Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Eldur

Eldur Bjarkason föddes i mars 2021 i Reykjavik på Island. Strax efter födseln upptäcktes att han hade en virusinfektion, en ganska vanlig sådan, men som i hans fall påverkade levern så mycket att han behövde en ny lever. Fyra månader gammal kom han med sina föräldrar till Drottning Silvias barnsjukhus.

 

– De sa till mig att världens bästa läkare inom transplantation fanns här. Vi kunde inte komma till ett bättre ställe. När vi kom hit hade personalen redan fått all information. De kunde honom utan och innan. De hade fått alla journaler och alla data, så jag behövde inte förklara någonting, säger Eldurs mamma Kristín Gunnarsdóttir.

– I början trodde vi att han skulle återhämta sig. Första veckan här fanns fortfarande hoppet om att levern skulle klara sig. Men snart märkte man att det inte skulle bli så, säger pappa Bjarki Páll Eysteinsson.

Att hitta rätt donator tog lång tid - Eldur blev sämre

– Efter sex veckors väntan hände något med Eldur. Han bara lade av. Han orkade inte längre. Han kollapsade i mina armar. Jag höll honom i mina armar och han tynade bort fullständigt, säger Kristín Gunnarsdóttir.

Till sist hittades en donator. Familjens vän Rúna Rafnsdóttir – som flög från Island för att ge en bit av sin lever till Eldur. Eldur opererades den 26 augusti 2021. Transplantationen tog 13 timmar.

– Han sov i fyra-fem dagar efter operationen. Men känslan att få ha honom i min famn igen, även om han var kopplad till massa slangar, det var världens bästa känsla. När han vaknade och öppnade ögonen första gången och ögonvitorna var vita… det är något jag aldrig kommer att glömma, säger Bjarki Páll Eysteinsson.

– Det var fantastiskt när han öppnade ögonen – och jag kände att ”där är du ju igen!”Helt otroligt, säger Kristín Gunnarsdóttir och tillägger:

– Nu är han glad och frisk och har fått en helt ny start i livet!

Efter tre månader på sjukhuset kunde familjen äntligen åka hem till Island och Eldur fick återförenas med sina två syskon.

Senast uppdaterad: 2023-05-17 13:13