Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Press och omvärld

Fördjupa dig i det viktiga arbetet som pågår på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Sjukhuset finns representerat på flera sociala medier, i poddar, i press och media och på många andra platser.

Presstjänsten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Presstjänsten hjälper dig som är journalist att hitta svar och talespersoner inom sjukhuset. Presstjänsten är bemannad alla dagar klockan 8.00 - 20.00. Men på vardagar efter klockan 16.45, samt helger, svarar vi endast på olycksförfrågningar. Oftast kan vi lämna ut uppgifter om kön, ungefärlig ålder och patienttillstånd. Men i vissa fall råder full sekretess. Det kan även råda sekretess kring frågor som rör enskilda medarbetare. Inom sjukhusområdet råder fotograferings- och filmningsförbud samt förbud mot ljudupptagning. Media kan få ett särskilt fototillstånd via presstjänsten. 

Kontaktuppgifter till presstjänsten

massmedia.su@vgregion.se 

031-342 96 00

Pressrum

I pressrummet kan du läsa pressmeddelanden och nyheter från Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Sahlgrenskaliv | Ett magasin från hela universitetssjukhuset

 • Åtta Sahlgrenskaforskare på listan över världens mest citerade
  Det är analysföretaget Clarivate Analytics, som äger Web of Science, som listar den en procent av världens forskare som citeras flitigast. Listan baseras på publiceringar de senaste tio åren, mellan åren 2010-2020. Analysen bygger på data från företagets publikationsdatabas. Listan omfattar totalt 6 602 forskare i hela världen. Från biofysik till neurokemi Ulf Andréasson, som är […]
 • ST-läkare från hela landet lär sig interventionell kardiologi på Sahlgrenska
  Det är måndag eftermiddag och 50 ST-läkare lyssnar intresserat när interventionskardiologen Sebastian Völz berättar om den senaste interventionen han gjort. Sebastian Völz syns på storbildsskärm i Hjärtats aula. Själv står han några trappor upp, på PCI-labbet, och alldeles intill honom ligger den patient han pratar om. I en annan bildruta visar han ultraljud och röntgenbilder av […]
 • Blivande ingenjörer och läkare möttes på unik innovationskurs
  Det låter som en succé? – Det var det verkligen! Vi som arrangerade kursen är helnöjda. Vi hade roligt och det byggdes många spännande broar inför framtiden. Jag är nästan säker på att det kommer bli fler tillfällen. Vad gjorde ni under helgen? – På fredagen var det fokus på att lära känna varandra och […]
 • Hallå där, Britt-Marie Zaman!
  Vad är detta för pris? – Det är ett pris som Västra Götalandsregionen delar ut varje år för att uppmärksamma digitala initiativ. Vårt bidrag handlar om Digitaliseringslyftet och vad Sahlgrenska Universitetssjukhuset gör och har gjort för att öka den digitala genomförandekraften på sjukhuset. I det ingår till exempel vårt arbete med digitaliseringsronder, inspirationsseminarier och nu […]

Sahlgrenskapodden

 • #42 ”Man kan aldrig bli fullärd inom intensivvård”

  Omväxlande, utvecklande och roligt. Otroligt svårt och därför stimulerande. Så beskriver Monica Löfgren och Carl Demirtas Sjödin sina jobb som intensivvårdssjuksköterskor på centralintensiven på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. De har på sjukhuset totalt nästan 400 kollegor som kan titulera sig detsamma – en roll som går att utveckla och växa i nästan hur mycket som helst, inte minst genom de forskningsmöjligheter som erbjuds.

  Om specialiteten intensivvårdssjuksköterska handlar avsnitt 42 av Sahlgrenskapodden. Hör Carl och Monica berätta om vad det är som gör att de fastnat för sina jobb, varför de trivs så bra på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och vilka egenskaper en bra IVA-sjuksköterska bör ha. För fler kollegor behövs!

  För dig som inte kan ta del av ljud, finns här en transkribering av avsnittet. 

 • #41 AI:s potential och utmaningar inom vården

  I framtidens sjukvård kommer AI, artificiell intelligens, enligt många att förändra förutsättningarna till det bättre och inte minst avlasta vårdpersonalen. Forskningen på området är omfattande och redan idag är AI långt framme när det gäller till exempel att analysera röntgenbilder.

  Om AI:s potential och utmaningar i sjukvården handlar avsnitt 41 av Sahlgrenskapodden. Du hör Magnus Kjellberg, chef för Sahlgrenska Universitetssjukhusets nya AI-kompetenscentrum och Helena Odenstedt Hergès, docent och vårdenhetsöverläkare på neurointensiven på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

  För dig som inte kan ta del av en ljudfil, finns här en transkibering av avsnittet.

 • #40 Förlossningen_östra - störst i Sverige på Instagram

  Som 14-åring bevittnade hon en förlossning i hemlandet Etiopien och bestämde sig för att bli barnmorska. I dag jobbar Samira Osman på förlossningen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och driver ett av Sveriges största vårdkonton på Instagram: forlossningen_ostra

  I avsnitt 40 av Sahlgrenskapodden berättar hon om sitt jobb, en vanlig fråga från följare och något vi kommer att få se mer av på kontot framöver - dans!

  För dig som inte kan ta del av en ljudfil, finns här en transkibering av avsnittet.

 • #39 ”Gränsen mellan liv och död är mikroskopisk

  Intensivvården har prövats och fortsätter att prövas hårt under pandemin. Det senaste året har handlat om att ta emot ett stort flöde av patienter samtidigt som man jobbat för att bygga upp intensivvårdsplatser. Vissa dygn pratar vi om att lösa ett par timmar i taget, berättar Nina Nilsson, intensivvårdssjuksköterska i Mölndal. I avsnitt 39 av Sahlgrenskapodden är hon gäst tillsammans med Karin Löwhagen, överläkare och verksamhetschef på anestesi- och intensivvårdskliniken i Mölndal. Hör deras berättelse inifrån intensivvården.

  Avsnittet spelades in 29 april.  

  För dig som inte kan ta del av en ljudfil, finns här en transkribering av avsnittet.


Senast uppdaterad: 2021-10-20 15:13