Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Sofia om att få bröstcancer

"Jag kanske kan bli uppäten av en haj eller något mer spännande, men att dö av cancer ska jag inte göra".

Efter ett träningspass hittade Sofia, då 32 år, en knöl i bröstet när hon stod i duschen.

– Det här bröstcancer. Om en vecka ska vi opererat bort ditt vänstra bröst. Och att få det svaret så direkt där, det är ju som att golvet bara öppnar sig totalt, säger Sofia.

En vecka efter beskedet opereras hela vänstra bröstet bort och hon behandlas med cytostatika. Sedan fick hon även en återfallsförebyggande behandling som motverkar bildning av östrogen. I Sahlgrenskapodden berättar Sofia om överlevnadsinstinkten, livet efter operationen, biverkningarna av behandlingen och vad hon önskar att hon hade fått från sjukvården.

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen bland kvinnor. Varje år behandlas cirka 700 patienter med bröstcancer på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Idag är det många som överlever. Tio år efter diagnos så är överlevnaden på 80 procent. Sedan 2019 finns Bröstcentrum som samordnar, utvecklar och moderniserar cancersjukvården för patienter med bröstcancer och andra bröstsjukdomar.

För dig som inte kan ta del av en ljudinspelning finns här en transkibering av poddavsnittet.

Senast uppdaterad: 2023-05-17 13:13