Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nyheter

Här kan du läsa det senaste från Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Nyheter

Page list icon

Gruppen kvinnor med svår sömnapné tycks ha förhöjd risk att drabbas av cancer, visar en aktuell studie. Något orsakssamband påvisas inte, men länken mellan nattlig syrebrist hos kvinnor och större cancerrisk är ändå tydlig.

Bild på sexverktyg

Det borde vara lika naturligt att ta upp frågor om sex som att prata om tarmfunktion, aptit och annat med vårdpersonalen när man genomgått cancerbehandling. Ändå är tröskeln ofta hög. Nu har sjuksköterskor inom cancervården på Sahlgrenska Universitetssjukhuset tagit fram en broschyr som kan svara på frågor och fungera som underlag för ett samtal om sexuell hälsa.

Peer suppor Cathrine Hagman Holmen och enhetschef Nina Pedersen på självskadeenheten

Patienter med allvarligt självskadebeteende har länge saknat specialiserad vård. Nu satsar Västra Götalandsregionen och Sahlgrenska Universitetssjukhuset stort på den första högspecialiserade självskadeenheten i Sverige. Bland medarbetarna finns bland annat tidigare självskadepatienter.

Barn som leker med ett spel

Ljudnivån på förskolan påverkar barnen. Det anser majoriteten av 4000 förskollärare som svarat på en enkät. ”Hur personalen påverkas har studerats tidigare men här är barnens upplevelse i fokus”, säger Sofie Fredriksson, audionom på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och forskare vid Sahlgrenska akademin.

Gro Sundell, enhetschef på Psykiatrimottagning utmattningssyndrom

Känner du pressen att maxa semestern? Eller börjar du redan få högre puls vid tanken på att börja jobba igen? Här får du tips på hur du undviker både semesterstress och att gå direkt in i jobbstressen efter semestern.

Tallrik med grönsaker, ägg och avocado.

Patienter med svår epilepsi kan ibland behandlas med så kallad ketogen kost, en strikt variant av LCHF. Ketogen kost har visat sig ha mätbara fördelar i behandling för vissa patienter med svår epilepsi i studier upp till 12 månader. Men ketogen kost är i grunden ingen hälsosam kost för majoriteten av befolkningen.

Jenny Johansson intervjuas

Tuff medicinering och döden som en ständig följeslagare. Men också en högteknologisk arbetsplats, lek på jobbet, och att se barn bli friska. För Jenny Johansson, specialistsjuksköterska på Barncancercentrum, innebär jobbet ständiga känslosvängar. På lyssnarnas begäran: Sahlgrenskapodden om att jobba med svårt sjuka barn.

Kristina Malmgren med kollegor
Fotograf: MATHIAS BERGELD

Den som har svårbehandlad epilepsi och får kirurgi tidigt har större chans att bli fri från anfall. Det visar en metastudie, där forskare vid Sahlgrenska akademin tillsamman med SBU analyserat resultat från en rad tidigare studier. Slutsatsen blir att personer med svårbehandlad epilepsi bör få tillgång till epilepsikirurgisk utredning så snabbt som möjligt.

Drönare som flyger.

Mellan 8-14 juli görs ett test med drönare som flyger mellan sjukhustomterna inom Sahlgrenska Universitetssjukhuset för att leverera till exempel blodprover. Det är Innovationsplattformen VGR och Regionservice som undersöker hur stor nytta drönare kan göra inom hälso- och sjukvården.

MoodMapper (”sinnesstämningskartläggare”) är en mobilapplikation under utveckling som kan upptäcka tidiga varningstecken på psykiska skov hos patienter med bipolär diagnos och psykossjukdom för att förhindra eller mildra sjukdomsåterfall.

Sahlgrenskapodden

Avsnitt 16 - Jenny Johansson om att jobba med svårt sjuka barn

"Att jobba som sjuksköterska är oerhört modigt”

Avsnitt 15 - Almira Osmanovic Thunström och Marcus Österberg om AI inom vården

 ”En läkare som inte tagit hjälp av AI är en oansvarig person om 10 år”

Avsnitt 14 – Valeria Castro, läkaren som blev känd över en natt tack vare ett Facebookinlägg

”Det är viktigt att känna att man orkar ett helt arbetsliv och att klara av att arbeta på det sättet vi gör”.

Avsnitt 13 - Anna-Clara Collén om sjukhusets satsning på sköra äldre

"Vi vill göra saker bättre hela tiden, för även om man är gammal och skör och i slutet av sitt liv så är det otroligt viktigt att upprätthålla bra livskvalitet "

Avsnitt 12 – Marie Berg om att barnmorska är världens bästa yrke

"Det är ett mirakel att vara med när ett barn föds. Det blir aldrig rutin."

Avsnitt 11 – Ludger Grote om vikten av sömn

"Sömnen är som en cateringservice till hjärnan. Den fyller på."

Avsnitt 10 – Pia Löwhagen Hendén och Bertil Andersson om att lyfta frågan om organdonation till närstående i akut sorg

"Jag har mött argumentet att vi inte kan ha en plats med en avliden person, vi har så många levande som vi behöver hjälpa. Men då glömmer man bort hur många döende som den här avlidna personen kan hjälpa."

Avsnitt 9 – Sandra Johansson om att föda tvillingar i vecka 25

"De behöver ha namn nu. De kan inte ligga uppe på neo i de här stora plastkuvöserna utan namn."

Avsnitt 8 – Christian Calonne om att vårda rättspsykiatriska patienter

"Så länge man inte har mött patienten är det enkelt att köpa medias bild."

Avsnitt 7 – Eva Danieli om att göra hembesök hos sköra äldre

"Vi ska täcka upp glappet som är från att patienten skrivs ut från sjukhuset tills primärvården tar över."


Senast uppdaterad: 2018-05-29 16:08