Press och omvärld

Fördjupa dig i det viktiga arbetet som pågår på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Sjukhuset finns representerat på flera sociala medier, i poddar, i press och media och på många andra platser.

Presstjänsten vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Presstjänsten hjälper dig som är journalist att hitta svar och talespersoner inom sjukhuset. Presstjänsten är bemannad alla dagar klockan 8.00 - 20.00. Men på vardagar efter klockan 16.45, samt helger, svarar vi endast på olycksförfrågningar.

Det råder sekretess kring vem som vårdas på sjukhuset, men oftast kan vi lämna ut uppgifter om kön, ungefärlig ålder och patienttillstånd vid olycksförfrågningar. Det kan även råda sekretess kring frågor som rör enskilda medarbetare.

Inom sjukhusområdet råder fotograferings- och filmningsförbud samt förbud mot ljudupptagning. Media kan få ett särskilt fototillstånd via presstjänsten. 

Kontaktuppgifter till presstjänsten
press.su@vgregion.se 
031-342 96 00

Pressmeddelanden

 • Publicerad:
  Barnsjukhuset fyller 50 år!

  1973 flyttade Göteborgs barnsjukhus från Annedal till nybyggda lokaler på östra sjukhustomten och blev ”Barnklinikerna Östra sjukhuset,” nuvarande Drottning Silvias barnsjukhus. För att fira femtioåringen hålls ett kalas i ljusgården i nya delen av barnsjukhuset, onsdag den 6 december klockan 11 till 12.

 • Publicerad:
  Beslut om budget 2024 för Sahlgrenska Universitetssjukhuset

  21,6 miljarder kronor till sjukvård, forskning och utbildning. Styrelsen för Sahlgrenska Universitetssjukhuset har fattat beslut om budget för nästa år. Fokus för sjukhuset under 2024 kommer att vara omställning till nära vård, digitalisering och ökad produktivitet och samtidigt nå ekonomi i balans.


Sahlgrenskaliv | Ett magasin från hela universitetssjukhuset

 • Barnsjukhuset då och nu: ”En otrolig utveckling”

  Att flytta till den nybyggda kliniken var en stor omställning, berättar Kerstin Carlson. Framför allt minns hon känslan av hur modernt allt kändes i jämförelse med det gamla barnsjukhuset i Annedal. – Där hade vi ingen övervakning på våra små, utan två mobila EKG vi kunde köra runt mellan dem. I det nya sjukhuset fanns […]

 • Hurra för barnsjukhuset, 50 år!

  Drottning Silvias barnsjukhus består av två byggnader som binds ihop av en färgglad glasbro. Den äldre byggnaden välkomnade de första patienterna 1973, alltså för femtio år sedan. Femtioårsjubileet firades i en julpyntad ljusgård inne i nya delen av Drottning Silvias barnsjukhus. Hedersgäster var inneliggande och besökande barn med familjer, samt medarbetare. ”Jag var rädd för […]


Sahlgrenskapodden

 • #50 Dag och natt inom rättspsykiatriska akutvården

  Rågården i nordöstra Göteborg är en del av Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Här bedrivs rättspsykiatrisk vård med både akut och rehabiliterande verksamhet, men även rättspsykiatrisk öppenvård. I avsnitt 50 av Sahlgrenskapodden får vi följa med till akutenheterna och höra mer om hur det är att jobba här, både under dag- och nattetid.

  Medverkande är Hanna Solin, sjuksköterska och Marie Karlsson, nattskötare.

  För dig som inte kan ta del av ljud, finns en transkribering av avsnittet här.

 • #49 400 år av medicinhistoria

  Visste du varför man brände enkvistar varje morgon i Sahlgrenskas sjukhussalar på 1800-talet, eller vad en fältskär jobbade med? I senaste avsnittet av Sahlgrenskapodden utforskar vi vår lokala medicinhistoria tillsammans med Robert Wallsson, pedagog på Medicinhistoriska museet i Göteborg som nu öppnar på nytt efter flera års renovering med nya basutställningen Eld och blod.

  För dig som inte kan ta del av ljud, finns en transkribering av avsnittet här.