Snabbare dokumentation med tal till text

Uppdaterad:
Publicerad:

Verksamhet radiologi har infört det nya arbetssättet tal till text, en form av realtidsdokumentation som ökar patientsäkerheten och minskar risken för dubbeldokumentation.

Majoriteten av sjukhusets verksamheter dokumenterar i dag genom att antingen diktera eller skriva för hand. Framöver kommer det nya arbetssättet tal till text att finnas som alternativ för fler verksamheter på sjukhuset.

Sker under eller i nära anslutning till mötet

Tal till text är en form av realtidsdokumentation där läkaren dikterar i ett program som omvandlar informationen från tal, till text. Det är möjligt att välja färdiga formuleringar, och texten kan justeras i efterhand. Informationen förs sedan direkt in i patientens journal. När patientdata dokumenteras i realtid sker det under eller i nära anslutning till mötet med patienten, och blir direkt tillgänglig för annan vårdpersonal som behöver informationen.

Med tal till text kommer sjukhuset ett steg närmare en sammanhållen vårdprocess, där all information om en patient framgår direkt i journalen. För en patient som kommit in via akutmottagningen kan det innebära att läkarens bedömning framgår i journalen när röntgensjuksköterskan tar emot patienten för röntgen. All information förmedlas via journalen, och patienten slipper upprepa information och vara budbärare av medicinska bedömningar.

"Vi får en direkt utskrift av text"

– Verksamhet radiologi är en av de första verksamheterna på Sahlgrenska Universitetssjukhuset att arbeta med tal till text. Simon Agerskov är ST-läkare och beskriver arbetet med tal till text:

– Tal till text är för oss inom radiologin integrerat i vårt bildgranskningssystem AGFA vilket gör att det är direkt tillgängligt när det skall dikteras utlåtanden på undersökningar. Det praktiska handhavandet för diktering skiljer sig inte i någon större omfattning från hanteringen i vårt gamla system, förutom att vi nu får en direkt utskrift av text istället för att invänta att en medicinsk sekreterare skriver ut diktatet, säger han.

Hur har du upplevt arbetet med tal till text?

– Jag upplever det personligen som en stor förbättring jämfört med tidigare. Möjligheten att direkt få text utskriven gör det lättare att strukturera utlåtanden. Det minskar också risken för att felskrivningar och andra fel slinker med till det färdiga utlåtandet då man direkt kan korrigera texten när den skrivs ut. I tidigare system skrevs diktat i de flesta fall ut som direkta preliminära utlåtanden och korrigerades först i samband med signering.

Vilka fördelar ser du med tal till text?

– I mitt tycke är den största fördelen rent dikteringsmässigt att få texten direkt utskriven, vilket minskar risken för felskrivningar. Utlåtanden når remittenterna snabbare, och tal till text tar bort ett tidigare nödvändigt extra steg i skapandet av utlåtanden vilket minskar fördröjningen och ökar patientsäkerheten.

Vilka utmaningar ser du?

– Eftersom texten genereras automatiskt kan dikterade meningar eller ord ersättas med något annat som är språkligt korrekt men som blir innehållsmässigt fel. I och med detta måste den som dikterar korrekturläsa ordentligt. Detta är i sig inget nytt, då risken för felskrivningar fanns även tidigare, men yttrade sig på andra sätt.

Tal till text gör att vissa arbetsuppgifter som i dag utförs av medicinska sekreterare utförs av den vårdpersonal som möter patienten, bland annat läkare. Eftersom programmet automatiskt omvandlar tal till text behöver informationen inte skrivas in manuellt i journalen. Men behovet av samarbete mellan läkare och medicinska sekreterare finns kvar, och skapar nya mötesformer.

– Jag som läkare har inte samma löpande kontakt med de medicinska sekreterarna, men får såklart ändå hjälp med övriga frågor. Till exempel har vi nu en separat hantering av administrativa problem som kan uppstå vid diktering eller under undersökningen. Tidigare kunde dessa ofta lösas i samband med diktamen, men nu har vi fått hitta nya former för detta, säger Simon Agerskov.

En del av Framtidens vårdinformationsmiljö

Tal till text används i dag inom delar av Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och kommer att vara ett vanligt förekommande arbetssätt när Millenium införs, det nya IT-system som kommer med Framtidens vårdinformationsmiljö.

Vilka kommer att använda tal till text?

– Alla som i dag dokumenterar i journalen kan komma att använda denna funktion om man önskar, säger Boel Mörck, medicinsk informationsdirektör och områdeschef på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.