren som arbetar på Mini-Maria. – Du bör reagera om din tonåring […]

Sahlgrenskapodden

 • #49 400 år av medicinhistoria

  Visste du varför man brände enkvistar varje morgon i Sahlgrenskas sjukhussalar på 1800-talet, eller vad en fältskär jobbade med? I senaste avsnittet av Sahlgrenskapodden utforskar vi vår lokala medicinhistoria tillsammans med Robert Wallsson, pedagog på Medicinhistoriska museet i Göteborg som nu öppnar på nytt efter flera års renovering med nya basutställningen Eld och blod.

  För dig som inte kan ta del av ljud, finns en transkribering av avsnittet här.

 • #48 Avdelningslärare hjälper nya undersköterskor i intensivvården

  För att hjälpa nya undersköterskor in i arbetet har Centralintensiven på Sahlgrenska Universitetssjukhuset en särskild avdelningslärare. Hon heter Marie Toresson och har 40 års erfarenhet inom intensivvård. I avsnitt #48 av Sahlgrenskapodden medverkar också undersköterskan Maria Karlsson, som har valt att specialisera sig inom intensivvård.

  För dig som inte kan ta del av ljud, finns en transkribering av avsnittet här.

Pressmeddelanden

 • Bättre tillgänglighet och fler vårdplatser på Sahlgrenska Universitetssjukhuset
  Sahlgrenska Universitetssjukhuset ser efter årets första fyra månader en positiv utveckling i form av kortade vårdköer, förbättrad tillgänglighet till första besök och operation samt fler vårdplatser. När det gäller åtgärder för ekonomi i balans, ändrades förslaget om att stänga tre psykiatrimottagningar.
 • Nu öppnar Medicinhistoriska museet igen
  Prototypen till den första sugklockan, historien om Göteborgs första kvinnliga läkare och covid-19-pandemin som redan fått en plats i medicinhistorien. För fyra år sedan stängde Medicinhistoriska museet i Göteborg för renovering. Söndagen den 28 maj öppnar museet för allmänheten igen med den helt nya basutställningen ”Eld och blod”.
 • Flera åtgärder för minskad administration på Sahlgrenska Universitetssjukhuset
  Särskild anställningsprövning för samtliga yrkeskategorier, minskade inköpskostnader och mindre administration. Det är några av åtgärderna för att sänka kostnaderna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Sjukhusets styrelse informerades om åtgärderna vid ett extra styrelsemöte 17 maj.

Senast uppdaterad: 2022-12-13 09:06