Denna webbplats använder teknik som troligen inte stöds i din webbläsare, därför kan vissa saker se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.
Gå direkt till huvudinnehållet

Nyheter

Här kan du läsa det senaste från Sahlgrenska Universitetssjukhuset

Nyheter

Sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg

Sahlgrenska Universitetssjukhusets sjukhusdirektör Ann-Marie Wennberg har av statsminister Stefan Löfven utsetts till ledamot i det Nationella innovationsrådet. Wennberg blir en av tio utvalda personer i rådet som tillsammans med regeringen ska arbeta med frågor inom bland annat digitalisering och life science.

sjuksköterskeassistenter

På avdelning 355 på Östra sjukhuset, arbetar nyutexaminerade Linda Björkner som sjuksköterska. Fast jobbet, arbetsplatsen och kollegorna fick hon bekanta sig med redan förra sommaren - i rollen som sjuksköteassistent. I år får Paulina Lorentzon samma möjlighet.

provrör

Den nya metoden för att spåra alla vanligast förekommande droger har utvecklats på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den förenklade provtagningen och säkrare analysen gör den nya metoden enklare och mindre kränkande för patienter som ska drogtestas.

Entrén till Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus

Diana Swolin Eide är överläkare i barnmedicin. Hon är också forskare. Det fungerar tack vare det avtal om ekonomiska medel, ALF, som finns mellan svenska staten och sju av Sveriges landsting om utbildning av läkare, klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården.

En av sju svenskar dör idag till följd av tobaksbruk – många i lungsjukdomen KOL. Idag vårdas årligen 700 patienter med sjukdomen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, men först i sommar blir ett utökat rökförbud på offentliga platser verklighet i Sverige. – ”En helt onödig sjukdom egentligen”, säger överläkaren Lowie Vanfleteren.

undersökning av hud

Att hudkrämer och smink innehåller skydd mot UVA- och UVB-strålar är mer regel än undantag. Men hudkrämer och smink med solskyddsfaktor i gör att vi kan förlora livsviktigt D-vitamin. Det förklarar Lina Hagvall, en av Sahlgrenska Universitetssjukhusets överkemister.

Illustration av lungor

Färre allvarliga försämringar och bättre livskvalitet – Sahlgrenska Universitetssjukhusets KOL-centrum har på tre år blivit oumbärligt för regionens KOL-sjuka. Satsningen är viktig: snart kommer KOL vara världens tredje dödligaste sjukdom, enligt WHO.

Vinnarna av Kvalitetspriset 2019

Besöken på Östras akut har blivit drygt en timme kortare och färre behöver läggas in på sjukhuset. Flera olika insatser har lett till förbättringar både för patienten och arbetsmiljön -  men också till Sahlgrenska Universitetssjukhusets Kvalitetspris 2019.

Almira Osmanovic Thunström och Marcus Österberg

Vården står inför många stora utmaningar. Framförallt har vi en växande befolkning där de äldre i samhället är på väg att fördubblas. Våra patienter blir både allt fler och allt äldre. Kan Artificiell Intelligens vara svaret på vårdens stora utmaning? Kan de icke-mänskliga robotarna rent av göra vården mänskligare?

Invigning

Hallå där, Panos Vasilakis, vårdenhetschef på sprututbytesmottagningen på Östra sjukhuset i Göteborg som precis flyttat in i sina ordinarie lokaler.

Sahlgrenskapodden

Avsnitt 15 - Almira Osmanovic Thunström och Marcus Österberg om AI inom vården

 ”En läkare som inte tagit hjälp av AI är en oansvarig person om 10 år”

Avsnitt 14 – Valeria Castro, läkaren som blev känd över en natt tack vare ett Facebookinlägg

”Det är viktigt att känna att man orkar ett helt arbetsliv och att klara av att arbeta på det sättet vi gör”.

Avsnitt 13 - Anna-Clara Collén om sjukhusets satsning på sköra äldre

"Vi vill göra saker bättre hela tiden, för även om man är gammal och skör och i slutet av sitt liv så är det otroligt viktigt att upprätthålla bra livskvalitet "

Avsnitt 12 – Marie Berg om att barnmorska är världens bästa yrke

"Det är ett mirakel att vara med när ett barn föds. Det blir aldrig rutin."

Avsnitt 11 – Ludger Grote om vikten av sömn

"Sömnen är som en cateringservice till hjärnan. Den fyller på."

Avsnitt 10 – Pia Löwhagen Hendén och Bertil Andersson om att lyfta frågan om organdonation till närstående i akut sorg

"Jag har mött argumentet att vi inte kan ha en plats med en avliden person, vi har så många levande som vi behöver hjälpa. Men då glömmer man bort hur många döende som den här avlidna personen kan hjälpa."

Avsnitt 9 – Sandra Johansson om att föda tvillingar i vecka 25

"De behöver ha namn nu. De kan inte ligga uppe på neo i de här stora plastkuvöserna utan namn."

Avsnitt 8 – Christian Calonne om att vårda rättspsykiatriska patienter

"Så länge man inte har mött patienten är det enkelt att köpa medias bild."

Avsnitt 7 – Eva Danieli om att göra hembesök hos sköra äldre

"Vi ska täcka upp glappet som är från att patienten skrivs ut från sjukhuset tills primärvården tar över."

Avsnitt 6 – Anna Johansson om hur det är att arbeta på en vårdavdelning

"Vi har väldigt bra stöttning på arbetet, vi kan skratta och gråta och vi gör det tillsammans. Vi har jättebra stöttning av våra närmsta chefer som jobbar hårt för att vi ska ha det bra på avdelningen"


Senast uppdaterad: 2018-05-29 16:08