Press och omvärld

Fördjupa dig i det viktiga arbetet som pågår på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Sjukhuset finns representerat på flera sociala medier, i poddar, i press och media och på många andra platser.

Presstjänsten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Presstjänsten hjälper dig som är journalist att hitta svar och talespersoner inom sjukhuset. Presstjänsten är bemannad alla dagar klockan 8.00 - 20.00. Men på vardagar efter klockan 16.45, samt helger, svarar vi endast på olycksförfrågningar.

Det råder sekretess kring vem som vårdas på sjukhuset, men oftast kan vi lämna ut uppgifter om kön, ungefärlig ålder och patienttillstånd vid olycksförfrågningar. Det kan även råda sekretess kring frågor som rör enskilda medarbetare.

Inom sjukhusområdet råder fotograferings- och filmningsförbud samt förbud mot ljudupptagning. Media kan få ett särskilt fototillstånd via presstjänsten. 

Kontaktuppgifter till presstjänsten
press.su@vgregion.se 
031-342 96 00

Pressmeddelanden

 • Publicerad:
  Styrelsens sammanträde 5 april 2024

  Sahlgrenska Universitetssjukhusets underskott och kostnadsutveckling fortsätter att minska. Efter beslut i regionstyrelsen finns förslag om ekonomiska tillskott som skulle öka möjligheten att nå den andra milstolpen i arbetet för ekonomi i balans, det vill säga nollresultat månadsvis under tredje kvartalet 2024.

 • Publicerad:
  Minskad väntetid för svårt sjuka barn på barnakuten – forskningsprojekt ledde till förändrad prioritering

  Akutmottagning barn på Drottning Silvias barnsjukhus är ensamma i Sverige om att bedriva forskning på akutflöden för barn. En ny forskningsstudie visar att ett egenutvecklat system för prioritering är patientsäkert och minskar väntetiden för de svårt sjukaste barnen.


Sahlgrenskaliv | Ett magasin från hela universitetssjukhuset

 • SU-läkare leder nordiskt samarbete kring komplexa njurtransplantationer

  En hand som visar upp en modell av en njure.Sonja Gracin – du är överläkare på Transplantationscentrum och har varit med och initierat det här samarbetet. Vad är det för patientgrupp ni vill hjälpa? – Det är personer med två sjukdomar som kan ge så svår njurpåverkan att det är nödvändigt med dialys eller njurtranspantation. Den ena är cancersjukdomen multipelt myelom, och den andra […]

 • Sahlgrenskaortopeder prisas för arbete mot våld i nära relationer

  Mikael Sundfeldt och Karin Svensson Malchau i ett arbetsrum.Allt började hösten 2020, när överläkaren Mikael Sundfeldt och ST-läkaren Karin Svensson Malchau gick en jour tillsammans, och tog hand om en misshandlad kvinna som kom till Sahlgrenskas akutmottagning med allvarliga skador. – Det var ett ovanligt fall, för hon hade blivit misshandlad av sina tjejkompisar. Men det fick oss att börja fundera på vad […]


Sahlgrenskapodden

 • #51: Så blir vi Europas ledande universitetssjukhus

  I augusti förra året började Boubou Hallberg som sjukhusdirektör på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Här har han redan hunnit sätta upp ett tydligt mål: 2032 ska Sahlgrenska vara Europas ledande universitetssjukhus. I det här avsnittet berättar han mer om vägen dit, om känslan när han kliver in på en neonatalavdelning och varför han kallar Göteborg för lilla Boston.

  För dig som inte kan ta del av ljud, finns en transkribering av avsnittet här.

 • #50 Dag och natt inom rättspsykiatriska akutvården

  Rågården i nordöstra Göteborg är en del av Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Här bedrivs rättspsykiatrisk vård med både akut och rehabiliterande verksamhet, men även rättspsykiatrisk öppenvård. I avsnitt 50 av Sahlgrenskapodden får vi följa med till akutenheterna och höra mer om hur det är att jobba här, både under dag- och nattetid.

  Medverkande är Hanna Solin, sjuksköterska och Marie Karlsson, nattskötare.

  För dig som inte kan ta del av ljud, finns en transkribering av avsnittet här.