Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Skärpta restriktioner för besökare och medföljare gäller för Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Du som besöker någon av sjukhusets lokaler ska vara symptomfri, bära munskydd samt hålla avstånd till andra. Läs mer om restriktionerna här.

Press och omvärld

Fördjupa dig i det viktiga arbetet som pågår på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Sjukhuset finns representerat på flera sociala medier, i poddar, i press och media och på många andra platser.

Presstjänsten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Presstjänsten hjälper dig som är journalist att hitta svar och talespersoner inom sjukhuset. Presstjänsten är bemannad alla dagar klockan 8.00 - 20.00. Men på vardagar efter klockan 16.45, samt helger, svarar vi endast på olycksförfrågningar. Oftast kan vi lämna ut uppgifter om kön, ungefärlig ålder och patienttillstånd. Men i vissa fall råder full sekretess. Det kan även råda sekretess kring frågor som rör enskilda medarbetare. Inom sjukhusområdet råder fotograferings- och filmningsförbud samt förbud mot ljudupptagning. Media kan få ett särskilt fototillstånd via presstjänsten. 

Kontaktuppgifter till presstjänsten

massmedia.su@vgregion.se 

031-342 96 00

Pressrum

I pressrummet kan du läsa pressmeddelanden och nyheter från Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Sahlgrenskaliv | Ett magasin från hela universitetssjukhuset

 • Återhämtning mitt under brinnande kris – hur löser man det?
  Återhämtning var en viktig fråga innan, men har efter snart två års pandemi fått en annan innebörd. För HR-perspektiv har det inneburit att arbetsgivaren måste ta ett ännu större ansvar för att säkerställa att personalen får den återhämtning de behöver.  – Det är svårt att börja prata om vikten av återhämtning när situationen samtidigt kräver […]
 • ”Vi kommer att klara av den här vågen också”
  Den fjärde pandemivågen pågår för fullt, parallellt med ett mycket stort behov av akut vård och annan vård som fått vänta. Sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg betonar att det är ett exceptionellt läge där de som kan bidra i vården behöver göra det och de som i sin tur kan stötta dem som arbetar patientnära, behöver göra […]
 • Bemanning – ett pussel utan like
  En starkt bidragande orsak till det ansträngda läget på sjukhuset just nu är den höga smittspridningen i samhället. Medarbetare över hela Sahlgrenska Universitetssjukhuset är hemma på grund av sjukdom. Samtidigt finns det ett behov av att hålla vårdplatser öppna, och öppna nya, för att klara av inläggningsfrekvensen. – Man vänder på alla stenar för att hitta […]
 • De hoppar in i vården under pandemin
  De är båda sjuksköterskor i grunden, men jobbar sedan länge med administrativa uppdrag på område 3, med huvudsaklig verksamhet på Mölndals sjukhus. Lena Danemo, utvecklingschef, kommer ihåg de första ovissa månaderna med spridning av covid-19 i Sverige. – Pandemin bröt ju ut i mars 2020, och någon gång i april så insåg jag att här […]

Sahlgrenskapodden

 • #43 Unikt arbetssätt kortar operationsköerna

  Operationsköerna som vuxit under pandemin har under hösten stadigt minskat på Sahlgrenska Universitetssjukhuset - bland annat tack vare extrainsatser gjorda med en unik metod. Nu trappar sjukhuset ytterligare upp satsningen på att beta av köerna.

  I Sahlgrenskapodden avsnitt 43 berättar initiativtagare och verksamhetschef Anna Elander om det speciella sätt som arbetet drivs på och om planerna inför 2022 att ge fler patienter vård inom närtid.  Medverkar gör också narkosläkare Hamid Mansouri, en av flera pensionerade specialister som varit inne och jobbat med kökortningsprojektet.

  För dig som inte kan ta del av en ljudfil, finns här en transkribering av avsnittet

 • #42 ”Man kan aldrig bli fullärd inom intensivvård”

  Omväxlande, utvecklande och roligt. Otroligt svårt och därför stimulerande. Så beskriver Monica Löfgren och Carl Demirtas Sjödin sina jobb som intensivvårdssjuksköterskor på centralintensiven på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. De har på sjukhuset totalt nästan 400 kollegor som kan titulera sig detsamma – en roll som går att utveckla och växa i nästan hur mycket som helst, inte minst genom de forskningsmöjligheter som erbjuds.

  Om specialiteten intensivvårdssjuksköterska handlar avsnitt 42 av Sahlgrenskapodden. Hör Carl och Monica berätta om vad det är som gör att de fastnat för sina jobb, varför de trivs så bra på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och vilka egenskaper en bra IVA-sjuksköterska bör ha. För fler kollegor behövs!

  För dig som inte kan ta del av ljud, finns här en transkribering av avsnittet. 

 • #41 AI:s potential och utmaningar inom vården

  I framtidens sjukvård kommer AI, artificiell intelligens, enligt många att förändra förutsättningarna till det bättre och inte minst avlasta vårdpersonalen. Forskningen på området är omfattande och redan idag är AI långt framme när det gäller till exempel att analysera röntgenbilder.

  Om AI:s potential och utmaningar i sjukvården handlar avsnitt 41 av Sahlgrenskapodden. Du hör Magnus Kjellberg, chef för Sahlgrenska Universitetssjukhusets nya AI-kompetenscentrum och Helena Odenstedt Hergès, docent och vårdenhetsöverläkare på neurointensiven på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

  För dig som inte kan ta del av en ljudfil, finns här en transkibering av avsnittet.

 • #40 Förlossningen_östra - störst i Sverige på Instagram

  Som 14-åring bevittnade hon en förlossning i hemlandet Etiopien och bestämde sig för att bli barnmorska. I dag jobbar Samira Osman på förlossningen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och driver ett av Sveriges största vårdkonton på Instagram: forlossningen_ostra

  I avsnitt 40 av Sahlgrenskapodden berättar hon om sitt jobb, en vanlig fråga från följare och något vi kommer att få se mer av på kontot framöver - dans!

  För dig som inte kan ta del av en ljudfil, finns här en transkibering av avsnittet.


Senast uppdaterad: 2021-10-20 15:13